[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 13. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


12. Apr 2000 15:13 (GMT+01:00)

Da li će se u petak u Beogradu okupiti "kritična masa" demonstranata

Svi će ići, tako kažu

Svaki pametan čovek je za demokratiju. Treba čuvati leđa. Neka vlada ko god hoće

- Svi sa kojima sam pričala tvrde da će ići na miting, a garantujem da će na Trgu u petak biti jedva nekoliko desetina hiljada ljudi. Ista priča kao i sa glasanjem - svi su protiv, a socijalisti stalno pobeđuju - ovako je u sredu komentarisala Sanja Popović, profesor, predstojeći veliki miting opozicije u Beogradu. Ova Beograđanka kaže da će ipak doći da čuje šta će stranački lideri poručiti jer želi da "ispuni moralnu obavezu prema sebi".

I većina Sanjinih sugrađana sa kojima smo juče razgovarali planira da na ovaj način pokuša da da svoj doprinos stvaranju neke nove, demokratske Srbije.

- Idem sigurno jer očekujem da dođe do promena, a to će se dogoditi samo ako narod bude pametan i izađe na ulicu - priča penzioner Momčilo Ristić i objašnjava:
- Svaki pametan čovek je za demokratiju. Ovaj put niko neće moći da se vadi na to da ga neko drugi sprečava da ide na miting. Ne moramo da držimo govore ni da nosimo transparente, dovoljno je samo naše prisustvo. Međutim, ako to ne shvati dovoljan broj ljudi, onda se treba zapitati šta je sa ovim narodom. Verovatno onda nismo ni zreli za demokratiju, pa u tom slučaju ne možemo da se žalimo ni na vlast ni na opoziciju. Jednostavno, sami ćemo biti krivi.

Da su nezadovoljni građani, a ne političari, glavni akteri zbivanja u petak, potvrđuju i reči mladića sa nadimkom Bosanac. On ne očekuje da se dogodi bilo šta spektakularno ("biće kao i pre - dva dana buke, a posle ništa"), ali će doći "zbog drugih ljudi".

- Svi su političari isti. Uvek samo gledaju sebe i vlast. Opozicija je čak i gora od vlasti, ali ću, bez obzira na to, ići na miting - pomalo je kontradiktoran Bosanac, koji prognozira da bi na ovom skupu trebalo čuvati leđa od pendreka.

Penzionerka Jelena, koja je zbog izborne krađe šetala tri meseca, uprkos odmaklim godinama, u petak će ići u korak sa mladima, dajući simbolično svoj glas promenama.

- Pretpostavljam da će nešto ipak krenuti na bolje, mada ne očekujem da se to dogodi preko noći. Nikoga ne krivim, okolnosti su takve, ali ovo je prava prilika da vlast konačno vidi kako narod živi. Opozicija bi trebalo da bude efikasnija. Mogli su nešto da urade još onda kada smo šetali po zimi - smatra gospođa Jelena.

Puška i miting

- Moj je miting ovde - pokazuje Aca širokim pokretom ruke plastične helikoptere koje prodaje u Knez Mihailovoj - da u ovoj zemlji, gde pameti ne treba, za ženu i dete zaradim pristojan novac za život. Slabo verujem u te stvari i mitinge. Više verujem u ono kroz šta sam prošao u Hrvatskoj, kad je trebalo uzeti pušku i nešto napraviti.

Čekaju Struju

Miško i Peđa, studenti, odlučili su da učestvuju na mitingu opozicije, ali na pitanje "zbog čega?" samo sležu ramenima i zbunjeno odgovaraju:
- Nemam pojma, ali ćemo da idemo. Ako ne možemo da se bijemo sa policijom, možemo bar da odemo na miting. Ove svađe među opozicionarima sigurno će odvratiti jedan broj ljudi od dolaska.
Peđa dodaje da neće gledati filmski maraton na TV "Politici", ali će "čekati Hadži Antića na Trgu".

U centru prestonice, za improvizovanom tezgom, stoji Branislav Petaković i prodaje kopije poznatih parfema. U stisci sa vremenom, razapet između više poslova koje mora da radi da bi spojio kraj sa krajem, neće moći da odvoji koji sat za mitingovanje, ali bi rado išao.

- Zbog čega? Hm, to je stvarno nezgodno pitanje. U stvari, ima mnogo razloga, a prvi je, naravno, nezadovoljstvo. Mislim da ovaj miting nema smisla jer će teško nešto da promeni. To će se dogoditi tek kada svi budemo izašli i ujedinili se. Pošto se sada delimo na deset strana, teško da ćemo nešto uraditi - konstatuje Bane.

Penzionerku Pavliju Jovanović zatičemo kako sa interesovanjem čita plakat na kojem se građani pozivaju da dođu na neki drugi miting, a o ovom opozicionom kaže:
- Neću ići, šta ću, stara sam i bolesna, a i nemam potrebe. Ne mešam se u politiku, neka vlada ko god hoće, za mene je to svejedno. Znate koliko ima izbeglica, prošli smo i bombardovanje, treba izaći na kraj sa tim. Nikoga ne krivim, kriva je samo Amerika što nas bije. Ovaj naš narod nije kriv, svakog našeg Srbina cenim i volim, nema veze u kojoj je stranci.

Bivšeg vatrogasca Sadriju Hrtovca u odlasku na Trg sprečava bolna noga. On je jedan od retkih koji ne zamera opoziciji na međusobnom trvenju jer "ni u kući familija ne može da se složi, a kamoli političari." Za razliku od njega, Ljiljana Milačić, tehničar prodaje, jako je iznervirana "niskim strastima i sitnim sujetama":
- Sitničarenje i svađe valjda su svojstveni srpskom narodu. A mi imamo preča posla od toga, pre svega da skinemo ovu vlast, a ne da čekamo da sama ode.

Ljiljana žali samo što nije otišla "preko":
- To je jedino rešenje - da odu svi misleći ljudi, a da ovde ostanu samo ovčice i kriminalci - zaključuje ova mlada žena, koja kaže da "svim srcem pripada opoziciji".

Jelena Mitić


vesti po rubrikama

^reportaža

15:13h

Da li će se u petak u Beogradu okupiti "kritična masa" demonstranata

15:57h

Prostitucija u Beogradu, ili gde su nestale devojke ispod Plavog mosta

16:28h

Priča o srpskom odbrambenom psu, o snu jednog čoveka sa Romanije

19:03h

Zapadni saveznici špijuniraju jedni druge zbog posla, ali i ostalog

 



     


FastCounter by LinkExchange