[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 28. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


27. Mar 2000 16:50 (GMT+01:00)

Jedanaest godina od usvajanja novog Ustava SR Srbije

Dan kad je Republika Srbija postala cela

"Novostečena kontrola nad Pokrajinom nikada neće biti izgubljena", kazao je Milošević 1990.

BEOGRAD - Proglašavanjem ustavnih amandmana vratili smo našoj republici državni i ustavni suverenitet. Srbija je od sada jedinstvena socijalistička Republika sa dve autonomne pokrajne. Istovremeno, Skupština SR Srbije stekla je pravo da odlučuje o svom Ustavu i njegovim promenama. Time je naša republika postala ravnopravna sa drugim socijalističkim republikama u jugoslovenskoj federaciji. Zato je ovaj dan ne samo svečan i radostan već i krupan i znamenit datum naše ustavne i političke istorije, datum koji obeležava završetak duge i teške političke borbe za ravnopravnost - reči su Borisava Jovića potpredsednika Skupštine SR Srbije izgovorene na svečanoj sednici svih veća Skupštine Srbije održane u Centru "Sava" 28. marta 1989. godine, povodom donošenja republičkog Ustava.

Kako je tada navedeno, čin promene Ustava i uspostavljanje državnog suvereniteta SR Srbije omogućava srpskoj državi da se konačno vrati na svoju teritoriju. Kako je objasnio Borisav Jović, odlukom Predsedništva SR Srbije srpska država preuzela je zaštitu ustavnog poretka na Kosovu, čime su "svima otvorene oči".

Na Kosovu i Metohiji, odluka Predsedništva Srbije izazvala je "burne reakcije" ekstremnih Albanaca koji su započeli sa demonstracijama širom pokrajne. Posle dva dana nemiri su ugušeni jakom policijskom intervencijom, tokom koje su nastradala dvadeset dva Albanaca.

Od sledeće godine, na sednici Skupštine Srbije 28. marta 1990. godine, ovaj datum se i zvanično proglašava za državni praznik u Srbiji, a da li će se obeležavati radno ili ne, odlučivaće radne organizacije.

Pomilovanja

- Dan Državnosti Republike Srbije jedan je od najznačajnijih datuma naše novije istorije koja oličava suverenitet i celovitost Republike Srbije - stoji, između ostalog, u saopštenju Glavnog odbora SPS u ponedeljak. Povodom praznika u utorak predsednik Srbije, Milan Milutinović, pomilovaće jedan broj osuđenika, saopštio je Kabinet predsednika.

Naredne 1990. godine Dan državnosti se proslavio kao prvi rođendan SR Srbije, kako u prestonici tako i širom zemlje. Centralna proslava održana je na Trgu Republike gde je predsednik Skupštine Beograda Milorad Unković građanima poručio "prvi zadatak je Kosovo i program kojim se garantuje da će na Kosovu biti ostvarena ravnopravnost". Bogat umetnički program uveličali su brojne estradne zvezde, a zaigralo se i kolo. U Centru "Sava" održana je "kulturna manifestacija" pod nazivom "O Kosovu - za Kosovo".

Na Kosovu i Metohiji pripadnici albanske nacionalnosti organizuju "bojkot godišnjice", spuštanjem zastava na pola koplja, neizlaskom na ulice i oblačenje crne garderobe kao pomen žrtvama koje su poginule na taj dan. Državni mediji, međutim, javili su da "namera albanske alternative nije uspela već da je praznik na Kosmetu proslavljen radno i svečano".

Za povratnike na Kosovo izgrađeno je 120 stanova i 50 lokala u Gnjilanu, u Kosovom polju postavljen je kamen temeljac za Fabriku železničke opreme i izgradnju 300 stanova. Predsednik Predsedništva SR Srbije, Slobodan Milošević, izjavio je da "novostečena kontrola Srbije nad pokrajnom nikada neće biti izgubljena".

B. Vojnić

Praznik hegemonije

PANČEVO - Pozivamo Vojvođane da odbiju da slave današnji praznik. To je praznik hegemonije Srbije nad Vojvodinom. Od kako je Miloševićeva vlada pre jedanaest godina nasilno i protivustavno otela Vojvodini autonomiju u njoj nema hleba, mleka, zejtina, a 350.000 radnika je bez posla - navedeno je u saopštenju Koalicije "Vojvodina" u ponedeljak.

M. M.


vesti po rubrikama

^politika

15:00h

Član SNV Marko Jakšić istakao: Na Kosmetu je na sceni fašizam

15:10h

"Granica" između Kosova i Srbije zatvorena, otvoreno samo osam prelaza

15:15h

Šiptarski teroristi izvršili dva napada kod Bujanovca

15:30h

Britanska štampa o "neutralnom" Kušneru

15:35h

Novinarka "Tajmsa" objavila knjigu o agresiji na SRJ

15:50h

Matić sa svečanosti u Domu VJ poručio: Vreme je za ofanzivu

16:05h

Predsednik DS Banjaluke o primanjima u RS

16:10h

Reagovanja povodom otvaranja zajedničkog punkta VJ i MUP Crne Gore

16:15h

Ko je ovaj čovek: Goran Matić

16:25h

Đukanović strahuje od novog rata: Milošević sve nervozniji

16:50h

Jedanaest godina od usvajanja novog Ustava SR Srbije

17:00h

Vlada Srbije dostavila Skupštini predloge - Popis u aprilu 2001.

17:15h

"Glas" saznaje: Rada Trajković ulazi u PAVK

17:50h

"Glas" saznaje: Jugoslavija od šest kantona!

22:45h

Goran Latinović podneo ostavku

23:02h

Sednica Kontakt grupe u proširenom sastavu

23:22h

U utorak radni sastanak predstavnika opozicije Razgovor o mitingu i izbornim listama

      


FastCounter by LinkExchange