[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 21. Februar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


20. Feb 2000 16:40 (GMT+01:00)

Čečenski zarobljenik, moskovski biznismen Stanimir Petrović (7)

Žmurke sa dželatima

Preko minskog polja do karaule. "Kakva greška!"

- Ne mogu vam ja sad objasniti muke prebacivanja na drugu stranu. Plašio sam se da slučajno ne lupnem ili mi sklizne uže iz ruku. Zapravo ja sam i tu, uhvativši se za najgornji deo vezanog užeta, napravio neku vrstu skoka u prazno i logično je da sam svom silinom tresnuo o zid, što sam i očekivao.

E, da sam bio samo malo fizički jači. Svestan slabe snage, makismalno sam raspoređivao napor i pravio male pauze. Spustio sam se niz uže i kao što sam planirao, kada sam došao do donjeg kraja, gledajući odozgo, na dužinu od tri metra užeta, nadovezano mojom visinom i poluispruženim rukama, a to je oko dva metra, falilo mi je do tla oko jedan i po metar.

Uganuće članka pri skoku značilo bi možda i kraj pokušaja. Posle toliko pasivnosti u zatočeništvu i umanjenoj kilaži, oslabe i mišići i ligamentne veze. Skočio sam na zemlju i bilo je bolno ali neuporedivo manje od batina, koje sam svakodnevno dobijao.

Primirio sam se par sekundi, a onda preko dvorišta do ograde. Ispostavilo se da sam i to dobro isplanirao. Naime, ja sam od oskudnog materijala morao da proračunam minimalno potrebne dužine oba užeta, i za skok s prozora i za preskakanje spoljne ograde.

Ona druga faza bila je mnogo ozbiljnija prepreka. Nisam sigurno mogao da skočim u visinu tri metra - šali se Era - a na neku nesreću u dvorištu nije bilo nikakve kutije, sanduka od daski ili bilo čega čime bih mogao da savladam prepreku.

U rukama sam imao uže, nešto jače i kraće od prethodnog, sa specijalnim metalnim završetkom. U svim ranijim planiranjima bekstva najveći problem je bio kako preskočiti zapravo ovu ogradu.

Napokon, našao sam parče metala velike čvrstoće i raznim načinima sam ga krivio dok nisam napravio nešto što se može uslovno nazvati kuka. Ta kuka, koju sam jedva uspeo da uvežem na jednom kraju užeta, zapravo je bila i jedini način da preskočim ogradu.

Taj kraj s metalnim završetkom nabacio sam na vrh ograde i to iz prvog puta. Parče metala obavilo je posao. A ja sam se nekoliko puta rukama uhvatio za drugi slobodan kraj, kako bih težinom celog tela proverio da li će sve to izdržati.

Srećom bio sam lak, ali nažalost iscrpljen. Taj drugi kraj užeta dosezao je otprilike do polovine ograde. Neću sad da vas zamaram mojim proračunima odnosa visine ograde, planirane dužine užeta, sopstvene visine s anatomskim srazmerama nadlaktica i potkolenica, zapravo, broja potrebnih koraka uz vertikalnu prepreku.

Uz veliki fizički napor uspeo sam da se nađem na vrhu ograde, potom sam prebacio uže na drugu stranu i konačno: sloboda?

Na sreću, u blizini nije bilo ni kučića ni ljudi koji bi me otkrili. Posle tri stotine metara brisanog prostora, dokopao sam se nekog grmlja. Tu sam sakrio uže i ostavio otmičarima zagonetku mog bekstva.

Puzeći sam polako odmicao prema rastinju i višem drveću, kojima ću za par stotina metara biti sakriven bolje nego sada. Uz put sam osluškivao. Ništa osim povremenog pucketanja graničica ispod mojih nogu nije se čulo. Bio sam beskrajno srećan.

Sada sam bio spreman i da se igram "žmurke" s mojim dželatima. U to vreme počinjalo je da se nazire vrlo blago svetlo na istoku, što znači da će za nekih pola sata već svanuti.

Dan mi je bio neprijatelj jer će me lakše pronaći, ali i saveznik iz dva razloga: prvo, početak svanuća jasno mi je potvrdio početnu orijentaciju - pravac istok-zapad, odnosno, put ka Ingušetiji; a drugo, znao sam da se oni kreću aktivnije noću nego preko dana. U letnjim mokasinama krenuo sam u bespuće.

Dva dana mi je trebalo da dođem do granice. To je jako nepristupačan planinski predeo, a u nekim delovima kojima sam prolazio sigurno nikada nije kročila ruska noga. Silom prilika postao sam alpinista bez ikakve opreme.

Dva puta sam preplivavao reku Sundža. Tako mokar od vode i sopstvenog znoja, bez hrane i oskudno obučen, primetio sam u daljini svetlo. Kada sam se pažljivo prišunjao, ustanovio sam da je to nečiji granični punkt, ali čiji?

Zapravo, to je bio metalni kontejner, napolju džip i ukupno pet do šest ljudi. Dvojica su bila napolju, a pretpostavljao sam da ih nema mnogo više unutra.

Prišao sam još bliže i uočio ruske registarske tablice na džipu. Ozario sam se od sreće. Da li je moguće da sam zaobišao isti takav punkt čečenske paravojske? Sumnja je ipak postojala.

Dvoumio sam se da li ipak da ih u širokom krugu obiđem pod pretpostavkom da su to Čečeni preobučeni u Ruse. Doduše, pošto sam dvadeset meseci bio zatočen, nisam više bio ni siguran čija je to uniforma.

Postojala je mogućnost da je teren miniran, kao što sam kasnije saznao da jeste, kao i onaj koji sam već srećno nekim čudom prešao. Dugo sam čekao i polako se prikradao kontejneru.

U trenutku mi se učinilo da me je jedan vojnik primetio i ja sam pošao prema njima, pozdravljajući ih na ruskom. Oni su mi na ruskom otpozdravili.

- Kuda ideš tako mokar? - upitao me je jedan od njih.
- Hitno mi je potreban lekar - odgovorio sam.

Sledila su pitanja: - Odakle ideš? Gde su ti dokumenta?
- Nemam ih kod sebe, ali molim vas pozovite policiju i oni će vam reći ko sam.

Ponudili su mi da uđem u kontejner, da se malo zagrejem. