[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Apr 2000 16:18 (GMT+01:00)

Štediše Dafiment banke ne zanima gde je Dafina Milanović

Traže svoje pare

Punom parom rade i Privredni sud i NBJ, a još uvek nisu utvrđene obaveze Dafiment banke

BEOGRAD - Da li je Dafina Milanović napustila zemlju ili nije za njene štediše je manje važno i njih pre svega interesuje hoće li država, koja garantuje za deviznu štednju, ispoštovati obaveze preuzete zakonom, kaže za "Glas" Miodrag Banić, rukovodilac stručnog tima deviznih štediša Dafiment banke.

On podseća da Zakon o staroj deviznoj štednji (član 3) obuhvata i štediše Dafiment banke, ali da bi oni mogli da iskoriste svoja prava, odnosno da bi im se kao i ostalima prvog jula isplatila prva devizna rata po osnovu štednje, potrebno je da se utvrde obaveze i potraživanja štediša Dafiment banke.

- Potraživanja su utvrđena, jer su ih štediše u produženom zakonskom roku pojedinačno prijavljivale kod Privrednog suda u Beogradu, pred kojim se inače vodi i likvidacioni postupak nad samom bankom. Za utvrđivanje obaveza, međutim, nužna je knjigovodstvena dokumentacija Dafiment banke, odnosno famozne diskete. Delegaciji štediša, predsednica Privrednog suda, Milena Arežina nedavno je rekla da se ovaj posao intenzivno obavlja i da ona veruje da će biti završen u roku. Rok je kraj juna, objašnjava Banić.

Inače, Sud obavlja operativni deo posla, ali je NBJ preuzela zakonsku obavezu da u roku od tri meseca od stupanja na snagu Zakona o staroj deviznoj štednji (a to je bilo još prvog januara prošle godine) utvrdi obaveze i potraživanja štediša Dafiment banke.

- Zbog toga je delegacija štediša pre mesec dana razgovarala i s viceguvernerom NBJ Ratkom Banovićem, od koga je dobila optimistične informacije da se u Privrednom sudu uveliko radi, da NBJ s njim kontaktira i pismeno i usmeno i da čak NBJ sprema informaciju za Saveznu vladu o tome u kojoj fazi je ceo posao, kaže Banić. On naglašava da štediše Dafiment banke očekuju da država i njene institucije ispoštuju zakon i preuzete obaveze, kako bi kao i drugi vlasnici stare devizne štednje mogli u julu da podignu prvu deviznu ratu i da po tom osnovu dobiju obveznice države.

Za gospodina Banića nema dileme ni u pogledu knjigovodstvene dokumentacije Dafiment banke, odnosno disketa za koje se u javnosti sumnja da im se izgubio trag, jer "ako zaista postoji volja, ima načina da se utvrde obaveze banke", tvrdi on.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:18h Štediše Dafiment banke ne zanima gde je Dafina Milanović
17:36h

Završni pregovori o veletrgovinskom centru italijanske robe

18:10h Tomović, ministar energetike, za "Glas": Više dizela za sedam dana
     


     


FastCounter by LinkExchange