[an error occurred while processing this directive]  

Ambasador M

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 15. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


14. Apr 2000 15:12 (GMT+01:00)

U Srbiji sve prisutnije maloletničke trudnoće, tvrde iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja

Kad dete rodi dete

17.000 tinejdžerki u Srbiji odluči se za rađanje, a njih 5.800 za nasilan prekid trudnoće

Mladi pubertetskog doba su krajnje nedovoljno prosvećeni u seksualnom smislu što je rezultat sve većeg broja maloletničke trudnoće. Gotovo je zapanjujući podatak istraživača Instituta za majku i dete da u Srbiji svake godine 17.000 tinejdžerki rodi dete, a da se njih čak 5.800 odluči za nasilan prekid trudnoće. Istraživanja su takođe pokazala da adolescenti prvo seksualno iskustvo stiču sa 17 godina, pri čemu se svake godine ova granica sve više pomera ka mlađim godištima.

Samo je u Beogradu, prema zvaničnom izveštaju Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, pretprošle godine sedam devojčica mlađih od 15 godina izvršilo abortus, a 33 starosti između 15 i 16 godina.

Iako se o ovoj temi vrlo malo govori u školama, porodici, životna iskustva ovih mladih devojaka potvrđuju da je problem maloletničke trudnoće sve prisutniji, o čemu, uglavnom, nerado govore.

- Još ne mogu da verujem da se sve ovo baš meni događa - kaže M. B. četrnaestogodišnja devojčica iz Beograda.- Ove godine završavam osnovnu školu i već godinu dana se zabavljam sa dečkom koji ima 21 godinu. Spavala sam sa njim više iz znatiželje i fazona. Nikad nismo koristili bilo kakva sredstva zaštite od trudnoće i tako, desilo se da sam ostala u drugom stanju. Kada sam otišla konačno kod lekara, konstatovan je četvrti mesec trudnoće. Iako je to možda čudno, imala sam želju da rodim dete.

Problemi su, prema njenim rečima, postali još veći kada je vest saopštila roditeljima.
- Otac je samo besno izašao iz kuće lupivši vratima, a majka je rekla da ako hoću da rodim to dete, ne mogu da živim više sa njima. Da sve bude još gore, ja i moj dečko smo se gadno posvađali. On jednostavno želi da pobegne i sve zaboravi - govori M. B. koja je iznad svega uplašena.

Kako je reč o poodmakloj trudnoći, u bolnici su joj objasnili da je do 17 nedelje trudnoće prekid dozvoljen uz posebna uveravanja i odobrenje komisije. To je, u stvari, izazivanje spontanog pobačaja i zove se instilacija, što je za ovu devojku možda jedino moguće rešenje.

Katastrofalno neznanje

Prema mišljenju lekara Mare Savić iz Ginekološke ordinacije "Sretenović" uočeno je katastrofalno neznanje o osnovnim sredstvima kontracepcije. I dok su škole, uglavnom, nezainteresovane za preuzimanje određenih aktivnosti edukacije mladih, u porodicama se još o ovom problemu najradije ćuti. Kada dođe trenutak da se progovori, sve je uglavnom, već kasno. Iskustvo je takođe, pokazalo, da se devojke koje imaju manji intelektualni nivo i ambicije, znatno ranije upuštaju u prva seksualna iskustva. U Beogradu, prema njenom mišljenju, devojke se češće odlučuju za prekid trudnoće, nego za rađanje, što je u nekim primitivnijim sredinama obrnut slučaj.

Gotovo neverovana je priča i šesnaestogodišnjakinje Z. V. čije iskustvo, na žalost, nije usamljeno.

- Bila sam na žurci sa jednim svojim drugom kada se pojavio dečko koji me je, posle mnogo pića i džointa, silovao. Bila sam kod ginekologa i ustanovljena je trudnoća. Sve sam ispričala mami, a i kome bih drugom, kada mog "dečka" nisam više nikad ni videla. Mama mi je predložila da ne abortiram jer to može da bude za mene jako opasno - kaže ova šesnaestogodišnjakinja.

Posle rođenja deteta, rešila je, kako kaže, da ga preda na usvajanje nekoj porodici. Ne želi ga jer je podseća na vrlo ružan događaj u njenom životu. Jedini način da sve zaboravi i krene dalje, po njenom mišljenju, jeste odluka da se reši deteta.

Po svemu je neobično i životno iskustvo srednjoškolke K. V. koja o tome govori vrlo nerado, baš kao i većina njenih drugarica.

- Tada sam bila druga godina srednje škole, mladić sa kojim sam se zabavljala išao je u isti razred sa mnom. Ostala sam u drugom stanju i bila primorana da razgovaram sa roditeljima. Oni jednostavno, nisu hteli da prihvate moj problem. Ponašali su se kao da ne postojim, što me je psihički prosto ubijalo. Posle brojnih razgovora sa dečkom, odlučili smo da ipak rodim dete. Naravno, morala sam da napustim kuću i preselim se kod njega. Njegovi su sasvim OK i čak su bili radosni što će tako rano postati baba i deda - šaljivim tonom govori ova devojka.

Srednju školu, posle porođaja, kako kaže, planira da završi vanredno, a za fakultet nikad nije imala ambicija. Iskreno veruje, takođe, da će i njeni roditelji "omekšati" kada beba bude rođena.

Ž. Milenković


vesti po rubrikama

^reportaža

15:12h

U Srbiji sve prisutnije maloletničke trudnoće: Kad dete rodi dete

15:58h

Luter Hto ima samo dvanaest godina, ali predvodi "Božju armiju" u Burmi

17:12h

"Glas" sa novobeogradskim luzerima koji gluvare uz pivo i marihuanu

18:01h

Prvi ruski toreador u Španiji

      


FastCounter by LinkExchange