GLAS JAVNOSTI  

Ambasador M

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. maj 2000.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. May 2000 18:23 (GMT+01:00)

Zvanično najstarija žena na svetu ima 114 godina

Viski i luk recept za dugovečnost

Najstarija žena na svetu ima svoju tajnu dugovečnosti - to su viski i kuvani crni luk! To je neverovatan recept za dug život nekadašnje služavke Eve Moris, koja danas ima 114 godina i kaže da su njenoj dugovečnosti doprineli i naporan rad, kondicija i zdrava ishrana bez prerađevina.

Eva, koja je zvanično registrovana u "Ginisovoj knjizi rekorda" kao najstarija osoba na svetu, rođena je 8. novembra 1885. godine - one iste kada je Grover Klivlend izabran za predsednika SAD i Francuska poklonila Americi čuveni Kip slobode.

- Ona je izuzetna žena - živela je potpuno sama sve do 107. godine, kaže Lesli Pauel, direktorka staračkog doma u engleskom gradiću Stounu u kojem Eva danas živi. "Izrazito je nezavisna i ima čvrst karakter. Ja mislim da je to prava tajna njene dugovečnosti."

Eva je slepa i gotovo potpuno gluva, ali je zadržala bistrinu uma, iako u poslednje vreme baš mnogo ne priča.

"Ona se još uvek sama hrani, a ako čuje neku sestru kako peva, odmah joj se pridruži. U obavljanju većine drugih poslova potrebna joj je pomoć, ali je još uvek prilično svesna", kaže Pauelova.

Eva je bila udata za Džozefa i s njim imala ćerku koja je 1974. godine umrla od raka. Svoj radni vek počela je kao domaćica, spremajući po tuđim kućama. "Pričala nam je kako je ustajala u pet ujutru da bi čistila rešetke kamina po tuđim kućama. Imala je težak život, ali joj on očigledno nije naškodio", priča direktorka doma. U Evino vreme nije bilo fitnes klubova i pomodnih dijeta - ona je bila vatreni zaljubljenik vožnje biciklom i prestala je da puši tek sa 70 godina!

- Kada je prvi put došla u starački dom, rekla je da naporan rad nikada nije nikoga ubio i da se ona uvek dobro hranila, priča direktorka doma.

Evina dugogodišnja prijateljica Margaret Maunt, koja ima "samo" 71 godinu, kaže: "Oduvek je volela jednostavnu ishranu i domaću hranu i insistirala je da na trpezi ima zdravo pripremljen svež obrok." Margaret otkriva Evinu tajnu - naime, ona ama baš svakog dana jede bareni crni luk! "Eva se kune u luk, kao i njen doktor. Nikada u životu nije bila bolesna ni od jedne ozbiljne bolesti. Ipak, svoje dobro zdravlje prevashodno pripisuje redovnom konzumiranju škotskog viskija!"

To potvrđuje i direktorka doma: "Eva voli da joj se svakog dana u čaj sipa malo viskija. Čak može da nanjuši da li je to "Bels" - njen omiljeni viski - i neće da pije nijedan drugi. Kada sebi hoće da priušti posebnu poslasticu, onda ga pije nerazblaženog u čaši."

J. PEJČINOVIĆ


vesti po rubrikama

^reportaža

15:48h

Tragom glasina da Srbi u strahu sve češće prodaju imovinu u Crnoj Gori

16:12h

U ponedeljak je godišnjica bombardovanja kineske ambasade u Beogradu

17:33h

Sporenje SPC i JP "Srbijašume" oko stalne seče stabala u blizini manastira Blagoveštenje kod Stragara

18:23h

Zvanično najstarija žena na svetu ima 114 godina

     


     


FastCounter by LinkExchange