[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 04. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


03. Mar 2000 14:50 (GMT+01:00)

Fenomenalna igra Budućnosti u drugom meču s Panatinaikosom najavila neizvesnu majstoricu

Kastro je najbolji lek

Podgoričani ubeđeni da će 9. marta u Atini izboriti plasman u četvrfinale Evropske lige

15.01.2000. Buenos Aires

Zanimanje za veliku fudbalsku zvezdu izazvalo je erupciju novinskih tekstova, a i televizija je "gutala" svaku informaciju.
- Maradonin slučaj je upozorenje za mlade ljude koji žele da konzumiraju kokain - pričao je njegov kardiolog, Karlos Alvarez. Moramo ga odvojiti od droge i alkohola... Ako prestane da ih uzima, srce će moći da se oporavi. Naravno, neće biti lako jer se najvažniji ljudski organ najteže oporavlja.

Droga i alkohol su prepolovili kapacitet Dijegovog srca, a čuveni kardiolog je ubeđen da će u najboljem slučaju moći da ga povrati negde oko 90 odsto.

16.01.2000. Buenos Aires

Ništa od odlaska u Kanadu... Otpala je mogućnost i da se preseli na Floridu. Razlog: klinike u Torontu i na Floridi odbile su da prime Maradonu na lečenje pravdajući se da ne ispunjava određene uslove!? Zbog toga su supruga Klaudija Vilfane, menadžer Giljermo Kopola i dr Alfredo Kaha, posle konsultacija sa Maradonom, odlučili da lečenje nastave na Kubi. I to što pre jer prema najnovijim navodima lekara, Dijegovo srce funkcioniše sa svega 38 odsto kapaciteta.

20.01.2000. Havana

Dijego Maradona se danas u Havani sastao sa kubanskim liderom Fidelom Kastrom i izjavio da mu je taj susret bio najdelotvorniji lek...
- Kada bih češće imao posete poput ove Fidelove, moje srce bi izdržalo i Dijego bi još prilično dugo postojao - rekao je novinarima Maradona.

Maradona i njegova supruga zadržali su se 20 minuta u razgovoru sa predsednikom Kube. Uprkos velikoj razlici u godinama, fudbaler Maradona i revolucionar Kastro, već dugo važe za velike uzajamne poštovaoce...

26.01.2000. Havana

Nije mnogo trebalo, a Maradona je opet došao u centar pažnje, ovaj put zbog nasilnog ponašanja. Iznerviran stalnom pratnjom novinara, ispred jedne samoposluge u Havani, napao je kamermana i fotoreportera "Rojtersa" koji su sedeli u automobili na obližnjem parkingu.

Fotograf Eriberto Rodrigez je posle skandala izjavio da je Maradona izašao iz crnog "Mercedesa", koji mu je obezbedila kubanska vlada, došao do automobila u kojem su sedeli novinari i pesnicom razbio staklo na vratima suvozača. Rodrigez je zadobio lakše ogrebotine od razbijenog stakla.

30.01.2000 Teksas

Malo, malo, pa se sazna nešto novo. Tako se javio Dijego Lopez, Maradonin sestrić, koji od 1992. godine živi u Teksasu, i direktno optužio neke ljude iz njegovog najbližnjeg okruženja da mu prodaju drogu.
- Dijega su upropastili prijatelji, ako se tako mogu nazvati. Jer, te ljude interesuju samo dve stvari - novac i da Maradoni prodaju drogu - tvrdi 31-godišnji Dijego, sin Maradonine sestre Ane. - Nadam se da će se Maradona izlečiti od zavisnosti. Ali, ponoviću, on mora da shvati da su njegovi najveći problemi upravo ti lažni prijatelji. Na Kubi će mu sigurno biti dobro, ali se plašimo povratka u Argentinu. Bojimo se da će mu ponovo doturiti drogu.

31.01.2000. Pariz

Pomoć Dijegu Maradoni ponudio je i predsednik FIFA Jozef Sep Blater.
- Bio je veliki igrač, a uvek možete da pomognete onome koji želi pomoć. Neki nas optužuju da ne radimo ništa, ali mi smo mu već poslali pismo podrške. Svetska kuća fudbala je spremna da Dijegu pomognu u pokušaju da se oslobodi zavisnosti od kokaina. Lično, veoma sam tužan zbog Maradone koga poznajem još sa Svetskog juniorskog kupa u Japanu 1979. godine.

08.02.2000. Havana

Debeo, neobrijan, kose ofarbane u narandžastu boju, Dijego Maradona se pojavio na terenu fudbalskog stadiona u Havani, kubanskoj prestonici.

