[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. May 2000 17:32 (GMT+01:00)

Dr Boško Mijatović o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

Udar na seljake posao za birokrate

BEOGRAD - Ono što 1990. nije ušlo u Ustav Srbije sada je pretočeno u Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Tada je, naime, u nacrtu Ustava postojala slična ideja o obaveznoj obradi zemljišta, ali je neko bio dovoljno pametan da se to izbaci iz ustavnih normi.

Sada na žalost nije bilo takve pameti, pa je pomenutim zakonom ugroženo osnovno, ustavom zaštićeno pravo građana, da slobodno raspolažu svojinom, kaže za "Glas" dr Boško Mijativić iz Ekonomskog instituta.

- Cinično je da država kroz agrarnu politiku i ograničavanje cena poljoprivrednu proizvodnju i obradu zemljišta čini nerentabilnim, a onda kroz ovakve propise prisiljava nekoga, odnosno seljake, da se bave tim poslom. Kada bi u poljoprivredi vladali zakoni ponude i potražnje, a uslovi poslovanja bili povoljniji, oni bi svakako našli interesa da obrađuju zemlju ili da je daju u zakup, objašnjava Mijatović.

On podseća na kaznene odredbe ovog zakona prema kojima se zemlja može oduzeti na neodređeno vreme i pita se kome će je država dati u zakup, ako iz pomenutih razloga ni do sada nije bilo zainteresovanih da je pod tim uslovima obrađuju.

- Ovaj zakon je odličan za povećanje birokratije u Ministarstvu poljoprivrede, koje čeka veliki posao - ukupan popis zemljišta, zatim popis neobrađenog zemljišta, kontrola da li mu je izmenjena namena i slično - što je dostojan angažman za jedan socijalistički resor. Jedino me, sa stanovišta vladajuće koalicije, čudi politički motiv za ovakav potez, koji će svakako izazvati opravdano nezadovoljstvo seljaka, kaže dr Mijatović.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:32h

Dr Boško Mijatović o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu

17:44h

Iako je Podgorica najavila češće promene, marka i dalje 23 dinara

18:14h

Sve manje rešenja za Dafinine štediše

     


     


FastCounter by LinkExchange