[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


06. May 2000 16:05 (GMT+01:00)

Vredno arheološko nalazište u Vinči kraj Beograda

Metropola kulture u praistoriji

Vinčansko pismo datira iz perioda mnogo pre klinastih simbola i ostalih pronađenih tragova pismenosti

Vinčanska kultura bila je najrazvijenija u neolitskoj epohi i trajala je oko hiljadu godina. Razvijala se u praistorijskom periodu oko 5000. godine pre n.e. Kako je govorio prof. dr Dragoslav Srejović, naš poznati arheolog,

Vinča je metropola svetske kulture u praistoriji i jedna od najbolje proučenih kultura iz tog perioda.
Prostirala se na velikoj teritoriji od Transilvanije do Skopske doline i od reke Bosne do Bugarske. Nosioci vinčanske kulture osnivali su naselja kakva po veličini do tog vremena nisu bila poznata u Evropi.

Uočljiva je razvijenost vinčanske kulture u svim oblastima života. Pronađeni umetnički predmeti koji su rađeni u kultne svrhe upućuju na vrlo razvijen duhovni život. Prevaziđeno je primitivno magijsko u kulturi i prisutno mitotvorstvo, a u umetnosti je iskazivan visok nivo razvoja religijske misli.

Vinčanska kultura nam je ostavila nešto što svedoči o korenima pismenosti, ma kako ga zvali: vinčansko pismo ili skupina simbola. To pismo datira iz perioda mnogo pre klinastih simbola i ostalih pronađenih tragova pismenosti.

Saša Todorović, arheolog i upravnik Muzeja grada, međutim, smatra da je nemoguće praviti poređenja tog tipa.
- To su naučno neosnovane teorije. Da bi se dokazalo da je vinčansko pismo zaista pismo, potrebno je prikupiti i sistematizovati mnogo više dokaza nego što je to do sada urađeno - naglašava on.

- Da bi skup pisanih simbola mogao da se smatra pismom, potrebno je da se određeni tip identičnih ili sličnih znakova javlja na širokom prostoru u različitim i udaljenim naseljima, i da je moguće pratiti njihovu pojavu i u drugim vremenima i prostorima.

Nažalost, to sa vinčanskim pismom nije slučaj. Ono što je sigurno, jeste da ove simbole možemo smatrati začetkom pismenosti - objašnjava Todorović i dodaje da ima dosta autora koji tvrde da su znaci koje nazivamo vinčansko pismo pre svega služili za "obeležavanje svojine", ali njihova rasprostranjenost na širokom prostoru upućuje da su ovi simboli imali i drugu funkciju.

Budući da Muzej grada Beograda upravlja nalazištem "Vinča", Todorović kaže:

Muzej grada čini sve za oplemenjivanje prostora i zaštite nalazišta na širem potezu nego što je to bilo do sada. U poslednje tri godine obnovljena su istraživanja i u osnivanju je letnja međunarodna škola arheologije.

Nosioci projekta su Muzej grada i Odbor za arheološka istraživanja u Vinči. Ulaže se i u izgradnju arheološkog kampa uz pomoć Skupštine grada. Namera Muzeja grada je, prema Todorovićevim rečima, da nalazište Vinča doživi pravu valorizaciju. Time bi Beograd bio oplemenjen novim sadržajima. U planu je formiranje istorijskog, naučnog, kulturnog i turističkog centra u Vinči.

Kristina Vlahović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:05h Arheološko nalazište Vinča
16:40h Psiholog Dragana Krečković o zavođenju i udvaranju
17:20h Legenda francuskog roka Džoni Holidej slavi jubilej
18:25h

Đurđevdan u zemunskoj Ciganskoj rupi

     


     


FastCounter by LinkExchange