[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 18:54 (GMT+01:00)

Završena istraga protiv petorice osumnjičenih za špijunažu, branioci tvrde

Tužilac bez dokaza u slučaju "Pauk"

DB je dva meseca obećavala da će otkriti identitet ljudi koje su navodno ubili članovi grupe "Pauk", ali ništa nisu dostavili, kažu advokati

BEOGRAD - Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu završio je u sredu istragu protiv petočlane grupe "Pauk" zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaže protiv SRJ i ubistva više lica. Spisi su dostavljeni Okružnom javnom tužiocu pa se očekuje da za dva-tri dana bude podignuta optužnica, kažu za "Glas" branioci Jugoslava Petrušića i Radeta Petrovića, advokati Nikola Nikolić, Goran Folić i mr Veselin Cerović.

Po nalogu u samici

"Tokom postupka nije se znalo po čijoj su naredbi osumnjičeni držani u samici, a tužilac i istražni sudija su nas uveravali da oni takav nalog nisu izdali, kaže advokat Nikolić, dodajući da im je očito namera da ovom izolacijom osumnjičene dovedu do teške psihičke potištenosti i da takvi dođu na glavni pretres.

Nepristrasno suđenje

"Verujemo da će u ovom predmetu biti određen nepristrasan sudija koji će objektivno sagledati sve dokaze i da predsednik Veća u ovom postupku nije unapred određen", kaže advokat Cerović.

"U toku istrage saslušano je 15 svedoka, a tužilac nije pružio nijedan konkretan dokaz da su osumnjičeni izvršili dela za koja se terete", tvrde advokati, navodeći da im je u poslednja dva meseca Državna bezbednost obećavala da će im otkriti identitet lica, mesto i vreme zločina, kao i svedoka koji će potvrditi da su članovi grupe "Pauk" ubili dva Albanca.

"Ceo postupak protiv Jugoslava Petrušića, Milorada Pelemiša, Slobodana Orašanina, Branka Vlača i Radeta Petrovića vođen je u tajnosti. Onemogućeno nam je pravo odbrane okrivljenih čime je povređen Zakon o krivičnom postupku jer nam je tokom celog postupka uskraćena mogućnost da razgledamo spise predmeta i druge pismene dokaze. Jedino smo mogli da prisustvujemo saslušanju svedoka", kaže mr Veselin Cerović.

"Kao branici našli smo se u situaciji da nam savezni ministar za informacije Goran Matić iznosi podatke iz istrage pre nego smo mi to, kao advokati, saznali iz tužiočevog zahteva za sprovođenje istrage", kaže Nikola Nikolić. Takve izjave su imale samo štetan uticaj na tok krivičnog postupka, objašnjava Nikolić nadajući se da u ovom predmetu neće biti isključena javnost, "jer samo otvoreno suđenje može da garantuje objektivni tok daljeg postupka".

"Bilo nam je uskraćeno da bilo šta kažemo tokom istražnog postupka pod pretnjom krivične odgovornosti, a za to vreme je Goran Matić putem sredstava informisanja iznosio sve detalje iz istrage. Nije nam jasno odakle g. Matiću ti podaci, kada nije učesnik u postupku", upitao je advokat Cerović.

J. Rašević


vesti po rubrikama

^hronika

17:45h

Eksplozija u fabričkom krugu "Krušika", detonator bombe ranio dva dečaka

18:38h

Čačak: Pritvorena Ljiljana Pajović zbog napada na svekra i svekrvu

18:54h

Tužilac bez dokaza u slučaju "Pauk"

     


     


FastCounter by LinkExchange