[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 02. mart 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


01. Mar 2000 16:45 (GMT+01:00)

Ko je ovaj čovek?

Dragan Tomić

(Predsednikov čovek)

Početak - Rođen je 1934. godine u Beogradu (mada se negde navodi i 1936). Javnosti je poznato samo početno slovo očevog imena - B.

Detinjstvo - proveo u Beogradu. Više od toga se ne zna.

Nacionalnost - nigde ne navodi

Verska opredeljenost - nepoznata javnosti

Obrazovanje - školovao se u Beogradu. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu.

Karijera - U rakovički "Rekord" zaposlio se po diplomiranju, 1962. godine, kao pomoćni inženjer tehnolog, a 1986. iz njega izašao kao generalni direktor. Zbog činjenice da je 24 godine proveo u fabrici gume, zvali su ga i "čovek od gume", a zbog podatka da je lično "otkrio" Zorana Lilića (takođe rakovički kadar), imao je i nadimak "lovac na talente". U tom periodu bio je i delegat Društveno-političkog veća SO Rakovica i delegat Veća opština Skupštine Srbije. Usledila je funkcija predsednika Gradske konfrencije SSRN, gde se zadržao tri godine (1986-1989). Bio je i predsednik Saveza inženjera i tehničara Jugoslavije. U Skupštini Srbije bio je šef poslaničke grupe SPS-a. Posle "Rekorda" ušao je u "Jugopetrol" kao v.d. direktora i veoma brzo napredovao do fotelje generalnog direktora (usledio je i novi nadimak "čovek od nafte"). U međuvremenu je imenovan i za predsednika UO RTV "Politika". Vrhunac karijere mu je, prema sopstvenom priznanju, izbor za predsednika srspkog parlamenta 1994. godine. U toj fotelji je i danas.

Stranački angažman - Iako se u biografskim podacima ne može naći kad je postao član SK, s obzirom na visoku funkciju u ondašnjem SSRN - to se ne dovodi u pitanje. Ostalo je zabeleženo da je u vreme Osme sednice čekao da vidi ko će da pobedi (Milošević ili Stambolić), pa da se pridruži. "Ako se opredelimo za glasanje, nećemo izaći jedinstveni. Neka dva predsedništva, partijsko i državno, sednu i rasprave da se ne bi članstvo u SK tajnim glasanjem delilo za i protiv", govorio je tada. Da se u SK dobro kotirao dokazuje i učešće u organizaciji onda najvažnijeg skupa, "događanja naroda" na Ušću, novembra 1988. Tomić je svoju partijsku odanost dokazao i svesrdnim učešćem na skupu studenata pred Saveznom skupštinom (tad Skupštinom SFRJ), 1989, kad je pomagao Slobodanu Unkoviću, tadašnjem rektoru BU, da tim skupom Milošević parira štrajku albanskih rudara u Starom trgu i prvom pluralističkom odboru u Cankarjevom domu u Ljubljani. Nema podataka ni da li se učlanio u SPS, iako su mu mnogi zbog suzdržanosti na Osmoj sednici prigovarali da pokazuje nedostatak stida kad menja stav. Zbog stalnih aktivnosti na prozivci i diskfalifikaciji neistomišljenika verovatno da u Srbiji ne postoji osoba koja bi posumnjala čiji dres nosi Tomić, ocenjen kao poverljiv (prema proceni upućenih, jedan od tri najodanija) Miloševićev čovek.

Zanimljivosti - U legendu je ušla njegova mitingaška izjava s Ušća: "Neki kažu da ste vi za višepartijski sistem, a ja znam da niste", našta je gomila uzviknula: "Nismo". Tomić je, tvrdi, sebe uvek zamišljao u belom mantilu. "Došavši u fabriku kao mlad tehnolog dobio sam crni mantil i u njemu proveo mnoga leta. Tako i sad, život uvek nekako ide šumom, mada je drum carski pa širok", izjavio je četiri meseca posle imenovanja za predsednika srpskog parlamenta, uz komentar: "Nerado sam pristao na ovu funkciju, ali mi se pelcer primio". Skupštnski novinari su izvestili da je predsednik parlamenta postao "kasno sinoć, kad se niko nije nadao, zahvaljujući ubacivanju tri 'fantomska' glasačka listića u kutiju, za koje se do danas ne zna kojim su opozicinarima pripadali, jer socijalisti nisu mogli sami da ga izaberu". Na početku predsednikovanja decidno se zalago za televizijsko "slikanje" poslanika, obrazlažući to rečima: "Neka narod vidi šta se događa u skupštinskim salama i kako se ponašaju poslanici". Međutim, sklon menjanju stavova, što je dokazao u više navrata (kad je bio miting na Ušću to je bio "veličenstveni, narodni skup", dok su opozicija i njene pristalice - šetači iz 1996-1997 "fašisti i primenjuju Hitlerov scenario dolaska na vlast"), ubrzo je zabranio televizijske prenose skupštinskih zasedanja. "Poslanici se sasvim drugačije ponašaju kad znaju da su kamere tu. Kad ih ne slikaju, oni se druže, šale i duhoviti su ali, kad kamere rade, to koriste za promocije", rekao je Tomić, nastavivši da vodi skupštinska zasedanja kako Milošević misli da je najbolje, te stekao još jedan nadimak - "ceremonijal majstor".

