[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. Februar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Feb 2000 14:35 (GMT+01:00)

Advokat Slobodan Šoškić, o Zakonu o javnom informisanju i njegovoj primeni

Odmazda je cilj zakona

Cilj Zakona - odmazda po kratkom postupku. Nehatno izrečena neistina nije zloupotreba. Gušenje kritičkog mišljenja može se vratiti kao bumerang - glasanjem na izborima

Podnošenjem zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv državnih medija i privatnih krivičnih tužbi protiv fizičkih lica za krivično delo klevete i uvrede kao i za naknadu štete ukazalo bi se u javnosti na svu apsurdnost Zakona o javnom informisanju. To ne bi značilo, kao što to neki smatraju, davanje legitimiteta ovom zakonu i njegovo prihvatanje već bi se stalnim animiranjem javnosti uticalo radi njegovog potpunog razobličavanja. Naravno bilo bi interesantno videti i kakve bi presude i rešenja sudije i organi za prekršaje izricale državnim medijima i onima koji su povredili slobodu prava ličnosti - izjavio je za "Glas" advokat Slobodan Šoškić.

Zašto se građani i pravna lica koje vređaju i prozivaju da su izdajnici, nepatriote, kolaboracionisti i strani plaćenici ipak ne odlučuju na ovakav korak? Ovih zahteva i tužbi, ako se izuzme nekoliko slučajeva, gotovo i da nema.
- Nisam čuo da je neko pokrenuo pitanje prekršajnog kažnjavanja za takve iskaze. Demokratski orijentisani građani ne traže sudsku zaštitu ovim putem, ne samo jer ne žele da daju legitimitet ovom zakonu, već i zato što smatraju da sud nije samostalan i da će politički uticaj na sud biti tako jak da neće smeti da presudi protiv političkih moćnika. Pomenute uvrede često se plasiraju putem državnih medija. Interesantno bi bilo videti kako bi ova glasila u roku od 24 časa, za koliko mora da se donese rešenje u prekršajnom postupku, i njihovi urednici, izdavači, novinari dokazali da je neko strani plaćenik, izdajnik i slično.

Pokrenuto je i pitanje ustavnosti ovog zakona?
- U članu 9 stav 4 Ustav SRJ je propisao da slobode i prava mogu biti ograničeni samo jednakim slobodama i pravima drugih i u slučajevima kada je to Ustavom određeno. Ali, Ustavom nije utvrđeno ograničenje slobode i prava javnog izražavanja mišljenja niti slobode javnih glasila da služe kao sredstvo te slobode. Članom 3 Zakona o javnom informisanju ograničava se sloboda javnog izražavanja mišljenja. Propisano je da su javna glasila slobodna da iznose činjenice i stavove o svemu o čemu građani imaju interes da budu obavešteni. Očigledno da tu nema slobode javnog izražavanja mišljenja već stavova. Mišljenja i stavovi nisu sinonimi. Mišljenje je psihološki proces - razmatranje, a stav znači opredeljenje. Mišljenje je širi pojam od stava. Dakle izostavljanjem termina mišljenja iz člana 3 zakonodavac je ograničio slobodu javnog izražavanja i sveo je na izražavanje stava. Postavlja se i pitanje ko će odrediti šta je to o čemu građani imaju interes da budu obavešteni.

Bivaju kažnjavani i oni koji objave neku neistinitu informaciju iako nisu imali nameru da to učine?
- Objavljivanje neistina u javnim glasilima smatra se prema članu 4 stav 2 Zakona zloupotrebom slobode javnog informisanja. Ovakva formulacija kada se veže za druge odredbe Zakona toliko je restriktivna da derogira sve životne i logične nazore. Zloupotreba kao pojam u krivičnom pravu i drugim granama prava podrazumeva nameru nekog lica da čini nešto što je protivno potrebama i interesima određenih ustanova i službi. Ali, neistina se može i nehatno objaviti i zašto bi se svaka smatrala zloupotrebom javnog informisanja. I u prekršajnom i u krivičnom pravu, u kaznenom pravu, naglasak je na tome da se sprečavaju umišljajno, svesno i voljno preduzeta devijantna ponašanja, a samo izuzetno se kažnjavaju oni koji su nešto nehatno počinili. Zloupotrebom se smatra namerno objavljivanje neistinitog podatka što je iz Zakona izostavljeno, a onaj ko je to nehatno uradio ne bi mogao biti prozvan za zloupotrebu.

