[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 8. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. Apr 2000 15:30 (GMT+01:00)

Dragan Veselinov o isplivavanju iz opozicionih razmirica

Moramo reći nešto pametno

Više se natrag ne može, i onaj ko bude razbio udruženu opoziciju - taj će i završiti s političkom karijerom

Miting 14. aprila neće promeniti ništa, ali može doprineti porastu nade u narodu da je do promena moguće doći. Miting osvešćuje ljude, hrabri ih, gura ih napred... Pri tom, broj onih koji se okupe nije presudan, bitno je da opozicioni lideri kažu nešto pametno, donesu neku novu ideju, a možda je važnije od svega da pokažu da su jedinstveni.

U prošlosti je bilo dovoljno razjedinjenosti i nema sumnje da stoga jedan broj građana Srbije nema veliko poverenje u opoziciju. Zato treba da se pojavimo zajedno, da svi govore zrelo, usaglašeno, i da se posle mitinga nastave još jače zajedničke aktivnosti - ocenjuje za "Glas" Dragan Veselinov, predsednik Koalicije Vojvodina.

Kriza vodi intervenciji

U nekim opozicionim krugovima strahuje se da bi vlast mogla da izazove novu krizu ne bi li tako do daljeg prolongirala raspisivanje izbora ili ih organizovala u okolnostima "jedinstva naroda i rukovodstva"?
- Bilo kakva nova kriza izazvaće svetsku intervenciju. Milošević je, preko svojih generala, praktično potpisao pravo Alijansi da interveniše u našoj zemlji. Tako smo, praktično, već pod okupacijom. Stoga će bilo kakav pokušaj režima da izazove rat ili u Crnoj Gori ili u samoj Srbiji izazvati stranu intervenciju "zbog opasnosti da misija UN na Kosmetu ne bude ispunjena". I to će biti pretekst nastupa međunarodne zajednice ali će, u stvari, tako samo biti ispunjena njena želja da otvoreno interveniše u Srbiji. I bićemo stavljeni pod međunarodni protektorat u roku od 24 sata.

Kad se zna koliko je muke stvorilo samo kreiranje spiska govornika za miting, da li je realno očekivati pozitivan razvoj razgovora o formiranju jedinstvene izborne liste?
- Više se natrag ne može, i onaj ko bude razbio udruženu opoziciju taj će i završiti s političkom karijerom. Moramo ići napred i po cenu bolova, krupnih rezova, odricanja... Jedni drugima ćemo popuštati, jedni drugima ćemo davati. Najvažniji su dobra volja i jedinstveni kriterijumi usaglašavanja. A da li se u tim razgovorima može ići bržim tempom? Ne verujem. Razlike su prilične. Zauzete pozicije su čvrste, ubeđenja i iluzije velike... Mogao bi eventualno samo režim da nas natera da idemo brže ukoliko bi sad raspisao izbore.

Postoje uverenja, kad je reč o raspisivanju izbora, da vlast ispituje snagu udružene opozicije, bez istinske namere da ih raspiše ukoliko ne bude sigurna da će ih dobiti.
- Izbori se moraju raspisati ove godine, bez obzira šta se neko dogovarao nama iza leđa. Nije nemoguće da neka od opozicionih partija pokušava da vodi izolovane pregovore sa socijalistima s namerom da "ispliva" kao navodni most prema budućnosti. Ako se i ne pregovara nama iza leđa, mada spori tempo postizanja dogovora unutar udružene opozicije možda i tome dugujemo, mislim da postoji bar jedna partija koja se nada da bi mogla da celokupnu udruženu opoziciju povuče u ponor a potom se predstavi kao spasilac. U svakom slučaju, izbora mora biti, a to ko će i kako na njih izaći videćemo, jer "rezultat" može biti i u skladu s pomenutim tajnim pregovorima.

Može li pitanje statusa Vojvodine biti novi kamen spoticanja na putu udruživanju opozicije?
- Vojvodina mora steći autonomiju, i to takvu koja će biti jača od one po Ustavu iz 1974, kako je Srbija jednim potezom pera ne bi mogla ukinuti. Pitanje Vojvodine ne bi ni smelo da se postavlja kao prepreka u razgovorima opozicije jer smo se udružili radi vanrednih izbora i obaranja Miloševićeve vlasti. A, samo se po sebi razume da će opozicija, kad dođe na vlast, morati da rešava i pitanje Vojvodine. Druga je stvar kako će se koja srbijanska partija tad ponašati jer mnogi ne shvataju kako bi trebalo da izgleda Vojvodina, neki od njih ne shvataju Vojvođane, a neki ih ni ne vole. No, kad se raspišu pokrajinski izbori, ukoliko udružena opozicija na njih izađe s jednom listom, onda će se svakako morati jasnije izneti i zajednički stav o budućnosti Vojvodine.

M. Stajić


vesti po rubrikama

^politika

15:05h

OEBS i UN objavili kriterijume za popis na Kosmetu

15:10h Miroljub Labus (G17) o ratu "koji su svi dobili" i Kosovu
15:15h Počela konferencija o Albancima i njihovih susedima u Budimpešti
15:25h Vuković: Bez ljubavi i bez mržnje
15:30h Veselinov o isplivavanju iz opozicionih razmirica: Moramo reći nešto pametno
15:45h

Trajković osudio ranjavanje Srbina u Gračanici

15:50h Ko je ovaj čovek: Vladimir Štambuk
16:10h Marković, sekretar Direkcije JUL-a: SPO i DS - NATO predstavništva
16:15h Hag: Prvo saslušanje bivšeg predsednika Skupštine RS-Krajišnik: Nisam kriv
16:40h Dačić: Sankcije pooštrili oni koji su nas bombardovali
17:00h Oko 2.000 građana demonstriralo u Svrljigu
21:00h Glas istražuje: Koliko je strani faktor prisutan u Saveznoj Republici Jugoslaviji
21:30h Predrag Simić, savetnik predsednika SPO
23:11h Beograđani obeležili jubilarni 200. protest
   


     


FastCounter by LinkExchange