Najstarija žena na svetu ima svoju tajnu dugovečnosti
- to su viski i kuvani crni luk! To je neverovatan recept za dug
život nekadašnje služavke Eve Moris, koja danas ima 114 godina
i kaže da su njenoj dugovečnosti doprineli i naporan rad, kondicija
i zdrava ishrana bez prerađevina.
Eva, koja je zvanično registrovana u "Ginisovoj knjizi rekorda"
kao najstarija osoba na svetu, rođena je 8. novembra 1885. godine
- one iste kada je Grover Klivlend izabran za predsednika SAD
i Francuska poklonila Americi čuveni Kip slobode.
- Ona je izuzetna žena - živela je potpuno sama sve do 107. godine,
kaže Lesli Pauel, direktorka staračkog doma u engleskom gradiću
Stounu u kojem Eva danas živi. "Izrazito je nezavisna i ima
čvrst karakter. Ja mislim da je to prava tajna njene dugovečnosti."
Eva je slepa i gotovo potpuno gluva, ali je zadržala bistrinu
uma, iako u poslednje vreme baš mnogo ne priča.
"Ona se još uvek sama hrani, a ako čuje neku sestru kako
peva, odmah joj se pridruži. U obavljanju većine drugih poslova
potrebna joj je pomoć, ali je još uvek prilično svesna",
kaže Pauelova.
Eva je bila udata za Džozefa i s njim imala ćerku koja je 1974.
godine umrla od raka. Svoj radni vek počela je kao domaćica, spremajući
po tuđim kućama. "Pričala nam je kako je ustajala u pet ujutru
da bi čistila rešetke kamina po tuđim kućama. Imala je težak život,
ali joj on očigledno nije naškodio", priča direktorka doma.
U Evino vreme nije bilo fitnes klubova i pomodnih dijeta - ona
je bila vatreni zaljubljenik vožnje biciklom i prestala je da
puši tek sa 70 godina!
- Kada je prvi put došla u starački dom, rekla je da naporan
rad nikada nije nikoga ubio i da se ona uvek dobro hranila, priča
direktorka doma.
Evina dugogodišnja prijateljica Margaret Maunt, koja ima "samo"
71 godinu, kaže: "Oduvek je volela jednostavnu ishranu i
domaću hranu i insistirala je da na trpezi ima zdravo pripremljen
svež obrok." Margaret otkriva Evinu tajnu - naime, ona ama
baš svakog dana jede bareni crni luk! "Eva se kune u luk,
kao i njen doktor. Nikada u životu nije bila bolesna ni od jedne
ozbiljne bolesti. Ipak, svoje dobro zdravlje prevashodno pripisuje
redovnom konzumiranju škotskog viskija!"
To potvrđuje i direktorka doma: "Eva voli da joj se svakog
dana u čaj sipa malo viskija. Čak može da nanjuši da li je to
"Bels" - njen omiljeni viski - i neće da pije nijedan
drugi. Kada sebi hoće da priušti posebnu poslasticu, onda ga pije
nerazblaženog u čaši."
J. PEJČINOVIĆ