[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

sreda, 23. Februar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


22. Feb 2000 15:30 (GMT+01:00)

Uoči Šeste skupštine DS: Predsednik Zoran Đinđić ili Slobodan Vuksanović?

Demokratija na proveri

Bez obzira na rezultate glasanja nećemo napustiti stranku, tvrde obojica kandidata. Žestoka izborna kampanja

"Glavni odbor DS procenio je da je nužna smena u rukovodstvu stranke. Procenjeno je da je neophodno predstaviti se građanima modernom, agresivnom kampanjom koju će nositi svi ljudi. Građani očekuju promene, kako u državi tako i u strankama. U skladu s takvim opredeljenjima za nosioca svih lista DS izabran je..."

Uz ovakvo saopštenje Đinđić je 1993. pobedio Dragoljuba Mićunovića, ujaka svog sadašnjeg protivkandidata, i postao prvi čovek stranke.

Prvi put (ne računajući dvojicu kandidata na osnivačkoj Skupštini DS, Dragoljuba Mićunovića i Kostu Čavoškog), dva kandidata bore se za mesto šefa stranke - predsednik i potpredsednik DS, dr Zoran Đinđić i dr Slobodan Vuksanović.

Osnivačka Skupština DS održana je 3. februara 1990. godine u Domu omladine kojoj je, u stanu Vojislava Koštunice, septembra 1989. prethodio sastanak na kojem se formirao Inicijativni odbor koji je imao 13 članova, osnivača DS (Dragoljub Mićunović, Vojislav Koštunica, Borislav Pekić, Kosta Čavoški, Miodrag Perišić, Zoran Đinđić...).

Za prvog predsednika demokrata izabran je Dragoljub Mićunović, a predsednika Izvršnog odbora Kosta Čavoški. Već prvih meseci postojanja DS došlo je do "nerazumevanja" između Mićunovića i Čavoškog o "blažoj ili oštrijoj retorici stranke".

Samo sedam meseci od zvaničnog osnivanja stranke, pospešena njihovim "nesuglasicama", ponovo je održana Skupština stranke u Centru "Sava" na kojoj je Mićunoviću potvrđeno poverenje (dobio 235 glasova, a Čavoški 77).

Juna 1992. dolazi do prve velike deobe u DS kad Glavni odbor stranke odlučuje da DS ne pristupi Deposu, zbog čega iz stranke istupaju Vojislav Koštunica, Draško Petrović, Mirko Petrović i Vladan Batić koji osnivaju DSS.

Na Skupštini februara 1993. za predsednika je ponovo izabran Mićunović koji je bio i jedini kandidat. Iste godine dolazi do previranja u stranci, usled neslaganja Mićunovića i predsednika IO Zorana Đinđića. Prema "džentlmenskom sporazumu" pred izbore te godine Đinđić i Mićunović su se dogovorili da Đinđić bude nosilac republičke, a Mićunović savezne liste kandidata. Đinđić uspeva da, kako je tad govoreno u javnosti, "agresivnim nastupom" osvoji 29 mandata u Republičkoj skupštini i početkom 1994. godine dolazi do sve većeg jaza između njih dvojice.

Ko su delegati?

Na subotnjoj Izbornoj skupštini u Leskovcu advokat Milorad Marjanović izabran je za predsednika Opštinskog odbora DS. - Iako nije bilo kvoruma - kako je rekao član Glavnog odbora DS Željko Vojinović - promenjeno je 15 delegata za Skupštinu. On je dodao da su dotadašnji delegati, koji su već bili dobili materijal za Skupštinu, proglašeni "nevažećim" , kao i da je rok za slanje spiska delegata iz opštinskih odbora istekao 14. februara. Vojinović napominje da je ovaj odbor prvi istakao Vuksanovića kao svog kandidata. Neki članovi OO DS iz Pećinaca i Novog Pazara prijavili su Etičkom odboru DS da podrška Đinđićevoj kandidaturi koje su u centralu stranke stigle iz ovih odbora nisu posledica održanih sastanaka. Kako saznajemo, delegati iz Pećinaca nisu pozvani na Skupštinu. Kako su nam rekli pojedini funkcioneri DS spisak delegata za Skupštinu koji, prema Statutu stranke, "mora biti dostavljen svakom delegatu" nemoguće je dobiti u centrali.

Na vanrednoj Skupštini, 26. juna 1994. u Novom Sadu, Đinđić dobija podršku većine članova DS i preuzima šefovsku funkciju. Bio je jedini kandidat (dobio 286 glasova, bilo 69 nevažećih listića). U prvom obraćanju javnosti na novoj funkciji Đinđić hvali Mićunovića kao jednog od najzaslužnijih osnivača stranke, a o sebi je rekao: "Ukoliko ne budete zadovoljni onim što stranka sa mnom na čelu postigne, menjajte najpre direktora, a ne portire i vozače". Na istoj sednici za potpredsednike su izabrani Miroljub Labus i Miodrag Perišić, a Vida Ognjenović napušta stranku.

