[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. Februar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


26. Feb 2000 16:05 (GMT+01:00)

Dr Zoran Stojiljković o tome kome je pretio, a šta obećavao predsednik SRJ na kongresu socijalista

Poruka svojima - nema bežanije

Poruka da šef nije uplašen i da se mora ostati na broju treba preventivno da osigura homogenizaciju u partijskoj strukturi socijalista

Miloševićev kongresni govor ima svakako više poruka, ali rečito pokazuje jedno, da je položaj vladajuće koalicije "očišćen" od mogućih alternativnih pozicija i da je ona praktično priterana uza zid. Preostaje joj da krivce za postojeće stanje traži u međunarodnoj zajednici i izdajnicima iz redova demokratske opozicije i da se poziva i oslanja na patriotske snage.

Sada zagrljaj sa radikalima više nije deo političke strategije socijalista, već je on neizbežan, pošto je bitno izmenjen odnos snaga na političkoj sceni Srbije. Vlast praktično računa na proizvodnju straha i dubljih kriza jer joj izolacija zemlje odgovara, i eventualno još na mogućnost podele opozicije, objašnjava dr Zoran Stojiljković, asistent na političkoj sociologiji Fakulteta političkih nauka, zašto u postojećoj situaciji predsednikov govor nije nikakvo iznenađenje.

- Onaj deo poruka koje plaše upućen je prevashodno građanima sa očitom namerom da one koji su neutralni zastraši i pasivizira. Da bi došlo do političkih promena, nužno je ujedinjenje opozicije i vlast je svesna opasnosti zbog činjenice da se to i događa, jer je takva opozicija u stanju da ostvari političku mobilizaciju stanovništva i da obezbedi da na izbore izađe 65 do 70 odsto birača, pre svega onih koji su razočarani, ali su do sada gajili nevericu prema opoziciji, doživljavajući je kao gubitnika. Uz pritisak međunarodne zajednice, koja nedvosmisleno pokazuje da više neće da razgovara sa ovdašnjim režimom, preostao je zaista uzak prostor i zato su na Kongresu socijalista upotrebljeni preteći i arhaičan jezik i ikonografija iz četrdesetih godina. To i nije tako suludo kako se možda čini mlađem, urbanom i intelektualnom delu populacije, jer biračkom jezgru SPS i takav vokabular i takva ikonografija odgovaraju po sentimentu - vraćaju ih u mladost.

Istovremeno, poruke sa kongresne govornice socijalista ovog puta nisu bile upućene svetu ili opoziciji, već i sopstvenim kadrovima, dajući im do znanja da šef nije uplašen, da nema popuštanja i da se mora ostati na broju, odnosno da se napuštanje režima od strane kadrova pri vrhu neće dopustiti.

Takođe, sa najnovijim proširenjem liste osoba kojima je onemogućen izlazak iz zemlje i na privrednike, međunarodna zajednica je jasno pokazala šta ih čeka ako ostanu uz režim. I pored činjenice da nekima koji su pokušali da beže to nije pošlo za rukom, Milošević se sada neuvijenom porukom da nema osipanja, odlučio da obezbedi preventivnu homogenizaciju u svojoj partijskoj strukturi.

Pored batine, ipak, bilo je i šargarepe u vidu obećanja o reformama i boljem životu, doduše kroz dvadesetak godina. Može li to danas, u ovako osiromašenoj Srbiji, nekome da izgleda privlačno i kao obećavajuća perspektiva?
- To očito nije izazovno, ali poruka je jednostavna - ako hoćete brže, naći ćete se na putu nacionalne izdaje, ruku pod ruku sa izdajnicima i na kolenima pred svetom. Režim u stvari poručuje da cena jeste visoka, sopstvenim snagama će se, doduše, teže i sporije doći do rezultata, ali će se zato očuvati nacionalno dostojanstvo i suverenitet zemlje. Pošto se tvrdi da svet ovde neće ništa da investira, običnom čoveku je ustvari postavljena dilema - zašto izdati zbog nečega što se neće ni dobiti. Sve se opet svodi na patriotizam koji će na kraju doneti pristojan život, ali s velikom ulogom snage zemlje koja se suprotstavila međunarodnom hegemonizmu i agresiji. Umesto partije, socijalisti su dakle čitavom narodu širokogrudo dodelili ulogu takve avangarde.

