[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


11. Mar 2000 17:46 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Milovan Ilić

(Voditelj s greškom)

Početak - rođen je 5. novembra 1938 u Lipnici, selu pored Kragujevca. "Tamo sam rođen jer su moji bili u Kraljevu. Majka Dara je, po običajima naše porodice došla u selo, da se kao prvi unuk rodim u dedinoj, domaćinskoj kući.

Ja sam zdrav šumadijski element" ističe Minimaks. Otac Dragoljub bio je direktor, strog prema deci. Minimaksova sestra živela je u Hrvatskoj.

Detinjstvo - bio je stidljivo dete, tipično posleratno klinče. Živeo je skromno, bez frižidera, a kamoli televizora, garmofona ili diskoteke. Zahvaljujući vrednim rukama pokojne majke, koja je umela da prekraja staru odeću, uvek je bio elegantan momčić.

Tvrdi da je bio pedantan i lepo vaspitan."Nisam bio pričljiv, ali sam bio idejni vođa za sve đačke nestašluke i dopadao sam se devojčicama".

Nacoinalnost - Srbin

Verska opredeljenost - pravoslavac

Obrazovanje - osnovnu i srednju školu završio je u Kragujevcu. Na studije prava u Beograd upisao se 1957. godine, kad je zbog prve objavljene humorske u listu "Politika" shvatio da ne mora da radi u "Crvenoj zastavi", već da može da živi od svog mozga.

Iako je dobio pet hiljada za pričicu, u veliki grad je došao skromno, s jednim koferom. Seća se studentske menze, dana samoće kad nije znao nikog, niti je njega neko poznavao.

Kraj fakulteta označio je ulazak u zgradu Radio Beograda i početak rada na Drugom programu u toj kući.

Dela - autor je sedam knjiga aforizama, nekoliko knjiga pesama, mnogobrojnih rubrika u novinama. Sarađivao je u velikom broju televizijskih emisija, a pojedine, koje su mu donele slavu, i označile ga legendom naših dana, uređivao je i po dvadesetak godina.

Recept po kome je "spremao" dela- minimum priče i maksimum muzike, u skraćenoj varijanti "Minimaks" postaje njegov nadimak, odnosno i više od toga, "nešto kao moje treće ime".

Karijera - počeo je u listu "Jež" i bio stalno zaposlen. Napušta ga i 1960. prelazi u Radio Beograd. Emisijama "Sutra je petak", i "Tačno u podne", poznatijom pod imenom "Tup -tup", postigao je nezapamćeni uspeh.

Hroničari su zabeležili da su već tada grdene muke sa njim imali učitelji i domaćice. Prvi, jer su redovno hvatali učenike s tranzistorima ispod klupe kako slušaju Minimaksa, druge, jer su ih muževi grdili što su im, iz istih razloga, zagorevali ručkovi.

Međutim, neke radijske emisije su mu ukinute, pa je usledio rad na Televiziji i "Od glave do pete". Popularnost mu raste, dobija silne nagrade, a onda, "ko grom iz vedra neba" pogađa ka vest da mu ukidaju emisiju. Gledaoci se bune, on izjavljuje da je šokiran.

U novinama se pojavljuje intervju koji bi bez ikakvih izmena "Minimaks" mogao i danas da autorizuje:"Ako ovih dana u novinama nađate oglas da voditelj traži posao, radi i po kućama, sa šifrom "Otpisani", znajte da se radi o Milovanu Iliću.

Navodi da je za odluku nadležnih saznao na nedoličan način, da se oseća kao "legneš živ, probudiš se mrtav", te da"pod takvim uslovima ne može da radi". Iz tog perioda datira njegovo priznanje da ima i boljih voditelja ali da publika traži suprotno. "Ja sam taj - voditelj sa greškom".

I onda je otišao na godišnji odmor, a javnost je špekulisala ko mu je ponudio bolje uslove i čiji će dres nositi iduće sezone. Ipak, narednih godina (okruglo 22) vodi "Tup-tup", čak i kad, kako je tvrdio, u slobodno vreme, 1990. počinje da radi na TV "Politika", "Minimaksoviziju". Diže se "frka", Milorad Vučelić, tadašnji glodur na RTS, preti mu otkazom, on se brani da su mu " Politika" i Milija Milosavljević - "Ktitor", ondašnji sponzor broj 1, obećali stan.

Vučela ga tapše po ramenu, izjavljuje da krov nad glavom mogu i hoće i oni da mu daju, ali to ostaje mrtvo slovo na papiru. Nađen je kompromis, Minimaks "šljaka" na "Politici", "Ktitor" mu daje "neku robu, koju sam ja kasnije utopio", za dobijeni novac kupuje stan od 115 kvadrata kod Kalenić pijace u centru Beograda, a matična kuća, RTS, mu isplaćuje 350 dinara plate.

