[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Apr 2000 17:03 (GMT+01:00)

Stanka Đorić i Dragan Dangubić o nesvakidašnjoj prezentaciji umetničkih dela putem pošte

Da dan bude smeđ ili plav

Već pet godina šalju svoje fotografije na različite adrese. Optimizma i energije imamo na pretek

Prostori u kojima se manifestuje likovna umetnost, dugo već nisu samo institucije muzejskog ili galerijskog tipa. I načini tih prezentacija odavno su prevazišli okvire izložbenih postavki. Ipak, mogućnost da nečije umetničko delo upoznamo u vlastitoj kući jeste novina koja izaziva različite reakcije, ali nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ideju o predstavljanju svojih radova putem pošte, bračni par Stanka Đorić i Dragan Dangubić počeli su da realizuju 1995. godine, kada su na različite adrese u inostranstvu poslali 300 fotografija.

"Dan je bio svetlo smedj"

- Slali smo fotografije pojedincima, umetnicima, ali i muzejima i galerijama, bez želje da na taj način nešto postignemo ili negde dospemo. Hteli smo da pokažemo ljudima šta radimo. Nastavak je usledio u junu 1999. kada smo našim sugrađanima poslali drugu seriju radova u istom tiražu, kaže Dragan Dangubić.

Kakve su reakcije usledile?
- Iz inostranstva su pristizali odgovori, najčešće praćeni umetničkim radovima onih koji su dobili našu pošiljku. Sada već imamo malu zbirku kamernog formata. Jedan od naših radova dospeo je u kolekciju frankfurtskog muzeja, objašnjava Stanka Đorić. - Posle serije pošiljki u našoj zemlji, usledio je muk. Bombardovanje i stresovi su učinili da naš gest neke čak i uplaši. Naravno, među malobrojnim odzivima češći su oni koji ovu akciju primaju blagonaklono. Takav je komentar jedne koleginice kojoj je naša fotografija pomogla da shvati kako jedan dan zapravo može biti samo plav ili smeđ, a nikako opterećen ekonomskim ili političkim problemima.

Kako objašnjavate to da stranci reaguju brže i lepše?
- Ovde je u pitanju lenjost. Mi to radimo iako košta i truda i novca. Ako to ne radimo zbog takvih prepreka, onda ulazimo u lošiju varijantu života. Upravo tako je u našoj sredini izostala svaka pažnja, pa čak i slanje novogodišnjih čestitki.

Zašto ste pribegli ovakvom načinu predstavljanja svog stvaralaštva?
- U jednom trenutku ovde je došlo do zamora. Bez izlagačkih prostora, jer su se mnoge galerije zatvarale, mi smo, rušeći unutrašnju blokadu, počeli da šaljemo fotografije.

Sa iskustvom koje ste stekli, verujete li u uticaj umetnosti?
- Optimizma i energije još imamo toliko da je možemo deliti, poklanjati drugima. Ovo se sad pripisuje umetničkom činu, a može naravno i nekom drugom. Od puno lošeg ne može se očekivati ništa dobro, a od malo dobrog može se očekivati još više. Mnogo znači kad se ljudi jave srećni jer su dobili naš rad. Ne osećamo se istrošenim i iznova stvaramo energiju za dalje jer fotografijama mi u stvari pokušavamo da gradimo jednu novu realnost.

G. Jovanović


vesti po rubrikama

^intervju

17:03h Stanka Đorić i Dragan Dangubić o nesvakidašnjoj prezentaciji umetničkih dela putem pošte
17:55h

Irina Subotić, istoričar umetnosti, o našoj kulturi i nepristajanju da živi mimikriju

     


     


FastCounter by LinkExchange