[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Apr 2000 18:32 (GMT+01:00)

Rusija skeptična prema mirovnoj inicijativi čečenskog vođe

Od Mashadova ništa ne zavisi

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u petak da je Moskva primila predloge Aslana Mashadova za uspostavljanje mira u Čečeniji, i da je na njih odgovorila svojim dopunama, ali je neposredno nakon toga izrazio sumnju u sposobnost čečenskog lidera da zaustavi rat.

Putin je, kako prenose ruske i zapadne agencije, posle sednice ruskog Saveta bezbednosti rekao da je ovo savetodavno telo još prošlog meseca razmotrilo mirovne predloge, i da je njihovu dopunjenu verziju poslao natrag Mashadovu. Za sada, međutim, iz Čečenije nije stigao nikakav odgovor.

"On (Mashadov) je ispario; nismo ga više ni čuli, ni videli. Nećemo se povoditi za praznim rečima", rekao je Putin.

Uteha

Putin je - "u polupomirljivom tonu", kako primećuje Rojters - u petak rekao i da Moskva Mashadova, istina, smatra kriminalcem, ali da bi on mogao da bude obuhvaćen amnestijom ponuđenom čečenskim pobunjenicima u slučaju da polože oružje.

Ruski lider je ponovo izrazio uverenje da Mashadov ne kontroliše čečenske borce i da se ne može računati sa tim da će biti u stanju da obezbedi sprovođenje ma kakvog mirovnog plana.

"On ni o čemu ne odlučuje i ni o čemu neće ni odlučivati. Njega koriste za obavljanje taktičkih zadataka, ali oni koji ga koriste će uskoro shvatiti da on to nije u stanju da učini, i njihov odnos prema njemu će se promeniti", rekao je Putin, ne precizirajući na koga misli.

Mashadov je, inače, u petak u objavljenom intervjuu "Komersantu" izjavio da je svojim ljudima naložio da, u okviru mirovnog plana koji je predložio Moskvi, obustave vatru; on je rekao i da je čečenskim zapovednicima naloženo bezuslovno oslobađanje svih ruskih ratnih zarobljenika, te da će oni koji taj nalog ne izvrše biti smatrani odmetnicima.

Portparol čečenskih snaga Movladij Udugov je, međutim, ideju o primirju u startu učinio malo verovatnom, izjavljujući u petak da su na jugu Čečenije izbili novi sukobi. On je u telefonskoj izjavi rekao da je u tamo vođenim borbama poginulo 40 ruskih vojnika, i samo trojica Čečena; rusko ministarstvo odbrane je energično negiralo ove gubitke.

Priredio: V. M.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h Italija u potrazi za novim premijerom
17:12h Tokio: Rusi zaplenili japanski brod
17:38h Detalji skandalozne trampe četvorice makedonskih vojnika za teroristu "OVK"
18:32h Rusija skeptična prema mirovnoj inicijativi čečenskog vođe
18:49h Ruska FSB o aktivnostima nedavno uhapšenog američkog špijuna
   


     


FastCounter by LinkExchange