[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


14. Apr 2000 15:54 (GMT+01:00)

Duma u petak usvojila sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja

Ratifikovan START 2

Zadovoljni Putin poručio da je "lopta sada u dvorištu Vašingtona". Rok za uništavanje raketa 2007.

MOSKVA - Poslanici Donjeg doma ruskog parlamenta Dume ratifikovali su u petak na sednici sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja pod nazivom START 2.

Sporazumom, koji je sklopljen pre sedam godina, Rusija i SAD su se obavezale da do 2007. godine smanje broj nuklearnih bojevih glava sa 6.000 na ne više od 3.500. Američki Senat ratifikovao je taj sporazum još 1996. godine, prenosi Rojters.

Sve zapečaćeno uz glasnu muziku

Rasprava u Dumi u petak je izazvala mnogo uzbuđenja. Ruska specijalna policija je je zapečatila sve prostorije koje se nalaze u neposrednom susedstvu sale za zasedanje, a u hodnicima svira glasna muzika. Odluka da zasedanje bude zatvoreno za javnost donesena je na predlog Putinovog specijalnog predstavnika Kotenkova. On je to objasnio neophodnošću da se na sednici otkriju "važna tajna dokumenta", da bi se otklonile sumnje levo orijentisanog dela Dume da START-2 ugrožava nacionalne interese Rusije.

Rasprava u Dumi je vođena iza zatvorenih vrata, a prilikom javnog glasanja, koje je usledilo po raspravi, 288 poslanika izjasnilo se za ratifikaciju, dok je 131 poslanik bio protiv, a četiri su se uzdržala.

Očekuje se da će Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije, koji čine gubernatori 89 ruskih regiona, 19. aprila ratifikovati sporazum START 2, nakon čega preostaje da šef države Vladimir Putin potpiše taj dokument.

Predsednik Putin je posle glasanja ruskih deputata izjavio da je zadovoljan odlukom poslanika i da je "lopta sada u dvorištu Vašingtona".

On je u obraćanju novinarima ocenio da ratifikacija sporazuma START 2 Rusiji pruža priliku da očuva i modernizuje svoju nuklearnu odbranu, i da ujedno izdvoji veća sredstva za konvencionalne vojne snage.

Putin je u petak lično prisustvovao raspravi u Dumi i to na poziv deputata koji su odluku o tome doneli tokom prepodnevnog dela plenarnog zasedanja. Putin se odmah odazvao pozivu, mada je njegov opunomoćeni predstavnik u tom domu parlamenta Aleksandar Kotenkov izjavio da nema nikakvog razloga da predsednik dolazi na sednicu.

Ministar odbrane Igor Sergejev je saopštio da će, umesto raketa koje, po sporazumu, treba da budu uništene do 2007. godine, "nuklearno odvraćanje" obezbeđivati rakete "Bulava-30", "Topolj-M" i "nova strateška krstareća raketa ratnog vazduhoplovstva".

Sergejev je još u četvrtak uspeo mnoge da ubedi da ne vredi trošiti novac na održavanje zastarelog nuklearnog oružja, koje prema odredbama sporazuma START-2 treba da bude uništeno, i da je bolje umesto toga razvijati nove raketne tehnologije i nove sisteme odbrane, prenose domaće agencije.

PRIREDILA: S. Đ. P.

 

Žirinovski ipak bio "za"

Žirinovski koji je u ponedeljak izjavio da se oštro protivi ratifikaciji, ocenjujući da sporazum šteti interesima Rusije, promenio je svoje mišljenje i ipak glasao "za". "Sporazum je odavano trebalo ratifikovati. Rakete stare same po sebi i deo se uništava svake godine jer ispadaju iz stroja", rekao je Žirinovski. On je naveo da državno rukovodstvo, na drugoj strani "ne sme da se opušta", da Rusija "mora imati novo oružje". "Ono već postoji, i rakete i podmornice nam skoro nisu ni neophodne", rekao je Žirinovski, dodajući da "treba raditi tako da ceo kontinent, cela Amerika ode pod vodu, a Amerikanci se neće ni probuditi, svi će ostati u krevetu". Protiv ratifikacije bili su jedino komunisti.


vesti po rubrikama

^svet

15:54h

Ruska Duma usvojila sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja

16:19h

Ruski specijalci uhapsili šefa kabineta Aslana Mashadova

16:44h

Izraelski premijer najavio da će poštovati ugovor sklopljen s Kinom

17:18h

Španski sud presudio pripadniku ETA: Gamboi 1.401 godina zatvora

19:06h

Konferencija u Japanu 15. i 16. maja o Balkanu

   


     


FastCounter by LinkExchange