Legendarni argentinski fudbalder koji se od 18. januara na Kubi leči od droge, izveo je početni udarac finanlne utakmice kubanskog prvenstva između Pinar del Rija i Havana sitija (2:1).
- Veoma sam ponosan što sam došao ovde i što mogu da uživam u kubanskom fudbalu - rekao je Maradona pre nego što je desnom nogom šutnuo loptu u vis.

U patikama, šortsu i majici, ali nemoćan da potrči, Maradona nije uspeo da pobegne hordi novinara, fotoreportera i televizijskih snimatelja koji su ga okružili čim je, u društvu oca, stigao na stadion "Pedro Marero".
- Bežite mi s puta - vikao je 39-godišnji Argentinac, koji očigledno više ne može da podnese one koji ga prate u stopu, ne shvatajući da im je to posao. Kao što ni poslenici "sedme sile" neće ili ne mogu da shvate da je Maradoni sada neophodan mir.

Maradona prosto obožava Fidela Kastra, kada ga je posetio u velikom medicinskom centru pokraj Havane, suznih očiju mu je rekao:
- Komandante, ovde je veoma lako ući, ali veoma teško izaći. Ovo što činite za mene ne može se platiti novcem. Ako se budem oporavio, želim da sve ovo nadoknadim radom.

Prošle nedelje, razmišljajući očito o datom obećanju, Argentinac je izrazio želju da svojim znanjem pomogne razvoju fudbala na Kubi, gde je bejzbol nacionalni sport.
- Ljubitelji bejzbola će me gađati lopticama, ali ja želim da fudbal postane broj 1 na Kubi i mislim da ta ideja može da prođe.

Da bi pokazao koliko misli ozbiljno da prione na taj, revolucionarni posao, Maradona je najavio da želi još da igra:
- Fudbal je pasija, zavolite ga kao što volite majku. Ja imam mali problem sa srcem, ali čim vidim loptu želim da igram. Očajan sam jer mi doktori ne daju da igram.

Oko problematične, ali i vazda harizmatične zvezde su danonoćno neurolozi, kardiolozi i nutricionisti, a procenjuje se da će boravak na Kubi trajati još tri meseca. A u Argentini, predsednik Fernando de la Rua, pokrenuo je opštu kampanju protiv droge.

Najgori paparaci iz Napulja

Iako je u Napulju bio pravo božanstvo, imao je mnogo problema sa nasrtljivim novinarima. Ne jednom je izjavio:
- Napolitanci su me obožavali, ali šta to vredi kada sam sve vreme bio žrtva zlokobnih paparaca.

Selektor reprezentacije Kube?

Nestašni "dečko" ne menja ćud ni tokom lečenja na klinici "Pradera" u Havani. Okružen mnogobrojnim obožavaocima, Dijego se svojski trudi da ih zabavi. Tako je pred kamerama farbao kosu u žuto-rozikastu boju, plesao sa suprugom iskazujući svoj zanos zatvorenih očiju. Uz to, sam se kandidovao za selektora kubanske reprezentacije i dobio podršku predsednika fudbalske federacije ove zemlje.

Umreće ako ode sa Kube

Nekadašnji saigrač Dijega Maradone iz vremena dok je nosio dres Barselone, Španac Hulio Alberto, posetio je fudbalsko vanzemaljca u Havani. Alberto je boravio u kubanskoj prestonici i nastojao da pomogne nekada najboljem igraču sveta, ali je bio veoma neraspoložen po povratku:
- Maradona se uspešno oporavlja, ali sam ja i pored toga veoma zabrinut.

Potom je objasnio i zašto:
- Ovo je Dijegu poslednja šansa i dobro mu ide, jer je okružen zaista pravim prijateljima. Ono što mene plaši je nešto drugo: ako napusti Kubu i vrati se u Argentinu, plašim se da će umreti!

Piše: Jovan Sekulić


vesti po rubrikama

^politika

15:00h

Susret Kušnera u Mitrovici sa Srbima i Šiptarima

15:15h

Šiptari uporno demonstriraju na "granici"

15:25h

Opština Leposavić traži odštetu od Kfora: Tenkovi, ne orite drumove!