Uz sve što se događalo ranije na prostorima bivše Jugoslavije i što se sada događa na Kosovu, zar nisu istrošene parole o nacionalnom dostojanstvu i očuvanom suverenitetu?
- Režim očito računa da je medijski manipulisan i ovoliko kontrolisan narod dovoljno zbunjen prividnom neprozirnošću političkih procesa, da nije u stanju da vidi pozadinu događaja i da ima kratka sećanja. Mora se konstatovati da je tome doprinela i međunarodna zajednica, koja je imala dvostruke aršine i nije vodila računa o unutrašnjem okruženju. Praktično, sve do kraja 1998. godine ovdašnji režim je tretiran kao jedini pregovarač i čak garant mira. U takvim okolnostima vlast je lako mogla da tvrdi da je, sve u sudaru sa velikim silama i njihovim domaćim satelitima, uspela da zaustavi rat na granici SRJ. Ta parola, naravno, više nije upotrebljiva jer se sada radi o sopstvenoj državi i na tako suženom prostoru može se još manipulisati sa Kosovom i odnosima sa Crnom Gorom. Sve prema logici - bolja je moja stabilna vlast, makar i na manjoj teritoriji - režim će očito ići do kraja. Manipuliše se i sa podeljenom krivicom, prema kojoj su uz vlast krivi i međunarodna zajednica i bivši bratski narodi, što sugeriše da su svi krivi po malo, odnosno, da niko nije kriv. To ustvari amnestira vlast od krivice i omogućava joj da apatično i neusmereno biračko telo negativno instrumentalizuje prema međunarodnoj zajednici i prozvanim eksponentima ovde.

Mnogi analitičari tvrde da poruke iz Miloševićevog govora i sa Kongresa SPS nisu samo verbalne, već su najava sasvim konkretne i povećane represije.
- Što su uži manevarski prostor i izbor sredstava koja pripadaju demokratskoj utakmici, to je - kada su u pitanju vlast, a u svetlu haških optužnica i životi - veća sklonost da se primeni jači represivni repertoar. Ovdašnji režim već ima bogato iskustvo u vladavini dekretima i uredbama, u olakšanom upravljanju u situacijama vanrednog stanja, u selektivnoj represiji i ubistvima sa političkom pozadinom. A tu su i drakonske kazne iz Zakona o informisanju koje treba da unesu strah i spreče oblikovanje demokratske javnosti, odnosno da čitavu sferu civilnog društva proglase za izdajničku i strane eksponente na stranom budžetu. Ukoliko vlast izgubi na lokalnim i saveznim izborima, čak ni pod velikim socijalnim pritiskom, neće pristati da joj se to desi na republičkom nivou, gde je i najveći centar njene moći. U takvoj situaciji, koja bi pokazala da režim nema podršku i da je ugrožen i spolja i iznutra, vlast će učiniti sve da homogenizuje svoje redove i da satanizuje protivnika i braniće se svim sredstvima.

Vladajuća koalicija je izgleda već otkrila svoju strategiju - lokalni i savezni izbori se najavljuju do kraja godine, o republičkim ni govora.
- Ako se bude išlo na jednovremene lokalne i savezne izbore to će društvo uvesti u tešku političku krizu, jer do izmene snaga u Srbiji bez republičkih izbora ne može doći. Ključnu ulogu u svemu, naravno, imaće stav crnogorskog rukovodstva jer ako ono ne pristane na savezne izbore, onda će oni, i pod uslovom da budu održani, biti nelegitimni. U tom slučaju samo bi se ubrzao raspad federalne zajednice.