Istorija se ponavlja, ukidaju mu i ovu emisjiju, (zvanično - zato što šefu nije prijavio gostovanje Zorana Đinđića; nezvanično - zbog forsiranja Vojislava Šešelja, i njegovog mlataranja pištoljem po studiju). Opet je zatečen i naivno, po običaju, uspeva da zatalasa javnost.

Prašina se nije ni slegla, a diže novu - serijalom na "Pinku"("Minimaksovizija", "Nedelja kod Minimaksa" i "Fonto"). Drsko i bezobrazno ćaskanje s političarima , zamenjuje za "šta, nisam dobro čuo"varijacije sa novokomponovanim zvazdama i zvezdicama.

Čelnici RTS-a, ovog puta Dragoljub Milanović, prete mu otazom i discipinskim postupkom. ("Onda me Željko Mitrović vodi kod Milanovića, on se ponaša kao da nije pročitao ništa od mog "pljuvanja" po novinama i sve ostaje po starom").

Saradnja traje, on priznaje da mu je Mitrović skrenuo pažnju da ne pravi viceve na račun SPS, odnosno Miloševićem i porodicom. Narod ga shvata i gledanost raste, na njegovu i radost mlađanog Željka Mitrovića(JUL), glavnog bosa.

Ali tikva puca, jer gazda "razvlači" gostovanje predsedničkog kandidata Milana Milutinovića na uštrb njegove emisije. Minimaksovi gosti čekaju dva i po sata, na minus osam ispred studija, on se ljuti. Usledila je Mićina "zakletva" da ni za pola milona maraka neće natrag u "ružičaste", ukoliko mu se broj 1 javno ni izvini".

Pada pomirenje, ali ne zadugo. Tako mu pre desetak dana smanjuju platu za 30 odsto, "usred emisije, kad vreme nije", uz pretnju da će dobiti šut kartu ako se bude bunio. Nije poslušao savet, nadigao je viku.

Gotovo da nema osobe koja se nije angažovala da rasvetli, da li je kriv zbog "Indeksovog radio pozorišta" i njihovog songa "Zamisli život u novim cipelama" emitovanog te noći, ili zbog "bezobrazno mnogo" para koje je, ničim izazvan opet tražio".

Trenutno je bez posla, leči srce(imao je predinfarkt) i dušu. Oni koje je tokom života, jer uvek je vrebao tuđu glupost i ismejavao je, bocnuo svojom žaokom, nezadirući pri tom u privatne detalje, sad zlobno komenatrišu da neće Milovan umreti od gladi.

Tvrdnju argumentuju činjenicom da je dobio toliko kravata, da prodajom istih može "premostiti" vreme sadašnje do nekog novog, i skorog, kada će nas omiljeni zabavljač ponovo iritirati stalnim pojavljivanjem na nekoj od domaćih televizija.

(I kad ćemo uzdisati i vajkati se daje ovaj čovek nemoguć - otvorim frižider, a on tamo).

Stranački angažman - "Nisam član SK, ali imam i drugih kvaliteta", njegov je aforizam, ali i činjenično stanje. Nije upisan ni u jednu stranku. "Zakleta sam opozicija, biću to svakoj vlasti".

Zanimljivosti - prvi put oženio se u 22. godini. "Bili smo ludi, mladi i nezreli, brak nam je pukao posle 12 godina" rekao je jednom. Iz tog braka ima sina Igora.

Sadašnju suprugu Biljanu, upoznao je kad je ona kao stjuardesa, zaposlena u JAT-u, došla da podeli nagrade slušaocima njegove emsije. "Bilo je mnogo žena koje sam želeo, ali samo dve sam poveo kod matičara"priznao je on, koji se udvarao tako što isprati devojku na autobusku i pošalje je na more, on sedne u prvi avion i sačeka nju, zabezeknutu, na odredištu s buketom cveća.

Poljubio je sijaset žena, ali Biljana se, posle dvadeset i više godina bračnog staža, ne boji ni jedne. Imaju kćer Anu i sina Vladimira, repera Ilu. Imali su i pudlicu Rokija koja kad je udare po glavi počne da hramlje i zaradi keks ili kosku.

U horoskopu je škorpija, inuticija joj je urođena. Mašatanja pokazuje s dozom provokacije. Škorpija mrzi "nepromočive " ljude, oteraće te je kad prestanete da budete radoznali.

