[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 16:40 (GMT+01:00)

Odlazak Veslija Klarka …

Kažnjeni pobednik

General Vesli Klark je sa položaja glavnokomandujućeg NATO za Evropu otišao okićen medaljama, od albanskih, preko hrvatskih do kosovskih, ali ne i slavom. Na jednoj strani je proglašen za pobednika, na drugoj za krvnika a njegovo komandovanje "vazdušnom kampanjom", kako je u Briselu zvanično kršteno brutalno NATO bombardovanje Jugoslavije - prvi rat koji je "odbrambeni" zapadni savez vodio u svojoj gotovo poluvekovnoj istoriji - američki ministar odbrane je pre neki dan, baš na Kosmetu, okarakterisao kao najuspešnije "u istoriji sveta".

Nešto je međutim trulo u ovolikoj količini trijumfalizma i u svakom slučaju u oštrom je kontrastu sa naličjem te "pobede" koje pokazuje kosmetska svakodnevica. Bombardovanje koje je tobože preduzeto kao "humanitarna intervencija" bilo je ustvari akcija koja je trebalo da pruži novi alibi za opstanak Alijanse. A kad je izazvalo jedan egzodus, posledice intervencije su proglašene za njen razlog, da bi, potom, jedan progon bio zamenjen drugim.

Ako je već bio tako uspešan, zašto je onda Vesli Klark dužnost koja mu je davala profesionalnu satisfakciju i globalni publicitet, morao da preda nekoliko meseci pre roka, i povuče se u anonimnost jednog od mnogih generala američke armije? Da li zbog svog predugog jezika, ili zato što kao vojnik nije u dovoljnoj meri bio i političar?

Odgovor na ovo pitanje takođe se nalazi na drugoj strani medalje kosovske intervencije. Ona je počela sa očekivanjima da će biti dovoljno nekoliko bombi i ne više od tri dana, pa da se u Beogradu istakne bela zastava. A kad se to nije dogodilo, počele su komplikacije, prvo političke, a potom vojne.

Pokazalo se da glomazna NATO mašinerija sa 19 ministara vojnih i isto toliko šefova država ili vlada nije u stanju da se brzo saglasi sa političkom podobnošću onoga što je ionako započeto bez valjanog pravnog pokrića, a da potom, čak i enormna upotreba sile protiv znatno slabijeg protivnika, nije u stanju da željeni rezultat donese ni dovoljno brzo ni preterano uverljivo.

Upravo je Klark bio taj koji je insistirao da se udari iz sve snage; nije mnogo mario za delikatnosti ženevskih konvencija čije je prenebregavanje neke od generala ovdašnjih vojski stavilo na listu Haškog tribunala: bio je rad da poruši ne samo beogradske mostove, već i beogradske trgove. A kada je, posle Kumanovskih sporazuma, počelo povlačenje jugoslovenske vojske sa Kosmeta, pokazalo se da je preciznost Klarkove armade bila još jedan mit koji je trebalo da bude rođen na Kosovu.

Klark zato - a sigurno i zbog procene da bi "herojski" doček u najmanju ruku bio neukusan - neće biti pozdravljen paradom, kako su svojevremeno dočekani pobednici "pustinjske oluje". Sigurno je, takođe, da svom nasledniku predaje štafetu obloženu trnjem, a nema sumnje ni oko toga da će mera koju će mu uzeti istorija biti mnogo manja od one koju je odredio sam sebi.

Milan Mišić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Protestni skup kosovskomitrovačkih Srba

15:20h

Dogovor o povratku na Kosovo

15:25h

Roan: Albanci da jasno osude nasilje na Kosovu

15:30h

Zahtev Ustavnom sudu za izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi

15:45h

Opozicioni lideri u četvrtak o daljim aktivnostima

15:50h

Ko je ovaj čovek: Momčilo Trajković

16:00h

Završen rad Organizacionog odbora Sentandrejskog sabora: Pomoć dijaspore 600.000 dolara

16:10h

"Glas" istražuje: Šta se menja u geostrateškom položaju SRJ posle pristupanja Hrvatske "Partnerstvu za mir"

16:20h

Dolazak Džozefa Ralstona: Kvalifikovani balanser

16:40h

Odlazak Veslija Klarka … Kažnjeni pobednik

16:50h

Vladika Artemije o povratku Srba na Kosovo: Saradnja sa svima

16:55h

Predstavnici SZP o izboru za Veće republika

18:00h

Premijer Marjanović otvorio deonicu puta ka Rumuniji

19:25h

Skupština Srbije izabrala delegaciju za savezni parlament

     


     


FastCounter by LinkExchange