Mogu li prekršajni organi i u okviru važećeg zakona ipak kvalitetnije voditi postupak i donositi drugačija rešenja?
- Sudije pored toga što moraju pravilno da primenjuju zakon moraju biti i kreativni. Sudija za prekršaje, ako je poštovalac pravničke kulture, neće svaku neistinu uzeti kao zloupotrebu. Praksa međutim pokazuje da se sudije postavljaju kao milicioneri koji na ulici naplaćuju mandatnu kaznu. Nevolja je veća što članom 72 organ za prekršaje biva obavezan da u roku od 24 časa od kada se izvrši dostava poziva okonča postupak. Nema pravog postupka koji se obavlja u ovako kratkom roku i gde nema vremena niti da se pribave niti izvedu svi dokazi, pripremi odbrana i slično. Zakon dakle vodi potpunom ugrožavanju egzistencije javnih glasila i guši slobodu javnog izražavanja mišljenja i javnog informisanja. Ovaj zakon ima za cilj odmazdu i kaznu, a ne želju da se uredi oblast informisanja. Zato je cela stvar prebačena u prekršajni postupak jer redovni sud kada postupa ipak mora sagledati pomenute činjenice sa objektivnog stanovišta, a ne sa stanovišta oštećenog koji smatra da je uvređen. Prekršajnim postupkom čak ni onaj koji smatra da je oklevetan i uvređen ne može ostvariti moralnu satisfakciju pa ni naknadu štete kao u redovnom postupku jer novac od kazne ide u budžet Srbije. To znači da podnosioci zahteva za otvaranje prekršajnog postupka deluju politički, ne u svoje ime već za račun države. Njihovo moralno zadovoljenje je odmazda prema javnom glasilu.

Da li se gušenje kritičkog mišljenja može vratiti vlasti kao bumerang? Ako se društveni problemi i konflikti ne rešavaju u javnoj sferi koja služi kao socijalni amortizer postoji opasnost da nagomilano nezadovoljstvo bude ispoljeno još većom tenzijom u društvu.
- Sistem je postavljen tako da se može pisati samo afirmativno. Ali, gušenje kritičkog mišljenja može se vratiti vlasti kao bumerang. Nagomilano nezadovoljstvo građani, mada ne uvek javno, ipak nalaze načina da ispolje makar i u međusobnim kontaktima, a najčešće kada odu da glasaju. To će biti sankcija za one koji su ovakav zakon doneli. Postavlja se i pitanje zašto bi se neko ko radi časno i pošteno plašio kritike. Kakva je to vlast koja se plaši kritike i javne diskusije. Nije li i ona sama svesna da ne radi dobro to jest da ne radi u javnom interesu već interesu određenih grupa koji su u toj vlasti. Vlast je instrumentalizovala Zakon kako bi joj obezbedio dominaciju nad političkim neistomišljenicima.

Ivan Stojković
Foto: Zoran Sinko


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Dušan Mihajlović o svom sukobu sa zakonom

15:15h

Ko je ovaj čovek - Mirko Marjanović

15:20h

Priština: Kosovo dobija novu vladu

15:40h

Trajković, bivši savetnik Miloševića, tvrdi: Loše vlada lepo peva

16:00h

Američki vojnici nasrnuli na dvojicu Srba

16:10h

Dok jedne vraćaju druge iseljavaju

16:30h

Istraživanje u Skupštini Crne gore: Šampion u replikama

17:00h

Batić o solunskom sastanku: Sprečili neistine o Kosmetu

17:20h

Bivši rukovodilac "Bore i Ramiza" demantuje Kfor: Protivpožarni sistemi postoje

17:45h

Sportski centar u Prištini izgrađen samodoprinosom građana

17:55h

Veliki požar uništio najveću prištinsku sportsku halu: Nema više "Bore i Ramiza"

