[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 16:20 (GMT+01:00)

Dolazak Džozefa Ralstona

Kvalifikovani balanser

General vojnog vazduhoplovstva Sjedinjenih Država Džozef Ralston od prekjuče je glavni komandant snaga SAD za Evropu. Svečanom ceremonijom održanom u američkoj vojnoj bazi u Štutgartu, on je na tom mestu zamenio sunarodnika i kolegu Veslija Klarka. Osim te, Ralston je juče od Klarka, ali u belgijskom gradu Monsu, nasledio i titulu glavnokomandujućeg snagama NATO za Evropu.

Iako je deo vojnog vrha NATO i dalje ubeđen da za taj posao nema boljeg od Veslija, Rojters primećuje da će se i pedesetšestogodišnji Ralston, sudeći po dosadašnjoj plodnoj karijeri, najverovatnije brzo snaći na novom položaju i prilagoditi životu u Monsu u kojem se, inače, nalazi sedište Vrhovnog štaba NATO.

Čovek koji je od generala Klarka pored titule "glavnog" preuzeo i komandu nad skoro 120.000 američkih vojnika stacioniranih u Evropi, preživeo je više od sto borbenih misija u Vijetnamu, ali i razorni seksualni skandal (vanbračna veza) koja je obelodanjena pre četiri godine.

Iako važi za strpljivog i upornog čoveka, Ralstonu će biti potrebno mnogo više od svega toga ako misli da se s uspehom izbori sa svim što podrazumeva komandno mesto s ove strane Atlantika.

Rojtersovi analitičari tvrde da će mu, u najmanju ruku, biti potrebni konjski živci da bi u isto vreme nadgledao šta mu radi 59.000 Amerikanaca razbacanih po Evropi, naročito po Bosni i Kosovu, borio se s nestrpljivim kongresmenima koji neprestano traže da se "američki vojnici šalju samo na humanitarne i neborbene zadatke i po mogućstvu samo u mirne delove Evrope i Afrike".

Pored ovih, Ralston će imati još jednu dužnost - da umiruje strahove Pentagona izazvane čvrstom namerom Evrope da stvori sopstvenu odbranu čime bi se osamostalila u meri koja nije po ukusu lidera svekolikog Zapadnog saveza.

Ralston, koji je iz Vijetnamskog rata izašao kao jedan od najodlikovanijih, do sada je već dva puta i to na po dve godine bio načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, što je pozicija koja se smatra drugom po rangu i značaju. Kolege ga najčešće opisuju u samo tri reči: odlučan, dobar organizator i ekspert.

Jedan od visokih vojnih zvaničnika ima običaj da za Ralstona kaže sledeće: "Ne dajte da vas zavaraju njegova elegantna pilotska uniforma i njegov opušteni južnjački stav "kako ćemo, lako ćemo". On je dobar oficir, ali ne i čovek s kojim je lako sarađivati. On jednostavno traži svoje".

Drugi pak tvrde da je Džozef Ralston "prosto rođen za posao u NATO jer je prošao i pretrpeo sve što jedan profesionalni vojnik mora da prođe da bi dostigao njegov položaj kao i da je vrlo iskusan kada se radi o komandovanju združenim snagama, sličnim onima od kakvih se Alijansa i sastoji". Ostaje međutim da se vidi da li će mu to vredeti u suočavanju sa nimalo jednostavnim legatom koji mu je Klark ostavio na Kosovu.

S. Đurić - Pijevac


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Protestni skup kosovskomitrovačkih Srba

15:20h

Dogovor o povratku na Kosovo

15:25h

Roan: Albanci da jasno osude nasilje na Kosovu

15:30h

Zahtev Ustavnom sudu za izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi

15:45h

Opozicioni lideri u četvrtak o daljim aktivnostima

15:50h

Ko je ovaj čovek: Momčilo Trajković

16:00h

Završen rad Organizacionog odbora Sentandrejskog sabora: Pomoć dijaspore 600.000 dolara

16:10h

"Glas" istražuje: Šta se menja u geostrateškom položaju SRJ posle pristupanja Hrvatske "Partnerstvu za mir"

16:20h

Dolazak Džozefa Ralstona: Kvalifikovani balanser

16:40h

Odlazak Veslija Klarka … Kažnjeni pobednik

16:50h

Vladika Artemije o povratku Srba na Kosovo: Saradnja sa svima

16:55h

Predstavnici SZP o izboru za Veće republika

18:00h

Premijer Marjanović otvorio deonicu puta ka Rumuniji

19:25h

Skupština Srbije izabrala delegaciju za savezni parlament

     


     


FastCounter by LinkExchange