[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 19:03 (GMT+01:00)

BRUS RALSTON: DA LI JE BEOGRAD MRTVO MORE ZA BIZNIS (12)

OTIMANJE U PRISUSTVU VLASTI

PRE DESETAK GODINA, PRIVREDNI SUD ODBIO JE ZAHTEV ABC PRODUKTA DA SE PONIŠTI NJEGOVO PRIPAJANJE S DRUŠTVENIM PREDUZEĆEM "UDARNIK", A PRE ČETIRI GODINE ISTI SUD ODLUČIO JE DA SE OVO PRIPAJANJE PONIŠTI - MADA JE U MEĐUVREMENU KAO STRANI ULOG U TAJ PODUHVAT ULOŽENO VIŠE MILIONA DOLARA

Priča o ulaganju stranog kapitala preko ABC PRODUKTA u nekadašnje Društveno preduzeće UDARNIK može se nazvati običnom prevarom u prisustvu vlasti. Kada je pre deset godina DP UDARNIK objavilo oglas u novinama, njime je tražilo partnera za prodaju svoje kompletne imovine uz uslov da svi radnici ostanu zaposleni.

Na taj oglas ponudu je dao ABC PRODUKT i posle prvih susreta, organi upravljanja društvenog preduzeća traže - kao gest dobre volje - obezbeđivanje novca da bi se isplatile višemesečne zaostale plate za oko dvesta radnika i druge neplaćene račune kao što su oni za telefone, struju, registraciju vozila, dizel gorivo, dotrajale rezervne delove za opravku voznog parka i slično. ABC PRODUKT kao zastupnik stranog kapitala obezbedio je sav traženi novac, a u međuvremenu tekao je postupak oko razmatranja ponude za pripajanje Društvenog preduzeća UDARNIK.

Po proceduri, raspisan je referendum o pripajanju DP UDARNIKA ABC PRODUKTU i više od 90 odsto zaposlenih glasalo je za to pripajanje. Kako je procedura o pripajanju sporo tekla (to je bio jedan od prvih takvih aranžmana na osnovu tada novog Zakona o preduzećima), Društvenom preduzeću UDARNIK trebalo je još para za plate i za nove neplaćene račune s obzirom da je sve vreme poslovalo uz gubitke. ABC PRODUKT obezbeđivao je sve novije i novije pozajmice novca.

Posle višemesečne procedure konačno je kod suda upisano pripajanje Društvenog preduzeća UDARNIK Mešovitom preduzeću ABC PRODUKT. Međutim odmah posle sudskog rešenja o pripajanju ABC PRODUKT dobija još jedno rešenje istog suda (Privrednog suda u Beogradu) da je pokrenut stečajni postupak protiv društvenog preduzeća koje se upravo pripojilo, i da je ABC PRODUKT, pripajanjem postao pravni sledbenik svih obaveza iz ranijih godina koje je imalo društveno preduzeće a koje nisu bile uopšte iskazane prilikom pripajanja.

Sud odbija razdvajanje po zahtevu ABC PRODUKTA

Kada su poverioci Društvenog preduzeća UDARNIK saznali da se ono pripojilo firmi ABC PRODUKT (koja je pokazala i da raspolaže novcem) svi su zatražili po hitnom postupku preko suda naplatu svojih potraživanja za - do tada - skrivene obaveze Društvenog preduzeća UDARNIK. U ABC PRODUKTU ova nova situacija shvaćena je kao prevara od strane rukovodstva društvenog preduzeća pa je ABC PRODUKT od Privrednog suda u Beogradu zatraženo da se poništi pripajanje DP UDARNIK sa ABC PRODUKTOM.

Tada je (početkom 1991. godine) međutim, Privredni sud u Beogradu odbio da poništi pripajanje odnosno da potvrdi zahtev ABC PRODUKTA za razduživanjem od enormno zaduženog i upropašćenog Društvenog preduzeća UDARNIK sa obrazloženjem da to nije zakonom doneseno kao mogućnost.