Maja 1997. na Skupštini u Centru "Sava" (trajala više od 12 sati) Đinđiću je potvrđeno mesto predsednika (od 697 za njega glasalo 647 članova). Bio je jedini kandidat, a potpredsednici su postali Slobodan Vuksanović i Zoran Živković. Na Petoj skupštini, jula 1998, Đinđić je kao jedini kandidat ponovo izabran za predsednika. Na mesto potpredsednika umesto Slobodana Gavrilovića postavljena je LJiljana Lučić, dok su Perišić, Vuksanović i Živković zadržali svoje funkcije.

Iako je trebalo da izborne kampanje za predsednika DS budu daleko od očiju javnosti, novinarska znatiželja je, čini se, ipak bila jača. Ko će biti predsednik odlučiće 1.050 delegata iz 130 opštinskih odbora na Skupštini DS, 27. februara.

Đinđića je, kako je saopštio Zoran Živković, predsednik Organizacionog odbora za pripremu Šeste redovne skupštine DS, kandidovalo 76 opštinskih odbora, a Vuksanovića 33. Međutim, kako tvrde u Vuksanovićevom izbornom štabu, odnos je nešto drugačiji - nešto više od 60 odbora ("teško je utvrditi tačan broj zbog nekih falsifikata") prema 40. Ostali odbori, koristeći statutarnu mogućnost, nisu se izjašnjavali - uglavnom zbog želje "da se ne izleću".

Za četiri potpredsednika, navodi Živković, kandidovani su Zoran Živković, Ljiljana Lučić, Boris Tadić, Predrag Filipov, Slobodan Gavrilović, Borivoje Radić i Dragan Kopčalić.

Da je izborna trka žestoka pokazuje i podatak da će u izbornoj komisiji biti jednak broj pristalica oba kandidata. Ni većina visokih funkcionera DS ne kriju na čijoj su strani. Tako novog predsednika u Vuksanoviću vide uglavnom "stari" članovi DS - Zaharije Trnavčević, Bogoljub Trkulja, Miodrag Perišić, Slobodan Gavrilović, ali i Dragan Kopčalić, Zoran Alimpić... Da sadašnji predsednik treba i da ostane na toj funkciji smatraju Ljiljana Lučić, Aleksandra Joksimović, Boris Tadić, Slobodan Gavrilović...

Svoju kandidaturu za predsednika DS Vuksanović objašnjava činjenicom da je stranka popularnija od svog predsednika, da treba da se afirmišu neki novi, mladi ljudi "čistih biografija", te da bi Đinđić, zbog "putera na glavi" iz opravdanih, ali i neopravdanih razloga, trebalo da se skloni.

Đinđić, pak, iako je jesenas planirao da će se povući s mesta prvog čoveka stranke "ako Milošević ne padne do početka 2000", kaže da ideja o njegovom povlačenju nije naišla na dobar prijem ni u stranci niti u javnosti, te da se kandidovao iz "osećaja obaveze i odgovornosti prema DS".

Takođe, predsednik DS nedavno je rekao da je u Miroljubu Labusu video svog naslednika, ali da je Labus to odbio.

Vuksanović je na sednici Glavnog odbora tražio da obojica potpišu izjavu da će, bez obzira na rezultat, nastaviti da rade u stranci i neće praviti razdor. Đinđić je to prvobitno odbio, ali i ustvrdio da DS neće napuštati.

U nedavnom intervjuu "Glasu" Đinđić je rekao da mogućnosti da se nešto uradi nisu vezane za predsedničku funkciju, te da je njegova ideja bila da se povuče i, koristeći svoj međunarodni kredibilitet, pomogne svojoj zemlji.

Ipak, Centar za komunikacije DS saopštio je pre dva dana da su obojica kandidata potpisala izjavu kojom se obavezuju da, bez obzira na rezultate glasanja, neće napustiti stranku.

I Đinđić i Vuksanović tvrde da će, ma ko pobedio, stranka ostati jedinstvena, te da ovakvo unutarstranačko takmičenje upravo dokazuje demokratičnost Demokratske stranke...

EKIPA "GLASA"


vesti po rubrikama

^politika

15:15h

U sredu novi radni sastanak opozicije u sedištu SZP-a

15:25h

Radišić: Neću da se igram ostavki, nismo izdali principe "Sloge"

15:30h

Uoči Šeste skupštine DS: Predsednik Đinđić ili Vuksanović?

15:56h

Čanak: Miloševiću cilj da podeli Crnu Goru na sever i jug

16:00h

Ko je ovaj čovek: Milo Đukanović

16:10h

Kovačević (SPO): Nesrećni što je Vuk preživeo!

16:20h

Pančevo: Iz SPS-a u "Vojvodinu"

16:40h

Đinđić: Izbora će sigurno biti u 2000.

