GLAS JAVNOSTI  

Ambasador M

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. maj 2000.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. May 2000 16:43 (GMT+01:00)

Prvi čovek Kine najavio odlazak s mesta predsednika i KP i države

Cemin ide u penziju 2003.

Prvo u partijsku 2002, a već sledeće i u državničku. Naslednika za mesto u stranci već našao u mladom Huu Đintau

Kineski predsednik Đijang Cemin ne samo da čvrsto namerava da 2002. ode s mesta predsednika Komunističke partije već želi da i ostali visoki državni i partijski zvaničnici, godišta sličnog njegovom, slede taj primer.

Naslednika za taj visoki položaj u vladajućoj stranci, Cemin je već našao u "mlađanom" pedesetsedmogodišnjem Huu Đintau, potpredsedniku Centralnog vojnog Komiteta. Drug Đintao, koji očigledno važi za Ceminovog favorita, je čovek vrlo uspešne političke karijere. O tome svedoči i godina njegovog rođenja. On je, naime, jedan od retkih kineskih zvaničnika koji je na tako visoku funkciju dospeo pre šezdesetog rođendana.

Razlog masovnih ostavki koje Cemin već sada najavljuje jeste želja da podmladi kineski upravljački kadar i što pre i uspešnije počne da sprovodi najavljene reforme u zemlji.

Iako namera sedamdesettrogodišnjeg Cemina da se penzioniše nije bila javno saopštena, vest o tome objavljena je u hongkoškim medijima. Sve se navodno dogodilo na nedavnom sastanku najviših partijskih zvaničnika, održanom, naravno, iza zatvorenih vrata. U informaciji koje su se dočepali listovi iz Hongkonga kaže se da Cemin nema samo nameru da 2002. napusti položaj prvog čoveka partije nego da već sledeće ode i u državničku penziju odnosno napusti položaj i predsednika Kine. Taj sastanak je opisan i kao prvi na kojem je Cemin ikada izrazio ili glasno izrekao želju za odlaskom sa tih položaja.

Kineski predsednik namerava da sa sobom u penziju povede i petoricu od ukupno sedam članova Politbiroa KP. Ostala dvojica, od kojih mlađi ima samo 65 godina, ostali bi i dalje na svojim položajima.

S. Đ. P.

 

Ako se predomisli...

Zapadni analitičari, međutim, smatraju da bi Cemin mogao i da se predomisli. Razlog više za to je i što Statut KP Kine uopšte ne predviđa nikakvo starosno ograničenje kao ni maksimum vremena koje bi jedan funkcioner mogao da provede na nekom položaju unutar stranke. Cemin je generalni sekretar KP zvanično postao tek 1992, a pošto pravila o dužini ostanka na tom položaju ne postoje može lako da se desi da Cemin nastavi da svoj posao radi i posle svog 75. rođendana. U tome može da mu pomogne i činjenica da važi za vitalnog i čoveka dobrog zdravlja. Odluka Cemina da ode, bila ona lična ili rezultat izvesnog pritiska koji vrši podmladak te stranke, najverovatnije je plod uticaja koji dolazi sa Zapada. Za razliku od Kine kojom u proseku vladaju stari, u većini drugih zemalja najviše političke i državne funkcije najčešće vrše ljudi koji su tek zagazili u četrdesete ili čak i mlađi.


vesti po rubrikama

^svet

16:38h

Austrijski vicekancelar o nepravednim sankcijama 14 partnera

16:43h

Prvi čovek Kine najavio odlazak s mesta predsednika i KP i države

17:09h

ETA osumnjičena za ubistvo novinara španskog "El Munda"

17:19h

Svečanom inauguracijom u Kremlju Putin i zvanično predsednik Rusije

17:34h

U Moskvi uhapšen osumnjičeni za prošlogodišnji incident

19:13h

Zagreb: U Hrvatsku želi da se vrati 20.000 Srba

     


     


FastCounter by LinkExchange