[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Apr 2000 17:47 (GMT+01:00)

"Neočekivana sila" između zagrebačkog koncerta i novog albuma

Slomili smo ih u trećem bloku

Zapanjujuća sličnost na svakom koraku. Slovenija je i u kulturnoj sferi najdalje odmakla. Novi album u junu

Mada je opšta društvena klima i dalje problematična sa obe strane, a međudržavni odnosi i dalje (gotovo) nikakvi, (sub)kultura se ipak provlači preko (i dalje) "zabetoniranih" granica.

Posle Ramba Amadeusa, "Partibrejkersa" i "Obojenog programa" prošlog vikenda je u Zagrebu svirala i "Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar". O svojim impresijama o koncertu u zagrebačkom klubu "Močvara" gitarista "Sile" Goran Nikolić Orgi za "Glas" kaže:

- Bilo je odlično. Svirali smo naš standardni repertoar i mada je publika reagovala brže nego recimo u Beogradu, tek smo ih u trećem bloku konačno "slomili". Na koncert je došla klasična gradska ekipa, mahom dvadesetogodišnjaci koji su u sličnom fazonu. I uopšte, zapanjujuća je sličnost na svakom koraku. Čak me i Zagreb jako podseća na Beograd, taj klub kao da je na Adi, a to gde smo spavali kao da je Voždovac.

Pošto ste pre nekoliko meseci svirali i u Sloveniji možete da uporedite ko je gde stigao 10 godina kasnije.
- To su potpuno drugačiji utisci. Slovenija nije toliko opterećena postsocijalističkim problemima, a u Hrvatskoj je slično kao kod nas, pogotovo kad je reč o korupciji. S druge strane i u kulturnoj sferi Slovenija je daleko napred. Tamo se osećaju pozitivni uticaji osamdesetih i čitavog pokreta "Neue Slovenishe Kunst" . Mnogi od tih ljudi su danas pri vlasti, imaju sluha za razne kulturne projekte i najvažnije - država vodi i finansira osmišljenu kulturnu politiku. Hrvati, a pogotovo mi, o tome možemo da sanjamo.

Čini se kao da je ovo ponovno oživljavanje komunikacije jedini mogući lek protiv ksenofobije i daljnje provincijalizacije.
- Ma jedni drugima smo potrebni do bola. To se odnosi čak i na Slovence koji su u svakom pogledu najdalje odmakli. Hrvati više insistiraju na svojoj samosvojnosti, ali pametnim ljudima odavno je jasno da je obnavljanje komunikacije spas za sve.

Kakvi su dalji planovi "Sile"?
- Sredinom maja ulazimo u studio, pa će se album najverovatnije pojaviti već početkom juna. U planu je i neki veći beogradski koncert, a na leto ponovo idemo u Sloveniju, na festival Druga godba.

P. Dragosavac
foto: N. Đurović


vesti po rubrikama

^kultura

16:26h Nušićev i Bradićev "Pokojnik"
17:07h

Na sajmovima knjiga, grafičke industrije i likovne umetnosti, dodeljene nagrade

17:47h "Neočekivana sila" između zagrebačkog koncerta i novog albuma
17:27h Dvojezično izdanje knjige vladike Nikolaja Velimirovića
18:08h Kusturica ogorčen zbog uvreda, ne da filmove Hrvatima
      


FastCounter by LinkExchange