[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 8. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. Apr 2000 16:15 (GMT+01:00)

Prvo saslušanje bivšeg predsednika Skupštine RS u Hagu

Krajišnik: Nisam kriv

Odbacio odgovornost o svih devet tačaka optužnice

HAG (Beta) - "Ne, nisam kriv", rekao je Momčilo Krajišnik kad mu je u petak u Haškom sudu pročitana optužba za genocid. Za ostale tačke optužnice kojima je okrivljen za ubijanje, progon i neljudsko postupanje odgovarao je samo sa "nisam kriv".

Na pretresu koje služi samo za izjašnjavanje o optužnici Krajišnika je zastupao beogradski advokat Igor Pantelić. U ime optužbe postupala je glavni tužilac Karla del Ponte.

Pantelić je rekao da se optuženi odriče prava javnog čitanja optužnice, ali da je razumeo optužbe i da je spreman da se izjasni. Kad je britanski sudija Ričard Mej pitao Krajišnika da li je spreman da se izjasni o svakoj tački optužnice Krajišnik je odgovorio "da, to je tačno", ali je zamolio "uvaženi sud za minut vremena".

"Glas" zove Hag
Rizli: Delovao smireno i pribrano

BEOGRAD - Optuženi Momčilo Krajišnik, koji se u petak pre podne prvi put pojavio pred sudijom Tribunala, bio je smiren i pribran. Kad se izjasnio da se ne smatra krivim ni po jednoj od ukupno devet tačaka optužnice, Krajišnik nije delovao uplašeno već mirno i sigurno - kaže za "Glas" Pol Rizli, lični portparol glavnog tužioca Karle del Ponte. - Gospodin Krajišnik bio je u odelu koje mu je verovatno neko doneo ili kupio ovde u Hagu. Krajišnik je zdravstveno delovao dobro, a tokom izjašnjavanja pred Tribunalom nijednog trenutka nije izgledao uplašeno ili nesigurno - zaključio je Rizli.

S. Đ. P.

Dodik: Arhiva na raspolaganju

BANJALUKA (FoNet) - Predsednik Vlade RS, Milorad Dodik, rekao je da će omogućiti odbrani Momčila Krajišnika da ima na raspolaganju svu arhivu potrebnu za njegovu odbranu, kao što će to biti omogućeno odbrani svih ostalih optuženih iz RS pred Haškim tribunalom. Kako prenosi Srna, Dodik je na Alternativnoj televiziji Banjaluka istakao da se mora obezbediti da se jedan broj suđenja optuženih u Tribunalu obavlja u RS, za šta je potreban konsenzus svih političkih faktora u RS.

- Hteo bih da zamolim da kažem nešto u svoju odbranu - rekao je Krajišnik, ali mu je sudija Mej objasnio da je pretres posvećen isključivo izjašnjavanju o optužnici.

Posle izjašnjavanja i završetka ostalih formalnosti, sudija Mej je, obraćajući se Panteliću, rekao da će Krajišnik imati priliku da kaže sve što ima u kasnijoj fazi postupka.

Advokat Pantelić je rekao posle pretresa da je optužnica protiv Krajišnika neosnovana, neodređena, izmišljena i politički motivisana. On je dodao da nije slučajnost što je Krajišnik uhapšen nekoliko dana uoči lokalnih izbora u BiH. Prema Pantelićevoj oceni, na osnovu položaja koje je zauzimao, Krajišnik ne može biti odgovoran u lancu komandovanja.

Krajišnik je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine nad bosanskim muslimanima i Hrvatima od sredine 1991. do kraja 1992. godine. Prema optužnici od 26. februara, Krajišnik je zajedno s Radovanom Karadžićem i drugima planirao, podsticao, naredio i učestvovao u sprovođenju potpunog ili delimičnog uništenja bosanskih muslimana i Hrvata u opštinama BiH koje je rukovodstvo SDS označilo kao srpske.

Te opštine, navedene u optužnici, trebalo je, prema planovima rukovodstva SDS čiji je Krajišnik bio član, da uđu u sastav srpske republike koja bi ostala u okviru neke buduće Jugoslavije.

Posle hapšenja, glavni tužilac Karla del Ponte ponovila je javni zahtev za hapšenje Radovana Karadžića koji je 1995. optužen za genocid u BiH i u Srebrenici. Del Ponteova je rekla da bi Karadžiću i Krajišniku trebalo zajedno da se sudi.


vesti po rubrikama

^politika

15:05h

OEBS i UN objavili kriterijume za popis na Kosmetu

15:10h Miroljub Labus (G17) o ratu "koji su svi dobili" i Kosovu
15:15h Počela konferencija o Albancima i njihovih susedima u Budimpešti
15:25h Vuković: Bez ljubavi i bez mržnje
15:30h Veselinov o isplivavanju iz opozicionih razmirica: Moramo reći nešto pametno
15:45h

Trajković osudio ranjavanje Srbina u Gračanici

15:50h Ko je ovaj čovek: Vladimir Štambuk
16:10h Marković, sekretar Direkcije JUL-a: SPO i DS - NATO predstavništva
16:15h Hag: Prvo saslušanje bivšeg predsednika Skupštine RS-Krajišnik: Nisam kriv
16:40h Dačić: Sankcije pooštrili oni koji su nas bombardovali
17:00h Oko 2.000 građana demonstriralo u Svrljigu
21:00h Glas istražuje: Koliko je strani faktor prisutan u Saveznoj Republici Jugoslaviji
21:30h Predrag Simić, savetnik predsednika SPO
23:11h Beograđani obeležili jubilarni 200. protest
   


     


FastCounter by LinkExchange