[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 8. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. Apr 2000 15:15 (GMT+01:00)

Počela konferencija o Albancima i njihovih susedima

Kosovo uslov za mir u regionu

Trajković: Pitanje pokrajine demokratsko a ne nacionalno

BEOGRAD, BUDIMPEŠTA - U Budimpešti, u hotelu "Korona" u petak je počela dvodnevna konferencija pod nazivom "Albanci i njihovi susedi", u organizaciji američke zadužbine Projekat za etničke odnose.

Konferenciju je otvorio potpredsednik odbora za odbranu mađarskog parlamenta Ištvan Šimičko koji je rekao da je rešenje kosovske krize centralno pitanje za mir u regionu. On je napomenuo da međunarodna zajednica mora da pruži pomoć, ali da to moraju da učine i same nacionalne zajednice i politički lideri.

Šimičko je istakao da je potrebno "potisnuti sukobe iz prošlosti", a da mlađe generacije moraju da nauče kako da prekinu ciklus nasilja. On je takođe izrazio nadu da će ova konferencija pomoći regionu da prestane da bude krizno žarište.

Svejedno ko pobedi

Izdavač lista "Koha Ditore" Veton Suroi ocenio je da nije bitno ko će pobediti na izborima na Kosovu, već da li postoje uslovi da oni budu održani u slobodnoj demokratskoj atmosferi. "Trebalo bi pre da se bavimo pitanjem da li izborni proces može da se odvija u bezbednom i demokratskom okruženju. Ko god da pobedi trebalo bi da otvori novo poglavlje u političkom razvoju Kosova", rekao je Suroi.

Na konferenciji, između ostalih, učestvuju predstavnici kosmetskih Srba i Albanaca Momčilo Trajković, Ibrahim Rugova i Hašim Tači, šef albanske diplomatije Paskal Milo, iz Srbije Žarko Korać, Vladan Batić, Dušan Janjić, dok je iz Crne Gore doputovao Miodrag Vuković. Trajković je u izjavi za agenciju Beta izrazio očekivanje da će na konferenciji prevladati "demokratska atmosfera" kako bi sve strane koje učestvuju na konferenciji mogle da iznesu svoj stav.

On je dodao da "danas želi da čuje i vidi šta se to u stvari želi". "Ja dolazim s jasnim stavom da je pitanje Kosmeta, dakle i albansko i srpsko pitanje, kao i sva pitanja na Balkanu, pre svega demokratsko a ne nacionalno pitanje". Ako se to pitanje postavlja kao nacionalno pitanje, onda se "otvaraju problemi", rekao je on i istakao da želi da vidi "kakav će odgovor da dobiju oni koji imaju cilj nezavisno Kosovo", pošto imaju priliku da to pitanje postave na konferenciji.

Koordinator SZP i predsednik DHSS Vladan Batić u izjavi za "Glas" je istakao da su albanski predstavnici demonstrirali priličnu nepomirljivost, u kojoj je dominira priča o nezavisnom Kosovu.

"Mi smo naglasili da ni međunarodna zajednica ni albanski lideri nisu ništa učinili da se situacija na Kosmetu konsoliduje. Tači je u svojoj diskusiji stavio znak jednakosti između opozicije i režima. Sticajem okolnosti ja sam govorio posle njega, i posebno sam naglasio da je stav demokratske opozicije da nema ni govora o nekakvom nezavisnom Kosovu i velikoj Albaniji.

Ukazao sam da opozicija ima jasno rešenje koje podrazumeva da će Kosmet biti sastavni deo Srbije i Jugoslavije. Zanimljivo je da je posle mog izlaganja predsedavajući upitao albanske predstavnike da li su zaista spremni da na delu pokažu da žele povratak Srba, ali su usledili demagoški i neuverljivi odgovori Tačija i Rugove. Uopšte, reagovanje predstavnika međunarodne zajednice jeste pozitivno, a Albanci su ostali poprilično usamljeni", naglasio je Batić.

P. Pašić - Beta


vesti po rubrikama

^politika

15:05h

OEBS i UN objavili kriterijume za popis na Kosmetu

15:10h Miroljub Labus (G17) o ratu "koji su svi dobili" i Kosovu
15:15h Počela konferencija o Albancima i njihovih susedima u Budimpešti
15:25h Vuković: Bez ljubavi i bez mržnje
15:30h Veselinov o isplivavanju iz opozicionih razmirica: Moramo reći nešto pametno
15:45h

Trajković osudio ranjavanje Srbina u Gračanici

15:50h Ko je ovaj čovek: Vladimir Štambuk
16:10h Marković, sekretar Direkcije JUL-a: SPO i DS - NATO predstavništva
16:15h Hag: Prvo saslušanje bivšeg predsednika Skupštine RS-Krajišnik: Nisam kriv
16:40h Dačić: Sankcije pooštrili oni koji su nas bombardovali
17:00h Oko 2.000 građana demonstriralo u Svrljigu
21:00h Glas istražuje: Koliko je strani faktor prisutan u Saveznoj Republici Jugoslaviji
21:30h Predrag Simić, savetnik predsednika SPO
23:11h Beograđani obeležili jubilarni 200. protest
   


     


FastCounter by LinkExchange