[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. Apr 2000 16:42 (GMT+01:00)

Duma pripremila "uzdržan, ali konstruktivan" odgovor Savetu Evrope

Diktat SE neprihvatljiv

Dalje učešće ruskih poslanika u radu Skupštine u Strazburu bez ikakve svrhe

MOSKVA (Beta) - Donji dom ruskog parlamenta Državna duma u sredu je trebalo da usvoji izjavu kojom će odgovoriti na odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Prema toj izjavi, koju je pripremio spoljnopolitički Komitet, Duma namerava da obnovi potpunu saradnju sa tom organizacijom tek nakon što ona "preispita diskriminacionu odluku" u odnosu na Rusiju.

O START 2 iza zatvorenih vrata

Predsednik Dume Genadij Seleznjov potvrdio je da će se taj dom, u petak 14. aprila, izjasniti o sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja START 2 kao i dokumentu o Sporazumu o antiraketnom naoružanju PRO dodavši da će poslanici sutra raspravljati iza zatvorenih vrata. Seleznjov je rekao da se očekuje prisustvo rukovodstava ministarstava odbrane, spoljnih poslova i Saveta za nacionalnu bezbednost. Ratifikaciji tog sporazuma protivi se KP, deo poslaničkog kluba Ruski regioni i Vladimir Žirinovski. Smatra se da će za ratifikaciju sporazuma glasati sve snage centra i desnice, što znači oko 260-270 poslanika, a potrebni minimum je 225.

Parlamentarna skupština SE lišila je, zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Čečeniji, ruske parlamentarce prava glasa, i predložila otpočinjanje procedure za isključivanje Rusije iz članstva SE.

U nacrtu izjave, koju je u utorak prihvatio i Savet Dume, navodi se da Duma smatra "nesvrsishodnim učešće poslanika u Parlamentarnoj skupštini SE i njenim komisijama u nastalim uslovima".

Ocenjuje se da su sankcije i jednostrani diktat prema Rusiji "neprihvatljivi", a početak procedure isključenja Rusije iz SE kao "kratkovidi korak, koji ide na ruku samo ekstremnim snagama u Čečeniji i u samoj Rusiji".

Oduzimanje prava glasa ruskoj delegaciji ocenjuje se kao "neosnovano, nepravedno, uvredljivo" i u suprotnosti sa principima parlamentarizma.

U izjavi se navodi da su ruski parlamentarci "ne manje zainteresovani od evropskih kolega" za demokratiju, vladavinu zakona, poštovanje ljudskih prava u Evropi, uključujući i u Rusiji.

Predsednik spoljnopolitičkog Komiteta Dmitrij Rogozin izjavio je u sredu novinarima da je izjava "uzdržana i dovoljno konstruktivna".

Ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov izjavio je u sredu u Luksemburgu da Moskva zbog odluke Parlamentarne skupštine SE ne sme da uđe u konfrontaciju sa Zapadom, ili da krene u samoizolaciju.

"Najprostije je napraviti pozu uvređenog, zatvoriti se, i ne obraćati pažnju šta misle o tebi u drugim državama. Tada stvarate informativni teren protivnicima ili neblagonaklonima, onima koji žele da preokrenu suštinu onog što se događa...", rekao je Ivanov.


vesti po rubrikama

^svet

16:42h

Duma pripremila "uzdržan, ali konstruktivan" odgovor Savetu Evrope

17:14h

Istočnonemački obaveštajci sedam godina pomno pratili Kola

17:57h

Vrhovni sud Izraela za puštanje osmorice Libanaca iz zatvora

18:09h

Najavljena serija sastanaka predstavnika NATO i Rusije

19:15h

Nemački ministar odbrane strahuje od jačanja ekstremne desnice

      


FastCounter by LinkExchange