GLAS JAVNOSTI  

Ambasador M

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. maj 2000.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. May 2000 17:19 (GMT+01:00)

Svečanom inauguracijom u Kremlju formalno potvrđeni rezultati izbora od 26. marta

Putin i zvanično predsednik Rusije

Jeljcin uz reči "čuvajte Rusiju" novom šefu države predao predsedničku vlast. Položivši zakletvu, prvi čovek Kremlja obećao narodu da će "raditi otvoreno i pošteno"

MOSKVA - Vladimir Putin, pobednik na predsedničkim izborima 26. marta, u nedelju je i zvanično, na veličanstvenoj svečanosti u Kremlju, položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Rusije.

Tačno u podne, uz zvonjavu kremaljskih zvona, Putin je ušao u Andrejevsku dvoranu Velikog kremaljskog dvorca.

Ikone na poklon

Patrijarh moskovski i cele Rusije, Aleksej Drugi predao je dve čuvene ikone Vladimiru Putinu po završetku njegovog zvaničnog proglašenja za predsednika Rusije. Patrijarh Aleksej Drugi je Putinu svečano uručio ikone Spasitelja i Svetog Nikole u moskovskom hramu Bogojavljenja. Ikone, koje potiču iz 16. veka, oštećene su još tokom boljševičkog prevrata 1917, ali su nedavno obnovljene i danas će biti vraćene u Kremlj. Obe ikone predstavljaju poklon ruskog patrijarha povodom 2.000 godina od Hristovog rođenja. Patrijarh je u nedelju održao u Blagoveštenskom saboru u Kremlju i molitvu za zdravlje predsednika, u kojoj je posebno istakao značaj predaje vlasti mirnim, demokratskim putem.

Pošto je predsednik ruske Centralne izborne komisije Aleksandar Vešnjakov proglasio izbor Putina za predsednika, predsednik Ustavnog suda Marat Baglaj pozvao je novog šefa države da podnese zakletvu.

Položivši desnu ruku na na specijalni primerak Ustava, Putin je izgovorio tekst:

"Zaklinjem se da ću pri ostvarivanju ovlašćenja predsednika Ruske Federacije uvažavati i čuvati prava i slobode čoveka i građanina, poštovati Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i integritet države i verno služiti narodu".

Prisutnima se potom obratio Boris Jeljcin, bivši predsednik Ruske Federacije, inače prvi koji je bio na toj dužnosti. On je poželeo Putinu da gradi novu Rusiju, oslanjajući se na dostignuća slobode i na novo pokoljenje. Svodeći rezultate svog mandata, Jeljcin je izjavio da upravo slobodu smatra glavnim dostignućem prvih godina izgradnje demokratske Rusije.

Predajući dužnost, Boris Jeljcin je, takođe, naglasio da je ovo "istorijski događaj", jer prvi put u Rusiji dolazi do mirne predaje vlasti.

Završivši svoje kratko, emocionalno izlaganje rečima "čuvajte Rusiju", Jeljcin je uručio Putinu znak predsedničke vlasti. Putin je rekao da svoju glavnu predsedničku obavezu vidi u tome da čuva Rusiju. On je obećao narodu Rusije da će "raditi otvoreno i pošteno" i "zbiti redove ruskog naroda oko jasnih i časnih ciljeva". Putin je, takođe, izneo uveravanja da će se u svom delovanju rukovoditi "isključivo državnim interesima".

Putin je potom, zajedno sa Jeljcinom, izašao na Saborni trg Kremlja, gde je primio raport komandanta predsedničkog puka Sergeja Jangorjeva. Ceremonija inauguracije završena je svečanim maršem puka pred dvojicom predsednika, a nad Moskvom su tada zagrmeli topovski plotuni, u čast novog šefa ruske države.

Ceremoniji u tri paradne sale Velikog kremaljskog dvorca prisustvovao je veliki broj ruskih zvaničnika, predstavnika društvenog i kulturnog života, kao i patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi.

Novi šef države imenovao kandidata za predsednika vlade

Predsednik Rusije Vladimir Putin preneo je u nedelju dužnost predsednika vlade na prvog zamenika premijera i ministra finansija Mihaila Kasjanova. Pošto je u nedelju zvanično postao predsednik, Putin je, kao i ceo njegov kabinet, odmah podneo ostavku na mesto premijera, jer po Ustavu jedna osoba ne može da obavlja te dve funkcije istovremeno.Na sednici vlade, održanoj neposredno posle ceremonije inauguracije, Putin je saopštio da je potpisao odgovarajući ukaz koji odmah stupa na snagu. Iako ima dvonedeljni rok da pred Dumu iznese kandidaturu novog premijera, Putin je već saopštio da će tu kandidaturu izneti pred parlament "u najskorije vreme" i naglasio da će "kostur vlade biti očuvan" i da će "velika većina ministara nastaviti rad". On je istovremeno naložio članovima ministarskog kabineta da rade zajednički do formiranja novog kabineta. On je u nedelju potpisao i ukaz kojim se oslobađaju dužnosti šef administracije predsednika Ruske Federacije, predsednik Saveta za bezbednost Rusije i pres sekretar predsednika. Oslobođeni su dužnosti i šef protokola, pomoćnici šefa države, savetnici i referenti, kao i načelnici glavnih uprava predsednika. Svima njima je Putin takođe naložio da nastave da izvršavaju svoje obaveze do formiranja nove administracije predsednika.

Reagovanja: Želja za stabilnu Rusiju

Među brojnim reagovanjima na primopredaju vlasti u Kremlju i čestitkama upućenim novom predsedniku Rusije, najčešća su ona u kojima se naglašava činjenica da je predaja vlasti ostvarena demokratskim putem - po volji naroda, zakonito i mirno. Poslanici Dume su tim povodom poručili da od novog predsednika pre svega očekuju da ojača ulogu ruske države. Očekivanja da će ruska država doživeti procvat "pod snažnim rukovodstvom" Putina izrazio je i japanski premijer Joširo Mori, kao i predsednik Kine Đijang Cemin, koji su među prvima uputili čestitke. Većina svetskih lidera koji su Putinu čestitali inauguraciju navodi se da očekuju da Rusiju u budućnosti vide kao "stabilnu i jaku državu".


vesti po rubrikama

^svet

16:38h

Austrijski vicekancelar o nepravednim sankcijama 14 partnera

16:43h

Prvi čovek Kine najavio odlazak s mesta predsednika i KP i države

17:09h

ETA osumnjičena za ubistvo novinara španskog "El Munda"

17:19h

Svečanom inauguracijom u Kremlju Putin i zvanično predsednik Rusije

17:34h

U Moskvi uhapšen osumnjičeni za prošlogodišnji incident

19:13h

Zagreb: U Hrvatsku želi da se vrati 20.000 Srba

     


     


FastCounter by LinkExchange