[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 18:55 (GMT+01:00)

Zbog prevelike doze heroina na Menhetnu umro Rafael de Rotšild

Prokletstvo bez kraja

Naslednik čuvene bankarske porodice umro na trotoaru. Ponovo je pala senka na jednu od najbogatijih dinastija na svetu

Legendarnu bankarsku porodicu Rotšild opet je snašla tragedija. Dvadesettrogodišnji Rafael de Rotšild, izuzetno nadareni naslednik pariske grane Rotšildovog klana, umro je na trotoaru njujorškog kvarta Čelzi na Menhetnu. Prema izjavama očevidaca, on je na jednoj raskalašnoj zabavi iznenada poplaveo. Uz pomoć prijatelja jedva je sišao niz stepenice da sačeka vozilo hitne pomoći. Ali, pomoć je stigla prekasno.

Prema prvim izveštajima policije, umro je u mukama od prekomerne doze heroina. Policajci su ga pronašli naslonjenog na ulaznim vratima i pomislili u prvom trenutku da je hispanoamerički beskućnik. Njegova smrt je pogodila porodicu koja još nije prevazišla svirepo samoubistvo Amšela Rotšilda. On se pre četiri godine obesio kaišem bademantila o držač za peškire u poznatom pariskom hotelu Bristol.

Rafaela su inače čekali veliki zadaci u porodičnoj imperiji, koja se često poredi sa klanom Kenedijevih i Onazisa. Sin Natanijela i Nili de Rotšild rastao je u Njujorku, gde njegov otac rukovodi jednom finansijskom firmom čija se vrednost procenjuje na više od 8 milijardi dolara.

Rafaela su roditelji poslali na elitnu privatnu školu Triniti, a prošle godine je sa odličnim uspehom završio studije filozifije na vrhunskom privatnom univerzitetu Brauns na Roud ajlendu. Od nedavno se Rafael viđao na mnogim zabavama njujorške finansijske elite. Njegova devojka bila je Stela Šnabel, ćerka čuvenog slikara Džulijana Šnabela, koja je izjavila: "Njegova smrt slomila mi je srce. Bila sam jedna od malobrojnih koja ga je stvarno poznavala".

Na poslednjoj žurci, Rafael je izgubio svest i prijatelji su ga gotovo sneli niz stepenice. U tome im je pomagao Rafaelov prijatelj Viljem Korbin, koji je ovako prepričao događaj: "Kada smo sišli na ulicu, Rafael je bio mrtav".

Istoriju slavne porodice, koja je nekad finansirala kraljeve i vlade, prati dugi niz tragičnih slučajeva. Začetnik ove loze je Amšel Majer (1743-1812), zelenaš iz Frankfurta. On je poslao svoja četiri sina na sve četiri strane sveta - u London, Beč, Pariz i Napulj - da osnuju četiri imperije. Zahvaljujući ogromnom bogatstvu, Rodšildovi su iz pozadine vukli konce usmeravajući istoriju Evrope, pa su zato svojevremeno nazvani "šestom evropskom velesilom". Oko 1812. finansirali su Velingtonov ratni pohod na Napoleona u Španiji.

Oni su dali novac kojim je Engleska kupila većinski udeo Sueckog kanala, stekavši tako kontrolu nad njim. Posle teškog poraza Francuske od Pruske 1870/71, Rotšildovi su pomogli da vlada u Parizu opet stane na noge. Izvesno vreme, Rotšildovi su bili najbogatija porodica na svetu.

Tragedije su počele da pogađaju ovu porodicu u ovom veku. Naime 1923. Čarls Rotšild, potomak engleske grane, prerezao je sebi grkljan posle bezuspešnog lečenja od teških depresija i encefalitisa. Čarlsov unuk Amšel obesio se u Parizu 1996. u 41. godini. Da li je Amšel, koji je najviše želeo da bude seljak, slutio da nije dorastao zadatku da bude glava tako čuvene porodice? Oskar Rotšild iz austrijske grane ubio se pištoljem kada mu je otac zabranio da se oženi ćerkom vlasnice pansiona, koja se smatrala društveno neprikladnom.

Rafael nije prvi Rotšild koji je uživao drogu. Njegov tridesetšestogodišnji rođak Bendžamin, koji je 1996. uhvaćen da uzima heroin, bio je čak na lečenju. Godinu dana kasnije postao je šef najvažnije evropske bankarske imperije Rotšildovih, kada je njegov otac baron Edmund de Roršild umro od posledica srčanog udara.

Ova porodica pomenuta je i u klasičnom mjuziklu "Violinista na krovu". U prvobitnoj verziji pesma "Kad bih bio bogat" sadržala je stih: "Kad bih bio Rotšild".

Uprkos postojanju četiri grane ove čuvene porodice, kod Rotšildovih vlada manjak kvalifikovanih potomaka za preuzimanje najviših položaja. Utoliko je veći pritisak koji se vrši na malobrojne kandidate koji dolaze u obzir. I zbog toga cela porodica ima mnogo razloga da žali zbog smrti izuzetno nadarenog Rafaela.

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

17:30h

Poslednji zlatiborski Zlatni bor srušilo nevreme, ali nauka je svemoćna

18:09h

Jedno rusko siroče dobilo ime po Putinu i odmah postalo medijski miljenik

18:55h

Zbog prevelike doze heroina na Menhetnu umro Rafael de Rotšild

19:14h

Ni posle 2000 godina nisu otklonjene dileme o zagonetkama Novog zaveta

     


     


FastCounter by LinkExchange