Bojana Jager


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Dušan Mihajlović o svom sukobu sa zakonom

15:15h

Ko je ovaj čovek - Mirko Marjanović

15:20h

Priština: Kosovo dobija novu vladu

15:40h

Trajković, bivši savetnik Miloševića, tvrdi: Loše vlada lepo peva

16:00h

Američki vojnici nasrnuli na dvojicu Srba

16:10h

Dok jedne vraćaju druge iseljavaju

16:30h

Istraživanje u Skupštini Crne gore: Šampion u replikama

17:00h

Batić o solunskom sastanku: Sprečili neistine o Kosmetu

17:20h

Bivši rukovodilac "Bore i Ramiza" demantuje Kfor: Protivpožarni sistemi postoje

17:45h

Sportski centar u Prištini izgrađen samodoprinosom građana

17:55h

Veliki požar uništio najveću prištinsku sportsku halu: Nema više "Bore i Ramiza"

18:30h

LSV održala kongres u Novom Sadu: Vojvodina neće velikog brata

22:15h

"Požar podmetnut"

22:38h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije: U Hag svi učesnici sukoba

 

^društvo

16:21h

Dr Dušan Beleslin o štetnosti lekova kojima je istekao rok

17:52h

Snežana Stošković iz JCK o humanitarnoj pomoći: Lekove raspoređuje Ministarstvo zdravlja

18:02h

Kraljevo: Srednjoškolci u dugim kolonama

18:18h

Na konferenciji advokata Srbije saopšteno: Velika najezda nadripisara

19:05h

Dr Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose: Autonomija u modi

22:22h

Novi Sad: Stiglo 207 tona lož ulja EU

 

^ekonomija

17:19h

Steljić, direktor Jubanke: NBJ nam duguje milijardu dinara

18:50h

Zbog hronične nestašice deviza, šticovani kurs stigao do 30 dinara

 

^svet

16:13h

Šisel i Hajder oštro zapretili partnerima u Briselu

16:23h

Predsednik Ustavnog saveta Francuske poklekao pred optužbama

16:27h

Kaznene mere EU protiv Beča najviše koče rad diplomatije

17:08h

Direktor austrijske TV ORF strahuje za njenu nezavisnost

17:14h

Putinov "brifing" s liderima ruskih parlamentarnih stranaka

18:33h

Špegelj: HV tajno ratovala u Bosni

 

^hronika

16:06h

Otpušteni radnici ABC "Grafike" obratiće se SGS

16:34h

U petak uveče na Novom Beogradu iz "kalašnjikova" izrešetan Radislav Trlajić

18:05h

Veštaci Medicinskog fakulteta u Novom Sadu o lečenju četvorogodišnje Mile Andrić (2)

22:45h

Pretučen student Miloš Došen

22:53h

Ubijen lekar Josif Vasić, član SNV KiM

00:12h

Saopštenje noćne redakcije "Glasa javnosti": Teškom mukom do čitalaca

 

 

^reportaža

15:51h

Reporter "Glasa", od punkta do punkta, između Užica i Bijelog Polja

16:16h

Na mestu nekadašnjeg Soko-grada niče veliki manastirski kompleks

16:43h

Čečenski zarobljenik, moskovski biznismen Stanimir Petrović (13)

17:30h

U Prirodnjačkom muzeju Amerike otvoren novi planetarijum

 

^kultura

14:55h

Film "Nebeska udica" u svim bivšim jugoslovenskim republikama

15:07h

Minimaks privremeno napustio "Pink" televiziju: Veoma sam povređen

15:36h

Nagrade za Holivud stalno se množe: Oskari, maline, anđeli

16:11h

"Glas" saznaje: Anica Dobra u novom filmu Darka Bajića

16:58h

Rik Grifin: Psiho - kabala

17:17h

Di-džej Jakov, šofer psihodeličnog transa

 

^sport

14:15h

Zapaženi rezultati naših predstavnika na Svetskom kupu u snoubordu

14:30h

Španski novinari tvrde da je Maradona žrtva svojevrsne otmice

14:40h

Hrvatski košarkaški as Rađa o sebi, Hrvatskoj, nekadašnjoj i sadašnjoj Jugoslaviji

17:22h

Rad lako i ubedljivo rešio derbi sa Milicionarom - 3:0

17:28h

Iznenađujuće dobar Zemun raspršio šampionske snove crveno-belih

17:37h

Buran remi Vojvodine i Sutjeske u Novom Sadu - 1:1

 

^intervju

14:35h

Advokat Slobodan Šoškić, o Zakonu o javnom informisanju i njegovoj primeni: Odmazda je cilj zakona

16:05h

Dr Zoran Stojiljković o tome kome je pretio, a šta obećavao predsednik SRJ na kongresu socijalista

 

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za nedelju

      


FastCounter by LinkExchange