Kao mlad, učestovao je i na radnim akcijama, a na jednoj od njih, kad se gradio autoput "Bratstvo i jedinstvo", na deonici kod Leskovca upoznao suprugu Milicu. Imaju dve kćerke, jedna je živela u Japanu, a druga u Kanadi.

Jednom je izjavio da ga je Milošević preporučio za predsednika Skupštine "jer je procenio da sam po karakteru pogodna ličnost za traženje kompromisa, jer nisam svađalački tip. Nikad ne omalovažavam i ne idem na ličnost". Da ne voli neizvesnost ilustrovao je rečima: "U svakom trenutku moram da znam šta je sledeći korak jer ne smem da učinim bilo šta što bi išlo u korist moje karijere, a na štetu moje porodice".

Tomić, donedavni presednik beogradskih socijalista, uvek nađe zgodnu priliku da podseti na "mudru politiku presednika Miloševića, zahvaljujući kojem je stvorena i očuvana SRJ". Tako je prilikom obeležavanja 55-godišnjice od oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu istakao da su supružnici Milošević- Marković Beograđani jer osećaju dušu Beograda. "Uostalom, Mira je u svojim knjigama napisala ono što najobjektivnije predstavlja duh Beograda i našeg naroda".

O sebi nije govorio mnogo, ali se jednom ispovedio i naveo: "Radni dan mi je ispunjen kao šipak. Radim od jutra do mraka. Kad nisam u Skupštini, onda sam u "Jugopetrolu" gde imam dobro uigranu rukovodeću ekipu zahvaljujući kojoj mogu da obavim mnoge poslove. Ustajem oko pola šest, idem u kupovinu, doručkujem uglavnom pecivo, i za večeru poneku jabuku ili sendvič. Ležem relativno kasno, spavam između pet i šest sati". Priču o njemu nezamislivo je završiti bez podatka da je od Mirka Marjanovića dobio na poklon irskog setera Tiću. Kako je sam otkrio da se kučići poklanjaju na osnovu karakternih osobina gazde, red je da se neka kaže i o Tići. Elem, seteri su, kako enciklopedija navodi, vrlo brzi, odličnog njuha, podnose svaku vrstu terena i svaku klimu. Vlasnici tvrde da su do zla boga tvrdoglavi i, malčice, glupi, obrazlažući to činjenicom da im možete bacati lopticu milion puta te da će uvek poslušno ići po nju. Irski seter je lovačko pseto, takozvani cunjavac.

Zašto u biografiji g. Tomića ima više izjava i podataka o predsedniku Miloševiću nego o njemu samom možda objašnjava i ova njegova sklonost: "Navijam, navijam, ali glavu ne gubim" (u fudbalu za "Crvenu zvezdu", u košarci za "Partizan").

Zorica Vulić


vesti po rubrikama

^politika

15:05h

Vladika Artemije govorio u američkom Kongresu: Za status kvo Kosmeta do demokratizacije Srbije

15:10h

Priština: Potvrda terorizma na jugu Srbije

15:15h

Američko Ministarstvo odbrane odlučilo: Jenkiji ubuduće samo u svom sektoru

15:40h

Kfor o napadu na službenika UN: S Kosova se neće provocirati nasilje

16:00h

Svedočanstvo o zločinima koje su šiptarski teroristi počinili na Kosmetu

16:15h

"Pobjeda" o aktivnostima VJ: Dva kontrolna punkta kod Božaja

16:25h

"Glas" istražuje: Vojska Jugoslavije u procepu

16:30h

Vuković, savetnik crnogorskog predsednika: Milošević nije zvao Đukanovića

16:45h

Ko je ovaj čovek: Dragan Tomić

17:08h

ND predlaže: Ukinuti verbalni delikt

17:14h

Lučić, eskpert CESID-a: Vlasti odgovaraju istovremeni izbori

17:40h

Gradski odbor DS: Đinđićeve optužbe neosnovane

18:05h

Na četvrtom sastanku predstavnika opozicije dogovorena zajednička politička platforma

