[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 26. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Mar 2000 16:44 (GMT+01:00)

U Soko gradu iznad manastira Svetog oca Nikolaja postavljen krst

Simbol pokajanja i pomirenja

Krst je najpre kraj same Drine osveštala njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle

U petak je u Soko gradu na najvišoj litici koja nadvisuje manastir Svetog oca Nikolaja - zadužbini Vladike šabačko-valjevskog gospodina Lavrentija, postavljen krst koji je srpskom narodu u znak pokajanja i pomirenja darivao Nemac, Horst Vrobel.

Krst veličine 13,6 metara i težine 2.200 kilograma, veliki helikopter Vojske Jugoslavije uspeo je tek iz trećeg pokušaja doneti na odredište.

Krst je najpre kraj same Drine uz prisustvo više od 10.000 žitelja Azbukovice i Rađevine, osveštao Njegova svetost patrijarh srpski Pavle.

Posle ispraćaja patrijarha koji je produžio put Valjeva, očekivao se i najneizvesniji događaj - poletanje velikog vojnog helikoptera sa krstom koji visi u vazduhu.

Uzletela je velika ptica i u niskom letu najpre blagoslov osveštenog krsta pronela iznad svih sela Azbukovice, te se preko visokih grebena Sokolskih planina uputila put Soko grada.

Podno samog Soko grada u manastiru svetog Nikolaja, već se sakupilo mnogo sveta. Dugo je čelična ptica kružila iznad visoke litice i samog manastira, ali zaprćeni krst nije uspela na mesto ostaviti. U narodu se počelo zboriti da se Soko grad neda ni iz vazduha osvojiti. I onda još jedan krug koji učini nova posada helikoptera i krst sveti je zasijao iznad manastira svetog Nikolaja.

Hiljade pogleda bilo je upućeno tog momenta ka nebu, hiljade krstova učiniše na sebi ljudi ispod krsta, hiljade molitvi upućenih Gospodu tu pred oltarom Svetonikolajevskog manastira, osta na usnama.
- Gospod to vidi i biće milostiv - reče narodu vladika Lavrentije.

Dragorad V. Misojčić

Ko je Horst Vrobel?

Nemac i katolik. Živi u Hanoveru i poseduje muzej starih vetrenjača, vodenica i crkava. Veliki prijatelj Vladike Lavrentija i svih Srba. Manastiru Sv. Nikolaja u Soko gradu darivao je ikonostas na kojem je i sam sate i sate rezbario.
- Želeo sam da nešto svoje podarim Srbima i pravoslavlju - kaže gospodin Vrobel.

On je darivao i pet kilograma čistog zlata 24. karatnog sa kojim je krst i pozlaćen pre nego što je i podignut. Ukupna pozlata iznosi čak 24 metra kvadratna.
- Ovaj veliki krst darivam srpskom narodu u znak izvinjenja i pokajanja, i to baš danas - reče gospodin Vrobel.

Videće se do Višegrada

Veliki krst urađen je u brodogradilištu "Sava" u Mačvanskoj Mitrovici. Inženjer Slobodan Sretenović za "Glas" kaže:
- Radili smo brodove svih veličina, ali raditi na ovom svetom krstu je sasvim drugačiji osećaj. Tu se čovek ne oseća čisto tehnički, tu preovlađuje osećanje. Inače, krst je urađen od najkvalitetnijeg čelika s urađenom antikorozivnom zaštitom. Visok je 13,6 metara, težak tačno 2.200 kilograma, raspona 5 metara. Krst je ukopan 1.600 milimetara dubine, poprečnog je preseka 600 puta 250 milimetara. Biće osvetljen i videće se sve do Višegrada, dominiraće celom dolinom Drine.

Piloti

Predstavnik Vojske Jugoslavije nam je rekao da je ovo vrlo složena operacija gde je potrebno sa velikom preciznošću nadneti postolje krsta nad otvor koji je samo za 70 milimetara veći od širine profila postolja krsta. Izvodeći ovu operaciju naši piloti su izgubili po nekoliko kilograma telesne težine, posle velikih naprezanja.


vesti po rubrikama

^reportaža

16:08h

U Odseku za transplantaciju kostne srži Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta: Marinin osmeh nade

16:44h

U Soko gradu iznad manastira Svetog oca Nikolaja postavljen krst

17:27h

Pošteni nalazač vratio ukradene statue Američke akademije za film

18:12h

Reporter "Glasa" na mitingu Srba u Skoplju povodom godišnjice bombardovanja

      


FastCounter by LinkExchange