18:30h

LSV održala kongres u Novom Sadu: Vojvodina neće velikog brata

22:15h

"Požar podmetnut"

22:38h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije: U Hag svi učesnici sukoba

 

^društvo

16:21h

Dr Dušan Beleslin o štetnosti lekova kojima je istekao rok

17:52h

Snežana Stošković iz JCK o humanitarnoj pomoći: Lekove raspoređuje Ministarstvo zdravlja

18:02h

Kraljevo: Srednjoškolci u dugim kolonama

18:18h

Na konferenciji advokata Srbije saopšteno: Velika najezda nadripisara

19:05h

Dr Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose: Autonomija u modi

22:22h

Novi Sad: Stiglo 207 tona lož ulja EU

 

^ekonomija

17:19h

Steljić, direktor Jubanke: NBJ nam duguje milijardu dinara

18:50h

Zbog hronične nestašice deviza, šticovani kurs stigao do 30 dinara

 

^svet

16:13h

Šisel i Hajder oštro zapretili partnerima u Briselu

16:23h

Predsednik Ustavnog saveta Francuske poklekao pred optužbama

16:27h

Kaznene mere EU protiv Beča najviše koče rad diplomatije

17:08h

Direktor austrijske TV ORF strahuje za njenu nezavisnost

17:14h

Putinov "brifing" s liderima ruskih parlamentarnih stranaka

18:33h

Špegelj: HV tajno ratovala u Bosni

 

^hronika

16:06h

Otpušteni radnici ABC "Grafike" obratiće se SGS

16:34h

U petak uveče na Novom Beogradu iz "kalašnjikova" izrešetan Radislav Trlajić

18:05h

Veštaci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu o lečenju četvorogodišnje Mile Andrić (2)

22:45h

Pretučen student Miloš Došen

22:53h

Ubijen lekar Josif Vasić, član SNV KiM

00:12h

Saopštenje noćne redakcije "Glasa javnosti": Teškom mukom do čitalaca

 

 

^reportaža

15:51h

Reporter "Glasa", od punkta do punkta, između Užica i Bijelog Polja

16:16h

Na mestu nekadašnjeg Soko-grada niče veliki manastirski kompleks

16:43h

Čečenski zarobljenik, moskovski biznismen Stanimir Petrović (13)

17:30h

U Prirodnjačkom muzeju Amerike otvoren novi planetarijum

 

^kultura

14:55h

Film "Nebeska udica" u svim bivšim jugoslovenskim republikama

15:07h

Minimaks privremeno napustio "Pink" televiziju: Veoma sam povređen

15:36h

Nagrade za Holivud stalno se množe: Oskari, maline, anđeli

16:11h

"Glas" saznaje: Anica Dobra u novom filmu Darka Bajića

16:58h

Rik Grifin: Psiho - kabala

17:17h

Di-džej Jakov, šofer psihodeličnog transa

 

^sport

14:15h

Zapaženi rezultati naših predstavnika na Svetskom kupu u snoubordu

14:30h

Španski novinari tvrde da je Maradona žrtva svojevrsne otmice

14:40h

Hrvatski košarkaški as Rađa o sebi, Hrvatskoj, nekadašnjoj i sadašnjoj Jugoslaviji

17:22h

Rad lako i ubedljivo rešio derbi sa Milicionarom - 3:0

17:28h

Iznenađujuće dobar Zemun raspršio šampionske snove crveno-belih

17:37h

Buran remi Vojvodine i Sutjeske u Novom Sadu - 1:1

 

^intervju

14:35h

Advokat Slobodan Šoškić, o Zakonu o javnom informisanju i njegovoj primeni: Odmazda je cilj zakona

16:05h

Dr Zoran Stojiljković o tome kome je pretio, a šta obećavao predsednik SRJ na kongresu socijalista

 

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za nedelju

      


FastCounter by LinkExchange