[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


08. May 2000 16:09 (GMT+01:00)

Zakon o poljoprivrednom zemljištu stiže i na Ustavni sud

Povređeni Ustav i mnogobrojni zakoni

Šta ako je zemljište pod vodom, ako nema dizela, ko je kriv ako seljaci rade s gubitkom?

BEOGRAD - Zakon o poljoprivrednom zemljištu, bolje rečeno njegove poslednje dopune, naći će se pred Saveznim ustavnim sudom, od kojeg će Fond za razvoj demokratije zatražiti pokretanje postupka o oceni ustavnosti ovih propisa.

Porez umesto naknade

Fond za razvoj demokratije podseća i na savezni Zakon o osnovnim svojinskim odnosima prema kojem svaki vlasnik može da raspolaže svojom imovinom i ona mu se može oduzeti samo ako se posebnim zakonom reguliše da treba da služi za opšte potrebe. U tom slučaju, međutim, vlasnik mora da dobije pravičnu naknadu i to po tržišnoj ceni - a ne još da bude kažnjen. A mogućnost da nadležni resor uzme zemljište (naravno prevashodno ono koje mu odgovara) jednom korisniku i da ga na korišćenje drugom, mnogo podseća na način kako je to bilo učinjeno s jednim atraktivnim poljoprivrednim dobrom u blizini Beograda, kaže Radić.

Razlog je to što je zakon suprotan tržišnom poslovanju, garantovanom Ustavnim odredbama, zatim većem broju saveznih propisa, a predviđa i kazne za korisnike obradivog zemljišta, kojima je upravo Vlada setom svojih uredbi onemogućila da posluju po tržišnim uslovima i u skladu sa svojim interesima.

- Kako se može kažnjavati neko, materijalno ili oduzimanjem zemljišta, zato što neće da radi protiv sopstvenog interesa, koji je ugrožen upravo Uredbama Srpske vlade, kojima su limitirane cene proizvođačima poljoprivrednih proizvoda i oni ne mogu da povrate ni uložena sredstva, a kamoli da ostvare zaradu. Pri tome u zakonu nisu utvrđeni ni kriterijumi ni lica koja ća utvrđivati ispunjenost uslova za primenu njegovih restriktivnih odredbi, upozorava advokat Milenko Radić.

Po njegovim rečima, ostalo je više otvorenih pitanja koja pokazuju svu apsurdnost ovog propisa. Recimo do kog procenta se zemljište smatra neobrađenim, šta ako je dobar deo pod vodom jer država nije napravila i osigurala nasipe, ili šta ukoliko uzorano zemljište nije do kraja obrađeno jer je proizvođačima nedostajao benzin (po zvaničnoj ceni i na državnim pumpama), đubrivo ili jednostavno novac, imajući u vidu da država još nije isplatila zemljoradnicima ni lanjsku pšenicu.

Fond za razvoj demokratije upozorava Savezni ustavni sud i na savezni Zakon o osnovama poreskog sistema, kojim je precizirano koje vrste poreza država može da uvodi i koji uopšte ne poznaje ovakav "kazneni porez"- od deset do pedeset hiljada dinara po hektaru za neobrađeno zemljište.

B. Jager


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h Zakon o poljoprivrednom zemljištu stiže i na Ustavni sud
17:03h Hoćemo li ponovo čekati u redovima za najnužnije namirnice?
17:27h Nakon najnovijeg incidenta na gimnazijskoj ekskruziji
17:58h

Istraživanje agencije "Partner": Ko je favorit na lokalnim izborima

18:43h Sastanak profesora BU i "Otpora"
19:35h Apel Međunarodnog instituta za štampu predsedniku SRJ
23:31h Tribina u Medija centru o zloupotrebi moći kroz primer događaja u Požarevcu
23:33h Zdravstvenim radnicima sa Kosova i Metohije stižu martovske plate
23:35h Počasna artiljerijska paljba uoči Dana pobede
   


     


FastCounter by LinkExchange