[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Apr 2000 17:38 (GMT+01:00)

Detalji skandalozne trampe četvorice makedonskih vojnika za teroristu "OVK"

Graničari "procenjeni" na samo 200.000 maraka

Nalog za puštanje Hasanija iz zatvora, pod oznakom "strogo poverljivo" i uz kauciju u nemačkoj valuti, izdalo državno tužilaštvo u Skoplju

SKOPLJE (Tanjug) - Vrhovni sud Makedonije potvrdio je u saopštenju za javnost da je državno tužilaštvo pod oznakom "strogo poverljivo" izdalo nalog istražnom sudiji u Skoplju da iz zatvora, uz kauciju od 200.000 maraka, pusti teroristu "OVK" Džavida Hasanija.

Makedonski državljanin Hasani, po zanimanju drvoseča, godinu i po dana je boravio na Kosmetu i dogurao do čina majora "OVK", a tamo je pobegao zato što je u Skoplju optužen za ubistvo.

Traže se ostavke

Saopštenje Vrhovnog suda pojačalo je zahtev javnosti i opozicije da premijer Georgijevski i ministri odbrane i pravde Nikola Kljusev i Dževdet Nasufi podnesu ostavke, jer su direktno, kako se tvrdi, umešani u taj skandal. Njima se zamera što su od javnosti dugo krili istinu, ne dopuštajući da se otmica vojnika dovede u vezu sa oslobađanjem Hasanija. Na udaru kritike je posebno ministar Nasufi, Albanac, koji je, kako je utvrđeno, u istražnom zatvoru posećivao Hasanija i, kako se pretpostavlja, održavao vezu s otmičarima.

Na osnovu međunarodne poternice Hasanija je na Kosmetu uhapsio Kfor i isporučio ga krajem marta Skoplju. Ležao je pet dana u istražnom zatvoru u Skoplju, a da o tome nisu bili obavešteni istražni organi.

U međuvremenu, dok je Hasani bio "ilegalno" u istražnom zatvoru, veća grupa kosmetskih terorista otela je početkom aprila četvoricu makedonskih graničara i odvela ih na Kosovo.

Otmičari su mobilnim telefonom stupili u kontakt s makedonskim državnim vrhom, jasno stavljajući do znanja da će graničari biti ubijeni ako Hasani ne bude pušten iz istražnog zatvora. Po nalogu državnog tužilaštva, Hasani se zatim našao na slobodi, i odmah otišao na Kosmet, odakle su teroristi vratili graničare. Kaucija od 200.000 maraka bila je deponovana u Narodnu banku Makedonije.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h Italija u potrazi za novim premijerom
17:12h Tokio: Rusi zaplenili japanski brod
17:38h Detalji skandalozne trampe četvorice makedonskih vojnika za teroristu "OVK"
18:32h Rusija skeptična prema mirovnoj inicijativi čečenskog vođe
18:49h Ruska FSB o aktivnostima nedavno uhapšenog američkog špijuna
   


     


FastCounter by LinkExchange