[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Apr 2000 18:21 (GMT+01:00)

Priča o neverovatnom usponu Makedonca Zlatka Trpkovskog u Nemačkoj

Od mehaničara do megazvezde

Kad se njegov lik prvi put pojavio na TV ekranu, niko nije ni slutio da se u kršnom, nezaposlenom mehaničaru krije buduća superzvezda. Znalo se samo da se zove Zlatko. Nije imao pojma ko je to Šekspir. Nemački je govorio kao Tarzan engleski. Kada je zapevao, nije mogao da potrefi nijednu notu. Po sopstvenom priznanju, nikada u životu nije pročitao nijednu knjigu do kraja.

A upravo je to upalilo. Zatvoren u kući opremljenoj kamerama zajedno sa ostalim učesnicima popularne orvelovske emisije "Veliki brat" koja je nemačkoj televizijskoj stanici RTL2 donela najveću gledanost u istoriji - naime, gledaoci televizije mogu svake večeri da prate šta rade stanari, a na Vebu to mogu da prate svih 24 sata, a zatim glasanjem izbacuju iz takmičenja onoga ko se ne uklapa u "porodičnu" atmosferu, pri čemu poslednji Mohikanac odnosno pobednik koji izdrži 100 dana dobija nagradu od 125.000 dolara - 24-godišnji Zlatko je izgledao kao jedina normalna, stvarna osoba.

U vremenu rastućeg razočaranja u Nemačkoj zbog političkih skandala i sve masovnijeg egoizma, pojavio se Zlatko - otvoren, pošten, iskren. Kada mu je zapretilo izbacivanje iz takmičenja na osnovu telefonskog glasanja gledalaca, njegovi obožavaoci su pohrlili da mu pomognu.

Pokrenuli su kampanju "Spasite Zlatka" na Vebu i pisali mu pesme sa refrenom "Zlatko je naš heroj", hvaleći ga da je on pravi "prosečni Hans", baš kao i oni. "Čak i političari varaju ljude koji su ih izabrali... a Zlatko bar kaže ko je i šta je, on je čestit", objašnjava Beti Zigel, sociolog iz Hamburga. "To se ljudima dopada u današnjem vremenu kada se čini da niko nije pošten i da svi igraju nekakve igre kako bi izvukli korist iz odnosa sa ljudima."

Međutim, uprkos brojnim obožavaocima, Zlatko je pretprošle nedelje ispao iz orvelovskog TV takmičenja. A upravo tada su stvari počele da se zahuktavaju.

U ponedeljak je Zlatko već snimio pop numeru - svi su izgledi da će na leto ići na turneju. U sredu je časopis "Štern" objavio njegovu sliku na naslovnoj strani i proglasio ga "kraljem Nemačke". Zlatko sada gostuje u emisijama na raznim nemačkim TV stanicama. Novinari ga opsedaju za intervju - na listi čekanja ima preko 100 zahteva. A TV stanica koja je producent emisije "Veliki brat" dala mu je njegov sopstveni TV šou od šest epizoda pod naslovom "Zlatkov svet" - ekipa snimatelja pratiće kršnog, prostodušnog momka i beležiti kako izgleda njegov dan.

Odjednom nagrada od 125.000 dolara poslednjoj osobi koja ostane u takmičenju posle 100 dana pod budnim okom "Velikog brata" deluje kao običan sitniš. Tabloidi mu predviđaju da će zaraditi milione - priča se da su Zlatku ponuđeni ugovori da reklamira sve i svašta - od piva preko kozmetike do sportske opreme.

"Zlatko je tražen kao pop zvezda", kaže njegov agent Harald Štofels. "Telefoni su nam non-stop zauzeti. Nikada nisam doživeo ovakvo nešto."

Dok se sa svojim cimerom Jirgenom u "Velikom bratu" bavio rekreacijom, otkrivajući tetovažu na rukama, Zlatko se uvek ponašao prirodnom pred objektivom kamere. Nikada se nije pretvarao da bi pridobio naklonost publike. On i Jirgen su se zezali i igrali šah, ponekad vređajući ostale cimere svojim masnim vicevima. Zlatko se nikada nije trudio da bude pametniji nego što jeste. Na pitanje ko je to Šekspir, uzvratio je: "Hmm... nemam pojma da li je pisao romane, snimao filmove, stvarno nemam pojma." Zbog toga su ga prozvali "Mozak". Kada se poveo razgovor o seksu, cimerka Kerstin mu je rekla da misli da je on heteroseksualac. "Nisam peder", k'o iz topa odbrusio joj je Zlatko.

Kada je diskvalifikovan iz takmičenja (mnogi njegovi obožavaoci ubeđeni su da je to bio nesporazum, odnosno da su gledaoci mislili da glasaju za Zlatkov ostanak), novinari su otrčali kod njegovih roditelja, koji žive u Švabiji, da ih intervjuišu. Tek tada je otkriveno Zlatkovo prezime - Trpkovski - jer su ga producenti "Velikog brata" krili. Sada je to prezime svuda.

Vreme će pokazati hoće li slava i popularnost prostodušnog Makedonca opstati. "Vi ste za četiri nedelje postigli ono za šta je meni bilo potrebno sedam godina", rekao je komičar Štefan Rab Zlatku prilikom njegovog debija u TV emisiji. Trezven kao i uvek, Zlatko nema nerealna očekivanja. "Superstar? Ne znam. Jednog dana ću ponovo voditi normalan život. Voleo bih da imam kućicu, kamion i garažu, porodicu, svoj mir", izjavio je novinaru lista "Bild".

Na kraju intervjua u Rabovoj emisiji, domaćin je Zlatku poklonio primerak Šekspirovog "Romea i Julije" uz opasku da je zamolio barda da lično potpiše knjigu.

Zlatko se nasmešio, ali nije baš izgledalo kao da je ukapirao šalu.

J. Pejčinović


vesti po rubrikama

^reportaža

16:13h Šta pokazuje istraživanje o mitu i korupciji u srpskoj državi (2)
17:33h Zašto je ispolitizovana zaštita vredne zaostavštine manastira Svete Trojice kod Pljevalja
18:21h

Priča o neverovatnom usponu Makedonca u Nemačkoj

18:50h Kako izgleda suočavanje sa strancima kad si jugoslovenski državljanin
   


     


FastCounter by LinkExchange