[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 22. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


21. Apr 2000 16:19 (GMT+01:00)

Uslovi upisa u srednje škole u Srbiji isti kao lane

Broj bodova presudan

Svaka bolja ocena može da bude važna. Očekuje se navala čak i u zanatske škole

BEOGRAD - Učenici osmog razreda osnovne škole završiće osmoljetku 6. juna, što znači da imaju još samo mesec i po dana da poprave ocene.

Svaka bolja ocena može da bude od velike važnosti jer od opšteg uspeha u poslednja četiri razreda, ocena iz predmeta koji se boduju i znanja pokazanog na prijemnim ispitima (za one koji hoće da nastave učenje u četvorogodišnjim srednjim školama) zavisiće i njihov novi status.

Čak i đaci koji nameravaju da izučavaju neki od brojnih zanata ne mogu da računaju na upis ukoliko se opredele za one trogodišnje škole u kojima je već godinama velika navala. Prema objašnjenju nadležnih prosvetnih vlasti i ovog juna će važiti isti uslovi upisa kao i prethodnih godina (od ovih kriterijuma odstupilo se delimično samo lane zbog poznatih razloga).

Pronađi sebe

"Prosvetni pregled" objavio je veoma korisnu knjigu koja je namenjena budućim srednjoškolcima pod nazivom "Pronađi sebe". U tom svojevrsnom vodiču mogu se naći specifični detalji o brojnim zanimanjima, što može da bude vrlo korisno prilikom odabira srednje škole. Knjiga u prodaji košta 50 dinara.

Bod po bod...

Za upis u gimnaziju važne su ocene iz stranog jezika, istorije, biologije i fizike. Potencijalnim srednjoškolcima poslednjih godina bile su primamljive ekonomske, trgovačke, ugostiteljske i turističke četvorogodišnje srednje škole. Oni koji hoće da se upišu u te škole sabiraju poene na osnovu ocena iz stranog jezika, geografije, istorije i hemije, a učenicima koji pretenduju na knjižicu medicinske škole boduju se ocene iz stranog jezika, biologije, fizike i hemije.

Za svako područje rada vrednovaće se četiri predmeta iz sedmog i osmog razreda. Za svaku peticu učenik dobija 2,5 boda, za četvorku - dva, za trojku - 1,5 i za dovoljnu ocenu - jedan bod. Ukoliko je učenik u petom i šestom razredu bio odličan za to će biti nagrađen s osam bodova, ako je položio s vrlo dobrim dobiće sedam, za dobar uspeh može da računa na pet poena i za dovoljan - četiri.

U sedmom i osmom razredu odličan uspeh "nosi" 12 bodova, vrlo dobar 10, dobar osam i dovoljan šest. Na osnovu opšteg uspeha i ocena iz predmeta koji se boduju učenik može maksimalno da osvoji 60 poena. Na prijemnim ispitima iz srpskog i matematike đak maksimalno dobija 40 bodova (po 20 iz svakog predmeta).

Prijemni ispiti za one koji žele da se upišu u četvorogodišnje srednje škole do sada su se tradicionalno organizovali u drugoj polovini juna.

Prema odluci prosvetnih vlasti učenici osmog razreda biće oslobođeni polaganja prijemnog ukoliko su pojedinačno osvojili jedno od prva tri mesta na republičkom, saveznom ili međunarodnom takmičenju iz srpskog (i)li matematike.

U slučaju da kandidati za upis u srednju školu imaju podjednak broj poena, vukovci imaju prednost. Prema odluci koja je objavljena i u Službenom glasniku, učenici koji su osvajali prvo, drugo ili treće mesto iz predmeta koji se boduju za upis u srednju školu takođe dobijaju dodatne poene - u tom slučaju 100 poena više neće biti maksimalan broj. Prva nagrada donosiće pet, druga četiri i treća tri boda.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:01h

EU obećava 2,3 milijarde evra Srbiji posle demokratskih promena

16:19h Uslovi upisa u srednje škole u Srbiji isti kao lane
16:43h Podgorica: Prema pisanju "Vijesti", marka od subote 24 dinara
17:02h EPS od 1. maja počinje vraćanje pozajmljene struje
18:17h Patrijarh Pavle obeležava krsnu slavu Vrbicu
18:43h U nedelju u "Radoviću" projekcija TV filma "Bombe i reči"
19:04h Skuplje avio-karte za Tivat i Podgoricu
19:16h Kragujevac: Povučena tužba protiv "Nezavisne svetlosti"
19:22h Pirot: Podivljala planinska reka
   


     


FastCounter by LinkExchange