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

16:02h

U opozicionim opštinama počela provera biračkih spiskova

16:13h

Zvaničnici međunarodnih snaga u Podujevu potvrdili: Napad na policiju u selu Merdare

16:26h

Radislav Vojvodić, bivši potpukovnik, tvrdi: Iz VJ uklonjeni svi Crnogorci

16:38h

Vuković: VJ krši Ustav

16:44h

Džejms Rubin u trodnevnoj poseti Kosovu

16:51h

Neprimerena kampanja protiv prvog jugoslovenskog diplomate u Makedoniji

16:53h

Oliver Ivanović optužio Kfor: Nemamo čime da se branimo

17:04h

Posle dve godine bojkota - SPO se vraća

17:19h

Zoran Đinđić o potezima predsednika SRJ

17:27h

Podgorička "Pobjeda" o stavu Moskve: Sve teže u SRJ

17:31h

Momčilo Perišić o manevrima na Kosovu

17:46h

Ko je ovaj čovek? - Milovan Ilić

17:58h

Umro Konstantin Obradović

23:03h

Pokret za demokratsku Srbiju: Režim u panici

 

^društvo

16:28h

Gordana Kijanović, predsednik Sekcije školskih psihologa Beograda

16:36h

"Otpor" na Kalemegdanu vežbao karate-poteze

16:45h

U jednom danu zatvorena tri radija i jedna privatna TV

17:04h

Kfor švercuje cigarete i viski

17:13h

Posle Zalivskog rata, povećan broj obolelih od raka

17:29h

Teški metali dospeli u reku iz rumunske fabrike "Reminu"

22:48h

Ćuprija: Oko 2.500 ljudi protestovalo zbog zatvaranja TV "Nemanje"

23:09h

Savezni inspektori u subotu neuspešno pokušali da zaustave RTV Požega: Odbranili predajnik

 

^ekonomija

16:08h

Robert Stoun, savetnik Vlade Crne Gore: VJ otežava privatizaciju

16:11h

Zaustavljene sirovine za železaru "Nikšić"

16:23h

Vojin Đukanović, crnogorski ministar privrede: Blokada čisto politička

16:36h

Stojan Živanov, direktor PIK "Južni Banat": Jabuke vrede jednu marku

 

^svet

16:59h

Bugari odlikovali Solanu i Klarka

17:28h

Britanski premijer razgovarao s ruskim kolegom u Sankt Peterburgu

17:31h

Grčki predsednik u subotu otpočeo svoj drugi mandat

17:46h

Sekretar odbrane SAD putuje u Vijetnam

17:53h

Tragičan bilans terorističke akcije u glavnom gradu Šri Lanke Kolombu

18:10h

Tokom posete Izraelu, poglavara katoličke crkve obezbeđivaće 5.000 policajaca

18:23h

Prepucavanje Račana i Mesića oko širine predsedničkih ovlašćenja

22:32h

Kamerun: Ranili američkog ambasadora

 

^hronika

16:48h

Teška saobraćajna nesreća kod Bubanj potoka

16:53h

U Vodovodskoj ulici u Beogradu ranjena dva mladića

17:05h

Istraga trostrukog ubistva u "Interkontinentalu"

22:38h

Nesreća u Ukrajini: Poginulo 80 rudara

22:54h

SPO: Pitanja za Đurića

23:08h

OBILIĆ: Ubijen na njivi

 

^reportaža

17:42h

Tehnološke inovacije omogućiće u budućnosti "čitanje na hiljadu načina"

17:53h

Umesto "in memoriam" Brunu Hrastinskom, čoveku koji je od boksa napravio filozofiju

18:02h

Izbeglice iz Hrvatske još uvek žive u pozorišnoj sali temerinskog Doma kulture

18:16h

Patentirano inteligentno oružje koje prepoznaje vlasnika

18:22h

Posle ispovesti Majka Frosta, bivšeg agenta: "Ešelon"nas prisluškuje (2)

18:39h

Vanbračna kćerka Fransoa Miterana nastavlja kampanju "odbrane očevog imena"

 

^kultura

15:55h

Ana Đekić o predstojećem koncertu "Ortodoks Keltsa"

16:09h

Debi CD novosadske grupe "Emocionalno obezbeđenje"

16:11h

Selektor ciriškog festivala Moris Fare na turneji po jugoslovenskim teatrima

16:23h

Američki pisci, Artur Miler i Vilijam Stiron, u poseti Kubi

16:42h

Održan naučni skup posvećen Vladislavu Petkovići Disu

16:56h

Jugoslovenski konkurs za najbolji grafički dizajn

17:13h

U izdanju "Svetova" tri knjige

 

^sport

16:09h

Novi trener košarkaša Crvene zvezde Stevan Karadžić: Žurimo do titule

16:19h

Naš prvak u okviru Evropske vaterpolo lige danas u Moskvi (17)

16:37h

U prvom prijateljskom meču rukometaši Nemačke bolji od plavih

16:54h

Sakramento slavio i pored sjajne igre Vinsa Kartera

17:06h

Crvena zvezda u bledoj igri savladala anemično OFK Beograd-2:1

17:15h

Rezultati poslednje odigranih fudbalskih utakmica

22:46h

"Vitezovi" pobedili Partizan u derbiju 28. kola, golom Zimonjića u 88. minutu - 0:1

 

^feljton

15:45h

Besmislena NATO pobeda (5)

 

^intervju

15:38h

Psihijatar Oliver Vidojević povodom godišnjice NATO bombardovanja

16:07h

Radoslav S. Nedić za "Glas" o novoregistrovanoj verskoj sekti u Crnoj Gori

 

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za nedelju

      


FastCounter by LinkExchange