Na ovaj način ABC PRODUKT, odlukom suda, bio je prinuđen da nastavi isplaćivati sve obaveze, dugovanja i namiruje sudska izvršenja koja su stizala kao sakrivena obaveza na račun nekadašnjeg Društvenog preduzeća UDARNIK i koja su sva nastala pre pripajanja. S obzirom da je ABC PRODUKT namirio sve ove obaveze obustavljen je stečaj nad Društvenim preduzećem UDARNIK a ABC PRODUKT donosi odluku o formiranju novog preduzeća koje će se baviti transportom i pretovarnim uslugama (što je do tada i radilo propalo Društveno preduzeće), sa preostalim kapitalom društvenog preduzeća i potrebnim novim kapitalom ABC PRODUKTA. Novo preduzeće preuzelo je sve radnike društvenog preduzeća, upisano je u sudski registar Privrednog suda u Beogradu i započelo poslovanje bez ikakvih neizmirenih starih obaveza.

Na osnovu programa za revitalizaciju novo preduzeće obezbeđuje kapital za kompletnu popravku i servisiranje opreme nekadašnjeg društvenog preduzeća (s obzirom da je čitav vozni park bio neispravan odnosno uništen) kako bi se osposobilo ono što se može popraviti. Osim toga, novo preduzeće podnosi zahtev Saveznom ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom za odobrenje uvoza potrebne transportne opreme, po osnovu stranog ulaganja kapitala kako bi novo preduzeće steklo transportna i druga sredstava za ozbiljan rad. Tako je u 1991. godini, odobreno strano ulaganje u vrednosti od preko pet miliona dolara i do uvođenja prvih sankcija Jugoslaviji uvezeno je oko 200 transportnih i građevinskih sredstava za potrebe novog transportnog preduzeća a dalji uvoz je prekinut zbog uvođenja sankcija Ujedinjenih nacija nad Jugoslavijom.

Istovremeno sa osposobljavanjem transportnog preduzeća - popravkom i registrovanjem starih i uvozom novih sredstava za rad - dolazi do velikih poremećaja na jugoslovenskom tržištu zbog sankcija UN i potpunog nestanka posla. Zbog toga većina radnika u transportnom preduzeću ostaje neuposlena pa se pravi reorganizacija i deo tih radnika raspoređuje u druga preduzeća ABC PRODUKTA a i u sam ABC PRODUKT, kako niko od radnika ne bi ostao na ulici. Bez obzira što je prosečna starosna struktura bivših radnika društvenog preduzeća bila preko pedeset godina i što su u većini bili invalidi rada, što je njihova kvalifikaciona struktura takođe bila nezadovoljavajuća - niko nije otpušten kao tehnološki višak nego je svima održan radni odnos a onima koji su na to imali pravo otkupljen je staž za penziju. Uprava ABC PRODUKTA vodila je računa o poštovanju prvobitne ugovorene obaveze prema radnicima, iako bi s mlađim i školovanijim osobljem bolje radilo i privređivalo, stvarajući veću korist.

Ipak i među radnicima bilo je onih koji nisu mogli da zaborave navike i svoj odnos prema društvenoj imovini. Tako je nekolicina radnika otkrivena u pokušajima krađe ili u krađama pa je zbog težih povreda radnih obaveza njih desetak dobilo otkaze a takođe i direktor novoformiranog preduzeća kada je utvrđeno da je prodavao bez ičijeg odobrenja i bez licitacije rashodovana transportna sredstva društvenog preduzeća i to na veliku štetu, zbog čega je protiv njega pokrenut krivični postupak.

Sud posle šest godina nalaže razdvajanje po zahtevu otpuštenih radnika

Posle tri godine od pripajanja nekadašnjeg Društvenog preduzeća UDARNIK ABC PRODUKTU ova grupa radnika koja je dobila otkaze zbog nesumnjivih povreda radnih obaveza, uz pomoć bivšeg direktora, podnosi tužbu da se ovo pripajanje poništi. Dva puta je Privredni sud odbijao ovaj zahtev kao potpuno neosnovan, ali je Viši privredni sud vraćao predmet na ponovno razmatranje. Tako je dotadašnji sudija tražio da ga razreše tog predmeta, smatrajući da se od njega traži pravno nemoguće. Novi sudija (prilikom trećeg suđenja o istoj stvari) doneo je konačno presudu u korist grupe bivših radnika društvenog preduzeća mada nije uspeo ni da utvrdi da li su oni uopšte i bili radnici u tom preduzeću u vreme kada su podnosili tužbu. Još veća nepravda u ovoj presudi jeste što se u njenom obrazloženju sud poziva na zakon koji nije ni postojao (pa nije mogao ni da važi) u vreme kada je pripajanje bilo obavljeno.

