[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 8. april 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


07. Apr 2000 14:59 (GMT+01:00)

Distributeri, prikazivači, Antipiratska asocijacija o nelegalnom prikazivanju "Matriksa"

Rat cehovski, a ne politički

Piraterija oštetila državu za 2,5 miliona maraka za godinu dana. Kako je Nemanja Đorđević "kupovao" TV prava

Predstavnici gotovo svih distributerskih kuća, bioskopskih prikazivača i Antipiratske asocijacije zaključili su u petak na konferenciji za novinare u distributerskoj kući "Tak" da je nelegalno emitovanje "Matriksa" (prikazan na TV Politici dve nedelje pre premijere) kap u prepunoj čaši i najavili oštru zakonsku borbu protiv piraterije.

Revoltirani i godinama ozbiljno oštećeni piraterijom televizijskih kuća širom zemlje naglasili su da ovaj rat nije politički, već cehovski, navodeći uzorno ponašanje mnogih "pozicionih" kuća.

Na novinarskoj projekciji pokazalo se da mega hit braće Vačovski, koji je pomerio granice naučnofantastičnog žanra i specijalnih efekata (nagrađen sa četiri Oskara u "tehničkim" kategorijama) valja gledati jedino u bioskopu.

- Slavenko Bojović je u vašem listu izneo bezočnu laž o istom izvoru "prava" "Politike" za prikazivanje filma - kaže Dejan Petričević. - Činjenica je da je "Tak" jedini ovlašćeni zastupnik "Vornera" na jugoslovenskom bioskopskom i video tržištu. Za svaki film u bioskopu i na videu imamo ugovore, dozvole, plaćene registracije. Televizijska prava za "Matriks" poseduje "Pink", koji ga može emitovati dve do tri godine po premijeri. Pozivam "Politiku" da pokaže ugovor sa "Vornerom" ili bilo koji ugovor za neki film emitovan poslednjih nekoliko meseci. Prva gruba procena neostvarenog prihoda iznosi oko 150.000 maraka, plus moralna šteta što će sve biti deo odštetnog zahteva.

Petričević je naveo podatak da oko 75 procenata ukupnog prihoda jednog filma mejdžors kompanije ostaje u zemlji (najviše ide bioskopima 50 odsto), a američki vlasnik dobija 27 odsto. Od piraterije najveći štetu trpi država, a ona je u u poslednjih godinu dana oštećena za 2,5 miliona maraka - kaže Dejan Petričević.

Po rečima Dragana Jeličića ("Tak"), po osnivanju Televizije B 92, Omladinskog saveta Beograda, u "Tak" je došao Nemanja Đorđević da uzme spisak filmova i dogovori se o poslovnoj saradnji da bi već sledeće večeri svi ti naslovi bili nelegalno prikazani. Za "Metro film" je najavio poseban tretman i držao se obećanja.

Jeličić bi za "Politiku" imao "razumevanja" kada bi ovaj potez bio marketinški opravdan. Ekonomski interes ne postoji jer se vrte samo reklame ove kuće. "Kad kažem piraterija mislim Politika", dodao je Đorđe Plavšić ("Frst prodakšn"). Jeličić se zapitao da li je nacionalni interes ozvaničiti krađu američke robe i ako jeste "predložio" pohod na cigarete, Mekdonaldsove restorane, automobile...

Milutin Ranđelović, direktor "Metro filma" i potpredsednik gradske vlade za kulturu, osuđujući u istoj meri pirateriju lokalnih opozicionih TV stanica, ponudio je TV B 92 besplatna prava za film "Istok - Zapad", "da svi vidimo u kakvom ćemo istočnom raju uskoro živeti". Kao zastupnik "Kolumbije" za TV i video prava najavio je zahtev za odštetu od raznih televizija u visini od 1.700.000.

Ako nadležni ne budu reagovali, smatraćemo to podrškom bezakonju, smatraju okupljeni. Očekuju se reakcije Ministarstva pravde i kulture jer je "i njihov cilj borba protiv piraterije".

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

14:59h Distributeri najavili oštru zakonsku borbu protiv piraterije
15:16h "Ljubavi srpskih vladara i političara" Radoša Ljušića
16:11h Tikver, reditelj filma "Trči Lola, trči": Lola je kometa i udara direktno
16:46h Britanska biblioteka kupila arhiv Lorensa Olivijea

17:18h

Premijera Nušićevog "Pokojnika" u Somboru

17:44h

"Sati i ja" kompakt disk Branke Parlić

18:09h Na predstojećem Festivalu u Kanu
18:20h Treći tom memoara istoričara Dimitrija Đorđevića
18:45h Specijalno za "Glas" iz Pariza: Izložbe naših umetnika
19:04h Nova uloga mladog junaka filma "Šesto čulo"
23:05h Đurđija Cvetić odbila nagradu
   


     


FastCounter by LinkExchange