[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 18:09 (GMT+01:00)

Jedno rusko siroče dobilo je predsednikovo ime i odmah postalo medijski miljenik

U Putinovo ime

Vladimir Putin prespavao je proslavu mesec dana od rođenja, čak ga ni zdravice gostiju nisu razbudile. Vladimir, koji je tek napunio mesec dana, trenutno je najpoznatija beba u Rusiji. Novostečenu slavu može da zahvali svom imenjaku, koji je upravo na dan mališanovog rođenja - 26. marta - izabran za predsednika Rusije.

Pri tom je početak života za novorođenče izgledao sve drugo samo ne ružičasto, a pogotovo nije moglo da se nada da će ga televizija i žuta štampa proglasiti miljenikom. Naime, mališan je neposredno po rođenju u sibirskoj metropoli Irkutsk , u vreme velikih mrazeva bio spakovan u plastičnu kesu i bačen u kontejner.

Jedan prolaznik slučajno je čuo jecaj iz kontejnera i odneo zavežljaj u bolnicu. Pošto su ga odmah stavili u inkubator, načelnik bolnice dao je malom pacijentu ime novog moćnika u Kremlju. Nekada su siročići dobijali imena po carevima, ali je taj običaj nestao u vreme komunističke vladavine. Tada su napuštena deca dobijala imena bolničarki ili lekara.

Ta priča doprla je do novinara lokalne televizije u Irkutsku, a emisiju je prenela ruska televizija. Na desetine porodica širom zemlje javilo se da usvoje malog Vladimira Putina. Ali, predstavnici socijalnih službi reagovali su skeptično. Oni smatraju da time neće pomoći normalnom razvoju deteta u budućnosti, naprotiv. To je i mišljenje Ljubomira Kušnira, predsednika Društva za zaštitu deteta, koji postavlja pitanje: "Zašto bi jedno dete bilo toliko favorizovano zbog svog imena, dok su svi ostali siročići u lošem položaju?"

Prema Statističkom godišnjaku Ruske federacije, u celoj zemlji je registrovano 620.000 dece bez roditeljskog staranja. Samo oko 304.000 živi u porodicama, a više od polovine smešteno je u dečjim domovima, u kojima je socijalno staranje jednako loše kao ishrana. Boris Altšuler, pravni savetnik Društva za zaštitu deteta kaže da godišnje u celoj zemlji iz domova, čije osoblje pod vaspitanjem obično podrazumeva dril, pobegne oko 15.000 adolescenata.

Prema njegovim rečima, oko deset posto begunaca ne uspe da se snađe na slobodi pa još kao deca izvršavaju samoubistvo. Oko 30 posto postaju kriminalci, a 40 posto dugoročno bez krova nad glavom.

Ali, izgleda da malom Vladimiru Putinu ne preti takva sudbina, Socijalne službe Irkutska postaraće se da odaberu dobru porodicu. Direktorka jednog doma za nezbrinutu decu u predgrađu Moskve poznatom po visokoj stopi kriminala zapitala se u jednom intervjuu koliko će dugo trajati oduševljenje za siročiće koja nose imena poznatih ličnosti. Ona će napraviti test, pa će svim siročićima dati imena članova carske porodice.

MVP


vesti po rubrikama

^reportaža

17:30h

Poslednji zlatiborski Zlatni bor srušilo nevreme, ali nauka je svemoćna

18:09h

Jedno rusko siroče dobilo ime po Putinu i odmah postalo medijski miljenik

18:55h

Zbog prevelike doze heroina na Menhetnu umro Rafael de Rotšild

19:14h

Ni posle 2000 godina nisu otklonjene dileme o zagonetkama Novog zaveta

     


     


FastCounter by LinkExchange