Sud je jednostavno zanemario i da je ABC PRODUKT uložio ogromna finansijska sredstva tokom pet godina rada (1991-1996 godina) za revitalizaciju upropašćenog Društvenog preduzeća UDARNIK, isplate zaostalih plata radnika, nasleđene enormne obaveze (koje su iznosile oko 3/4 ukupne vrednosti celog preduzeća), nabavku nove opreme itd.

Takvom odlukom suda (poništenje pripajanja) omogućeno je da se ponovo u sudski registar upiše Društveno preduzeće UDARNIK. Bivši radnici tog preduzeća, zaposleni sada u ABC PRODUKTU - s obzirom da nikakve žalbe i upozorenja sudu nisu pomogla da se ovakva presuda ne primenjuje - upisali su početkom prošle godine kod Privrednog suda u Beogradu opet DP UDARNIK. Međutim, Privredni sud još jednom stupa na scenu, poništava odnosno briše ovaj upis a omogućava onoj grupi radnika koji su zbog krađe otpušteni još pre desetak godina i koji su posle tužili tražeći poništaj pripajanja sa ABC PRODUKTOM, da se kao legalni zastupnici upišu kod suda u svojstvu DP UDARNIKA. NJih desetak pred Privrednim sudom postali su važniji i ugledniji nego ostalih 116 radnika nekadašnjeg DP UDARNIKA koji su svih ovih godina pošteno radili i uspeli da zajedničkim radom opstanu u okviru Mešovitog preduzeća ABC PRODUKT.

Paralelno sa ovim postupkom u 1999. godini tekao je i spor po tužbi iste grupe otpuštenih radnika kojom se tražio povraćaj imovine pripajanjem unete u ABC PRODUKT. I ovde je postupak vođen tipično za privredni sud u Beogradu: tužba sadrži predlog za privremenu meru, dokaza za zahteve iz tužbe gotovo i nema, odmah po podnošenju tužbe sud usvaja privremenu meru u celosti i uz obavezno upozorenje da žalba na nju ne zadržava izvršenje sve se okonča a da tuženi ne prozbori nijednu reč pred sudom, ili na bilo koji drugi način u vezi sa navodima tužioca. Pa i kada tuženi posle svega pokuša da pogleda sudski predmet - što zakon bez ikakvih ograničenja dozvoljava - predmeta u sudu jednostavno nema: nije u pisarnici, ni u daktilobirou, ni kod stručnih saradnika suda, ni u odeljenju za slanje pošte, jednostavno nema ga nigde, ni na jednom mestu koje je dostupno tuženom.

Mada je ovde reč o sporu vrednom više miliona dolara, donose se privremene mere da imovina koja je vlasništvo ABC PRODUKTA odmah bude predata grupici od nekoliko bivših radnika UDARNIKA, čime se u potpunosti prihvata njihov zahtev iz tužbe, iako na nju nisu platili ni sudsku taksu.

Apsurdima nikad kraja. Kada bi se postupilo po svim ovim nalozima suda, trebalo bi napraviti Društveno preduzeće UDARNIK, onako kako je bilo pre devet godina - sa rashodovanim i neregistrovanim sredstvima, prezaduženo i sa višemesečnim neisplaćenim platama zaposlenih koje je još stavljeno i u stečaj. To znači da bi danas trebalo da bude opet vraćeno u stečaj a svi radnici otpušteni.

Već godinu dana unazad niko nije u mogućnosti da obavi uvid u registraciju firmi iz ovog spora, iako je registarski uložak po zakonu javna knjiga. Tako je i na poslednjem ročištu, 9. decembra prošle godine sudija držao glavnu raspravu A DA PRI TOM NI SAM NIJE IMAO U RUKAMA PREDMET O KOME SUDI. Pored ostalih i ovaj postupak je nečuven u sudskoj praksi. Čitava serija ˛tajnih˛ privremenih mera i sudskih odluka bez dokaza i bez zakonskog osnova ima za rezultat obično otimanje imovine ABC PRODUKTA, odnosno svega onoga što je u protekloj deceniji uložio u propalo Društveno preduzeće UDARNIK koje je spaseno od stečaja i čijim radnicima je obezbeđen posao do današnjeg dana.

SUTRA: Otimanje i uništavanje stranog uloga


vesti po rubrikama

^feljton

23:00h

BRUS RALSTON: DA LI JE BEOGRAD MRTVO MORE ZA BIZNIS (12)

   


     


FastCounter by LinkExchange