16:56h

Klajton, portparol Kfora: Mirno u Kosovskoj Mitrovici

17:03h

Apel UNMIK-a za pomoć Kosovu

17:25h

"Glas" istražuje - Šta se dešava u Kosovskoj Mitrovici?

17:42h

Protest SRJ Savetu bezbednosti: Sprečiti linč Srba

18:15h

Priština: PAVK usvojio deklaraciju po kojoj je Mitrovica bez linije razdvajanja

18:24h

Na Kosovu potraga za ilegalnim naoružanjem

22:10h

Kamenovan konvoj kod Gnjilana

22:16h

Vesna Pešić: "Ne" bojkotu izbora

 

^društvo

15:09h

Iako je najviše raseljenih zbrinuto u Srbiji, Crna Gora im nudi više?

15:38h

Javna rasprava o tome da li je prisluškivanje po Ustavu

16:18h

Posle skoro godinu dana poleteo JAT-ov avion za Cirih

17:21h

Prevoz putnika u drumskom saobraćaju poskupljuje za 30, 50 ili 75 odsto

18:28h

Bukurešt: Preduzete sve mere da bi se sprečilo novo izlivanje cijanida

18:35h

Zbog zatvaranja granice prema Srbiji, Makedonci zatražili koridor preko Kosova

18:45h

Patrijarh Pavle primio pravoslavce iz SAD

18:55h

Sve više medija u Srbiji traži: Stop nasilju

22:12h

Vojin Đukanović: Nepoznato u svetu

 

^ekonomija

16:09h

Dr Perišić iz Geoinstituta o teškim metalima

17:09h

Vlada Srbije ukinula bonove i korigovala cene goriva: Benzin 18,5, dizel 15 dinara

17:22h

Lavrnić, pomoćnik generalnog direktora Beogradske banke: Potreban realni kurs dinara

17:34h

Babović, ministar poljoprivrede: Šverceri i trgovci krivi za nestašice

18:23h

U krugu klanice "Imes" zarobljeno 30 tona mesa farme "Vizelj"

18:33h

"Zastava" u februaru oborila rekord prodaje automobila za keš

22:02h

Mile Lavrnić: Za realan dinar

^svet

16:41h

Ruska Centralna izborna komisija objavila imena predsedničkih kandidata

16:44h

Nepotvrđene vesti o napadu na najveće preostalo uporište čečenskih pobunjenika

16:55h

Filijala FBI u Budimpešti

17:05h

Moskva: Bez imuniteta za Jeljcinove

17:15h

Mesić: Preko suseda do Evrope

 

^hronika

17:20h

Stečajni upravnik u utorak 26 radnika ABC "Grafike" uputio na biro

17:35h

Jekić, bivši načelnik OUP, iznenada nestao iz Loznice

17:45h

Loznica: Tragična vožnja očevim automobilom, utopila se tri srednjoškolca

17:55h

Novi detalji u vezi trostrukog ubistva u Ulici kralja Milutina, Stošić nije bio u Srpskoj dobrovoljačkoj gardi

19:15h

Kikinda: Opljačkana zlatara u centru grada

19:25h

Niš: Završena rasprava po tužbi porodice Vuković protiv VP 6592 i države

 

^reportaža

15:08h

Reporter "Glasa" u selu Merdare, na "granici" sa Kosovom: Ovde se spava na jedno oko

16:06h

Čečenski zarobljenik, moskovski biznismen Stanimir Petrović (9)

16:50h

Žitelji Holivuda žele otcepljenje od Los Anđelesa

 

^kultura

14:55h

"Glas" saznaje: Film Gorčina Stojanovića "Stršljen" u bioskopima u Rimu, Firenci, Milanu

15:03h

Premijera filma "Tajna porodičnog blaga"

15:26h

Treća premijera drame Biljane Srbljanović u Berlinu

16:11h

Premijera Čehovljevog "Galeba" u sredu uveče u SNP

16:33h

Pozorišnu radionicu u Bitef teatru vodi Ferućo Soleri

 

^sport

14:20h

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije u sredu protiv Makedonije

14:30h

Jovan Stanković se posle tri meseca vratio u tim Majorke

14:35h

Sjajna igra Stojakovića nije pomogla Sakramentu u Denveru

14:45h

Ivković, profesor košarke, tvrdi da stranci nisu potrebni jugoslovenskoj ligi

14:48h

Ivić na klupi rukometaša Crvene zvezde

14:51h

Topić i Jahić iz Budimpešte otputovali u Gent, na dvoransko EP

23:51h

Umro Migel Diaz

23:57h

Promene u KK Crvena zvezda: Lučić menadžer

 

^feljton

15:02h

Željko Ražnatović Arkan - život u trileru (38): Stadion "Obilića" kao zadužbina

 

^intervju

17:07h

Milosav Tešić, pesnik, dobitnik nagrade "Meša Selimović": Maslačak može biti ruža

 

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za sredu

      


FastCounter by LinkExchange