15:30h

Vladika Artemije i protosinđel Sava najavili: Uslov - povratak prognanih

15:40h

Zvanična Moskva strahuje od nove strategije na Balkanu

15:50h

Voz na relaciji Lešak - Kosovo Polje ponovo ne saobraća

16:20h

Ko je ovaj čovek: Zlatan Peručić

16:30h

Crnogorski šef diplomatije Lukovac: Skinut spoljni zid sankcija

16:50h

Đukanović o strategiji Crne Gore: Oprezna državna politika

17:05h

Perošević traži više kreativnosti i veći angažman

17:21h

Burna rasprava u Skupštini Kragujevca među odbornicima "Zajedno"

18:00h

"Otpor" tvrdi: JUL shvatio da je otpor prava stvar

18:02h

Delimično poništeni rezultati izbora za Glavni odbor DS

18:29h

Dinstbir apelovao na međunarodnu zajednicu: Ukinuti izolaciju srpskog naroda

22:48h

Usvojena platforma o zajedničkom delovanju opozicije

 

^društvo

16:13h

Prosveta od ponedeljka u totalnom štrajku

18:12h

Televizija "Ju-info" osvaja etar u Crnoj Gori

18:42h

Uskoro bolja snabdevenost lekovima za obolele od raka u Srbiji

18:51h

U crkvi Svetog Marka parastos vojvodi Đujiću

18:58h

"Praznik mimoze" u subotu u Beogradu

19:06h

Stop medijskom nasilju

23:02h

"Novosti": Promenjene tri strane

23:15h

Dušan Čukić na čelu "Novosti"

23:22h

Otvoreno pismo predsedniku SRJ: Nezakonito pripajanje

 

^ekonomija

16:21h

Posle poskupljenja benzina, struje, brašna i rasta marke, novi zalet cena

17:22h

Posle NATO zaplene uniformi u "Modnoj konfekciji" u Nišu

17:44h

Tomović, ministar energetike, za "Glas": Neće biti skorog poskupljenja struje

 

^svet

16:09h

Težak udarac ruskim snagama u Čečeniji

16:33h

Poslednja republikanska debata uoči "super utorka" u SAD

17:19h

Zajednički manevri oružanih snaga SAD i Hrvatske

17:39h

Pinoče stigao u domovinu

18:15h

Novi finansijski skandal porodice Tuđman

 

^hronika

15:55h

Nastavljaju se muke radnika ABC "Grafike"

16:02h

U Okružnom sudu u Beogradu osuđen bivši funkcioner DB

17:54h

Odloženo suđenje Mihajloviću

18:14h

Skole se vratio u Beograd

18:34h

Hag: Generalu Blaškiću 45 godina zatvora

19:20h

Negotin: Kurjaci napadaju stada ovaca

22:54h

U Danaskoj uhapšena tri albanska švercera drogom

 

^reportaža

16:23h

Zašto majstori ne otklanjaju kvarove i kome da naplatiš ruke

17:21h

Otac Vojislav Petrović iz Šapca, sveštenik nove generacije: Najlakše je zaogrnuti se mantijom

17:57h

I život pored uzavrelog vulkana može da postane "svakodnevica"

18:23h

Reporter "Glasa" u jutarnjem redu sa "dežurnim" Novobeograđanima

19:19h

Televizijska emisija RTL II "Big Brother" izazvala kontroverzne polemike

 

^kultura

14:00h

Razgovor naših izdavača "Klio", "Paideia", "Geopoetika"... sa Mari Fines, iz norveškog Saveza za kulturna pitanja

14:35h

Stohiljaditom gledaocu "Tajne porodičnog blaga" dukat

16:06h

Beograd dobio još jednu knjižaru

16:36h

Los Anđeles: Vajlderu priznanje za doprinos filmu

17:07h

Potsdam: Premijerno prikazana drama "Druga šansa" Zorana Drvenkara

17:27h

U Kamernoj operi "Madlenijanum" smotra beogradskih horova

17:37h

Otkazan koncert Dragana Kojića Kebe u Sarajevu

17:57h

Najavljen tradicionalni martovski Festival kratkog metra

18:08h

Njujork: Meril Strip dobila francuski orden

18:38h

Novi Sad: Projekat "Kunstlager" Asocijacije "Led art"

19:09h

Jubilej časopisa "Ju film danas"

 

^sport

14:10h

Majorka slavi našeg Stankovića, trostrukog strelca u pobedi protiv Monaka (4:1)

14:15h

Lacmanović na klupi Obilića i u naredne dve utakmice

14:20h

Fudbalski klub Crvena zvezda proslavlja 55. rođendan

14:30h

Kovačević postigao (jedini) gol u meču Juventus-Selta

14:45h

Fenomenalna igra Budućnosti s Panatinaikosom

14:50h

Dijego Armando Maradona, iz fudbalskog raja u kokainski pakao (4)

18:20h

Neobičan nastavak karijere prvog tima KK "Zlatar" iz Nove Varoši

 

^intervju

16:11h

Brana Damjanović o urbanoj prozi, kojom ne može da se bavi neko ko se vozi džipom do kancelarije

 

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za subotu

19:40h

Frankfurt: Baka kao Prljavi Hari

19:50h

Stokholm: Jurili haringe umesto podmornica

      


FastCounter by LinkExchange