[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 15:50 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Momčilo Trajković

(Čuvar srpske kolevke)

Početak - rođen je 5. novembra 1950. u Čaglavici kod Prištine. Otac je radio u zadruzi "Ratar", majka je domaćica.

Detinjstvo - rastao je i stasavao na Kosovu i Metohiji, kažu da je voleo da sluša mitske priče o caru Lazaru i Kosovskom boju.

Nacionalnost - Srbin

Verska opredeljenost- pravoslavac

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu i Pravni fakultet završio je u Prištini, diplomirao je 1977. godine.

Karijera - počeo je u Pokrajinskom sekretarijatu za rad kao stručni savetnik i saradnik. Potom tri godine radi kao izvršni sekretar, a posle dve godine kao sekretar Opštinskog komiteta SK Prištine. Usledila je funkcija potpredsednika Vlade Srbije. Iz tog perioda je upamćen kao blizak saradnik Slobodana Miloševića i čovek koji je pokušavao da useli Srbiju na Kosovo ("Milošević je prvi stao uz Srpski pokret otpora i uzjahao konja kojeg mu je pokret osedlao", navodio je Trajković).

Tu se zadržao veoma kratko, kako kaže "svega tri meseca, od jula do oktobra i smrti Rahmana Morine". Zbog neslaganja s ondašnjom politikom podnosi ostavku. Postaje prvi disident iz okruženja Slobodana Miloševića. Godine 1992. bio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, kad je stekao nadimak "kosovskometohijski gubernator". Tad je razgovarao s nemačkim ambasadorom Hansjorgom Ajfom koji je predlagao za Kosovo "kriterijum većinske manjine", za Albance specijalni status po kojem bi oni imali zakonodavnu vlast, policiju, administraciju i sudske organe, a kosmetski Srbi bili izjednačeni sa Srbima iz Hrvatske.

Odbio je, bez razmišljanja. Pamte ga kao čoveka koji je govorio dok su drugi ćutali i čiji se govor, po pravilu, čuo izvan prištinskih granica. Stalno podseća na problem Kosova i Metohije u srpskom parlamentu, ali zbog izjave da je Kosovo državni problem, te da ne sme biti prćija jedne partije - SPS-a, biva proglašen izdajnikom nacionalnih interesa. Za zlo mu je uzeta saradnja s Kostom Bulatovićem, Tomislavom Sekulićem, Miroslavom Šolevićem, Boškom Budimirovićem i Dušanom Ristićem, osnivačima Srpskog pokreta otpora.

Posle pada u nemilost ostaje i bez posla, niko ga neće, prijatelji okreću glavu od njega. Počinje da radi u Zemljoradničkoj zadruzi "Ratar" u Lapljem Selu, gde direktoruje od 1993. Ukazuje na probleme i mogućnost gubljenja Kosova, prognozira da će na Kosmetu uskoro živeti samo Albanci i srpska policija, poručuje sadašnjem predsedniku SRJ da Srbi s Kosova ne prihvataju da ih i ubuduće on zastupa, tvrdi: "Vreme je mudrih, a ne velikih Srba. Režim je sve ostvario preko Srba s Kosova, a oni sve izgubili zbog režima iz Beograda". Trenutno je predsednik IO SNV Kosova i Metohije, i s vladikom raškoprizrenskim Artemijem obilazi svet objašnjavajući "u kom grmu leži zec".

Stranački angažman - bio je u SK, pa u SPS. "Moja partija je Srbija", rekao je i razišao se s Miloševićem koji je, prema njegovim rečima: "Čovek komunističke orijentacije". Uz pomoć Bogoljuba Karića, s grupom istomišljenika osnovao je SDP i postao njen predsednik.

Zanimljivosti - pričalo se da je najbogatiji Srbin s Kosova, on je to demantovao i obrazložio: "Sve mi je opljačkano i kiosk i stan. Na ivici bankrota sam. Branimo Kosovo, doslovce, gladni". Pre je tvrdio: "I da me bivši partijski nateraju da budem portir, centar sveta bio bi u portirnici. Ne zato što sam previše jak, već što su oni slabi".

Pre šest meseci ranjen, državni mediji su ga optužili da folira. Oženjen je Ljiljanom, ekonomskim tehničarem, imaju Jelenu, Milenu i Sašu. Bez obzira na zloupotrebu i preteranu upotrebu veruje da kosovski mit još nije potrošen. Budućnost vidi samo u kantonizaciji Kosova, spas u odlasku Miloševića i uključivanju Crne Gore u rešavanje problema: "Ako on ostane, jačaće separatizam u Crnoj Gori…Nema druge odbrane od Miloševićeve politike: ili ćeš pobeći, ili će te zadaviti. Nama je omča namaknuta i presečena, pušteni smo niz vodu".

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

Protestni skup kosovskomitrovačkih Srba

15:20h

Dogovor o povratku na Kosovo

15:25h

Roan: Albanci da jasno osude nasilje na Kosovu

15:30h

Zahtev Ustavnom sudu za izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi

15:45h

Opozicioni lideri u četvrtak o daljim aktivnostima

15:50h

Ko je ovaj čovek: Momčilo Trajković

16:00h

Završen rad Organizacionog odbora Sentandrejskog sabora: Pomoć dijaspore 600.000 dolara

16:10h

"Glas" istražuje: Šta se menja u geostrateškom položaju SRJ posle pristupanja Hrvatske "Partnerstvu za mir"

16:20h

Dolazak Džozefa Ralstona: Kvalifikovani balanser

16:40h

Odlazak Veslija Klarka … Kažnjeni pobednik

16:50h

Vladika Artemije o povratku Srba na Kosovo: Saradnja sa svima

16:55h

Predstavnici SZP o izboru za Veće republika

18:00h

Premijer Marjanović otvorio deonicu puta ka Rumuniji

19:25h

Skupština Srbije izabrala delegaciju za savezni parlament

     


     


FastCounter by LinkExchange