18:30h

Klajn: Milošević sve jači

23:15h

JUL očekuje pobedu

 

^društvo

16:08h

Iz Sindikata Filozofskog fakulteta u Beogradu: Zajedno u zaštitu staleških interesa

16:18h

Univerzitetski Odbor za odbranu demokratije: Besprimerno ponižavanje

16:36h

U četvrtak odluka o generalnom štrajku prosvetara

17:50h

Marjanović otvorio radove na izgradnji novog Varadinskog mosta

18:50h

Stopirano izdavanje holandskih viza u Beogradu

18:55h

Nastavljak rasprave o prodaji Instituta u Igalu

18:58h

Skupština akcionara "Novosti" o nasrtajima "Borbe": Hoće da nas unište

19:09h

Banja Luka: RTRS tužila Vladu

19:29h

Izložba najboljih novinskih fotografija

19:35h

Zajednički projekat svih verskih zajednica

19:45h

Zemljotres u Trsteniku

23:02h

Konferencija advokata Srbije upozorava: Sadašnje stanje - uvod u haos

 

^ekonomija

15:12h

Penzije oko 15. marta

16:19h

Struja skuplja 9,5 odsto od 1.marta

16:27h

Vitalnih lekova nema, iako su rafovi puni

16:32h

Robni promet između Jugoslavije i Makedonije uskoro

17:11h

Savet za privatni biznis PKJ : Pustite nas da radimo!

17:52h

Norveška nafta u Arilju

19:19h

Smena direktora u Beobanci, Investbanci i Agrobanci

19:50h

Vojin Đukanović o odbijanju Evrope da Crnoj Gori da finansijsku podršku: Nije u redu

22:34h

Hleb 6 dinara

 

^svet

16:57h

Nazire se ishod trke za predsedničke nominacije u SAD

17:12h

Desant ruskih snaga u planinskim delovima Čečenije

17:22h

Rolan Dima, bivši predsednik Ustavnog saveta Francuske - Karijera u blatu

17:43h

Tripoli: Gadafi raspustio vladu

18:08h

Hrvatska suočena s haotičnim stanjem u privredi

18:28h

Prva žena predsednik Finske u sredu stupila na dužnost

19:09h

Skandalozno otkriće skopskog lista "Makedonija danas": Grci finansirali kampanju VMRO-a?

 

^hronika

15:31h

Advokatska komora Beograda o slučaju ABC "Grafika": Nezakonit postupak Privrednog suda

15:47h

Povodom stečaja ABC "Grafike": Tehnologija uništavanja firmi

17:09h

Beograd: Nekoliko mladića uhapšeno zbog plakata "Otpora"

17:27h

Podgorica: Nastradao od "ruskog ruleta"

18:29h

Vladimirci: Sekirom usmrtila sina

22:57h

Podgorica: Poginula dva lica

23:47h

Hag: Kvočka poriče funkciju

 

^reportaža

15:06h

U Brazilu počinje tradicionalni karneval

16:34h

Jedinstven poduhvat u SAD: Najtraženiji kriminalaci na stranicama stripa

17:07h

Globalna kompjuterska mreža prepuna sajtova sa smrtonosnim savetima

18:03h

Posle 40 godina biće obelodanjeni memoari "tehničara smrti"

 

^kultura

14:45h

U Centru "Sava" premijera filma "Nebeska udica" Ljubiše Samardžića

14:55h

Luis sa Kusturicom u Maroku snimio reklamu

15:56h

Grupa "Tvins" prekinula saradnju sa Erom Ojdanićem

16:16h

Miroslavljevo jevanđelje treći put među Srbima

16:52h

"Optužnica" protiv vlasti Slobodana Vučetića

17:01h

"Obojeni program" na turneji po Sloveniji i Hrvatskoj

17:18h

Predlog užičkog gradonačelnika Nikitovića: Ibzen na sceni u znak zahvalnosti

17:20h

Objavljena biografija Konana Dojla

18:00h

U izdavačkoj kući Dereta, Andrić na engleskom

 

^sport

14:20h

Povodom osvajanja medalje, Atletski klub Partizan nagradio Topića

14:30h

Panatinaikos dolazi da pobedi...

14:40h

Jugoslovenski rukomet još nema selektora

14:50h

Dijego Armando Maradona, iz fudbalskog raja u kokainski pakao (2)

17:48h

Partizan deklasirao Vojvodinu 4:1 (1:0)

17:53h

U malom gradskom derbiju OFK Beograd bolji od Milicionara 2:1

21:34h

Radnički - Obilić 2:1 (1:1)

 

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za četvrtak

      


FastCounter by LinkExchange