[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. May 2000 18:55 (GMT+01:00)

Vladimir Veljašević o tome zašto je iz svojih radova proterao boju

Crno je samodovoljno

Sve je ponavljanje, samo što svako pomeri stvari bar za jedan korak

- Crno je u našoj kulturi simbol negativnog, opasnog, mučenja, strasti, ali u umetnosti ono dobija drugo značenje. Crno je apsolutno, samodovoljno, najelegantnije. Ono ne sugeriše odsustvo drugih boja, ono je najjača boja - zapisao je u magistarskom radu Vladimir Veljašević (1969).

I zaista njegova izložba monohromnih, crnih grafika u dubokoj štampi (izložene u Grafičkom kolektivu) ne asocira na sputanost i bezizlaznost vremena u kojem su nastale. Naprotiv, Veljaševićeve grafike ostavljaju utisak snage, čvrstine i izvesnosti neprolaznog.

- Ovo što sada radim načeo sam još na postdiplomskim studijama uz korekture profesora. Već četiri godine istražujem crnu površinu. Boju sam imao do magistarske izložbe, a posle sam odustao od toga i želeo da svedem, smirim površinu na slici - objašnjava Vladimir Veljašević.

Da li je svedenost bila imperativ i za formalna rešenja na tvojim grafikama?
- Da. Figuracija mi je dosadila još na četvrtoj godini studija. Pojavno slikarstvo mi je bilo neinspirativno. Probao sam svašta, ali mi se uglavnom sve svodilo na tu ravnu crnu površinu. Usledile su forme, kao igra s geometrijskim oblicima, bez prevelike dinamike. I tu je dominantna težnja ka smirenosti, s ciljem proučavanja odnosa crne površine i svetlosti.

"Maksimalno iskorišćenje sirove građe zaludnosti" naslov je tvoje izložbe. O kakvoj zaludnosti je reč?
- Tu misao sam našao u jednoj beletrističkoj knjizi. Dopala mi se jer liči na mene i objašnjava ceo moj rad. Ona se ipak ne odnosi samo na moju izložbu, nego uopšte na umetnički rad u današnje vreme. Savršeno aktuelno danas u Srbiji.

Da li to znači da umetnički, pa i svoj rad, danas doživljavaš kao uzaludan?
- Ne kao uzaludan, nego kao višak vremena kojim u krajnjoj liniji raspolažem kako hoću. Svoju potrebu za radom ne želim da gušim time što to eventualno nema smisla. Ne mislim da su moji radovi pomerili neke granice, ali to je jedino što mogu da radim, prvenstveno za sebe, a onda i da pokažem drugima. Što se okruženja tiče, to je mali krug ljudi, poznavalaca umetnosti i poznanika. Mislim da zapravo nijedna izložba ne odjekuje u narodu.

Kao asistent na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti kako sagledavaš mlade, koji u taj "zatvoreni i uski" krug umetnosti tek ulaze?
- Po godinama bliži sam njima nego profesorima. Tu sam i da ih naučim da razmišljaju, da se opuste i pomere od konvencija. Uslovi su katastrofalni, ali ne samo na Akademiji. Za njih je dobro što nije sve na tanjiru, nego moraju malo i da se pomuče. Mislim da mladi uvek donesu nešto novo. Bez predznanja to uvek izgleda sveže, čak i ako se ponavlja nešto već viđeno. Zapravo, sve je ponavljanje, samo što svako pomeri stvari bar za jedan korak napred.

G. Jovanović
Foto: B. Pantelić


vesti po rubrikama

^intervju

18:04h

Dobrilo Nenadić, pisac najčitanije knjige u 1999, o svom spisateljskom i životnom putu i novom romanu "Uragan": Sloboda je veliki luksuz

18:55h

Vladimir Veljašević o tome zašto je iz svojih radova proterao boju

     


     


FastCounter by LinkExchange