[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 18:28 (GMT+01:00)

Zbog niskih cena mleka, otkup za tri meseca opao za 14 odsto

Minimalna cena mleka 10 dinara

Mlekarska industrija nije dobila ni dinara premija u ovoj godini. Dozvoljen izvoz dugotrajnog mleka u Makedoniju

BEOGRAD - Potrošači će narednih dana sve teže dolaziti do mleka jer se smanjuje otkup. Za prva tri meseca ove godine, prema do sada obrađenim podacima, mlekare su preradile 14 odsto mleka manje nego u istom periodu prošle godine.

Od januara do marta prethodne godine, ukupno je otkupljeno 106.582 tone, a u istom periodu tekuće godine 92.675 tona.

Izgubljeno tržište

Proizvođači mleka kažu da je posle deblokade prava muka vratiti se na makedonsko i tržište RS. Njega su već zaposeli privrednici iz desetak okolnih zemalja i prema njima se dosledno ne sprovode propisi o carini porezu i prelevmanu. Porez i carina koju bi jugoslovenski izvoznici trebalo da plate prilikom izvoza mleka u RS iznosi 11 odsto, a prelevman za mleko do tri odsto masti iznosi 15 pfeniga po litru, a za mleko preko tri odsto masti iznosi 25 pfeniga. Ukupno, te dažbine čine 30 odsto od cene.

Proizvođači mleka su više puta pokušavali da od Vlade Srbije dobiju odobrenje za povećanje cena, ali su sve inicijative propadale pa trenutno i ne postoji jasno formulisan zahtev jer su mlekari uvideli da od toga nema koristi. Osim što je cena svežeg mleka krajnje depresirana, mlekare i proizvođači ne dobijaju redovno premije i subvencije.

Ni jedna veća mlekara ove godine nije dobila ove dotacije, a nekima se još duguje i za prošlu godinu. Samo "Imleku" po tom osnovu treba isplatiti 30 miliona dinara. Ova mlekara poslednjih meseci otkupljuje od deset do 15 odsto manje mleka jer ga nema u ponudi.

- Mleko bi trebalo da košta najmanje deset dinara. To je mnogo manje nego na Zapadu gde je mleko kao i benzin - jedna marka, kaže Vlada Sparavalo, generalni direktor "Imleka". Od ukupne količine otkupljenog mleka, domaćem tržištu, kako predviđa Uredba, redovno isporučujemo 50 odsto kratkotrajnog mleka i to svakodnevno kontroliše inspekcija. Ne znam koliko nedostaje potrošačima jer je to teško utvrditi s obzirom na to da je cena toliko niska i kada bi mleka bilo dovoljno, kupovalo bi se u većim količinama jer je jeftino.

"Imlek" je pre dvadesetak dana dobio dozvolu za izvoz mleka u Makedoniju. Kupac iz te države može na osnovu kvote koju je dobio od nadležne vlasti u svojoj zemlji da za tri meseca uveze iz SRJ 200 tona dugotrajnog mleka, 20 tona sira dok su kiselo-mlečni proizvodi na režimu slobodnog uvoza i njih će "Imlek" plasirati na makedonsko tržište, ali u manjim količinama.

Ovaj uvoznik se plaši sankcija pa pokušava da što veću količinu od tromesečne kvote "izvuče" u što kraćem roku, odnosno do 15. maja. "Imlek"je podneo zahtev i za izvoz mleka i proizvoda od mleka u Republiku Srpsku. Tomica Prelević, direktor prodaje u "Imleku" kaže da izvoz u RS ne bi bio neisplativ s obzirom da su cene na domaćem tržištu nerealne.

Neke mlekare među kojima je i Šabačka, međutim nisu dobile nikakav odgovor na zahtev za odobrenje izvoza dugotrajnog mleka u RS.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:21h

NBJ pismeno obavestila štediše Dafiment banke

16:49h

Đorđe Ilić, predsednik Unije privatnih pekara: Vekna osam dinara

17:13h

Pančevo: "Agroživ" drastično smanjio proizvodnju pilećeg mesa

18:28h

Zbog niskih cena mleka, otkup za tri meseca opao za 14 odsto

     


     


FastCounter by LinkExchange