[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 4. maj 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. May 2000 17:13 (GMT+01:00)

"Agroživ" drastično smanjio proizvodnju pilećeg mesa

Piletina samo za vojsku

Proizvođači obavezni da se pridržavaju cena koje odredi Vlada Srbije. Iz meseca u mesec gomilaju gubitke

PANČEVO - Pred ovo jednonedeljno ustavno-uskršnje-prvomajsko praznovanje, najbolje su to primetile domaćice, na listi deficitarnih roba našlo se i pileće meso.

Nije ga bilo u vitrinama najvećeg domaćeg proizvođača piletine, pančevačkog "Agroživa", i drugih velikih trgovinskih kuća, a na pijacama su je seljaci prodavali po dvostruko višoj ceni od zvanično odobrene.

"Banat" povećao cene mesa

Prošle srede, dan pre višednevnih praznika, Industrija mesa "Banat" iz Banatskog Karlovca povećala je u proseku za oko 20 odsto cene junećeg mesa svih kategorija. Tako je sada u prodavnicama ove firme kilogram bifteka dostigao cenu od 232,80 dinara, but bez kostiju prodaje se po ceni od 126,70 dinara, a juneće meso treće kategorije (grudi i rebra) nude se po ceni od 94,30 dinara. Istovremeno su za oko desetak odsto povećane i cene svinjskog mesa, pa tako, na primer, za kilogram buta bez kostiju treba izdvojiti 98,05 dinara, a za krmenadlu bez filea 86,30 dinara. Nove cene, objasnili su u ovoj firmi, samo su usklađene sa nedavnim povećanjem cene žive stoke.

Inače, u poslednje dve godine, kako je već poznato, ova kompanija je proizvodila i na tržište mesečno isporučivala milion kilograma ove namirnice, pa nije nikakvo čudo što je njeno smanjivanje proizvodnje dovelo do ozbiljne nestašice svežeg pilećeg mesa.

- Zbog velikog dispariteta cena, trenutno u našim prodavnicama nema pilećeg mesa. Kao veliki proizvođači, obavezni smo da se pridržavamo cena koje je odredila Vlada Srbije. Međutim, iz meseca u mesec smo pravili sve veće gubitke. Od oktobra prošle godine veleprodajna cena jednog kilograma piletine je 31 dinar, a maloprodajna 37 dinara, što je znatno ispod proizvodne cene koja je u ovom trenutku najmanje 53 dinara za jedan kilogram - objašnjava Miroslav Živanov, direktor Kompanije "Agroživ" i član Koordinacionog tima za meso u Vladi Srbije.

Samo zbog neusklađenosti cena, pre svega stočne hrane, s jedne strane, i pilećeg mesa s druge strane, kaže Živanov, "Agroživ" je u proteklom periodu mesečno beležio finansijski gubitak od 20 miliona dinara. To je prinudilo ovu firmu da drastično smanji tov pilića, i to sa 2,5 miliona na samo 500.000 komada. Ako se uskoro ne obnovi proizvodnja, upozorio je direktor "Agroživa", neminovno će doći i do nestašice prerađevina od ovog mesa. Zasad se one prave od zamrznutog mesa, ali je i njega sve manje na zalihama.

Inače, prema rečima Živanova, zasad nestašicu ne oseća VJ jer "Agroživ" samo njoj isporučuje meso koje u ovom času proizvodi. I pored svih nedaća, ukazuje njen prvi čovek, Kompanija "Agroživ" sačuvala je tzv. roditeljska jata što će joj omogućiti, naravno, ukoliko Vlada Srbije ubrzo odobri novu i za proizvođače ekonomski prihvatljivu cenu mesa, da za kratko vreme ponovo krene u veliku proizvodnju i da napuni svoju prodavnice i opskrbi ostale kupce u zemlji.

M. Mihajlov


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:21h

NBJ pismeno obavestila štediše Dafiment banke

16:49h

Đorđe Ilić, predsednik Unije privatnih pekara: Vekna osam dinara

17:13h

Pančevo: "Agroživ" drastično smanjio proizvodnju pilećeg mesa

18:28h

Zbog niskih cena mleka, otkup za tri meseca opao za 14 odsto

     


     


FastCounter by LinkExchange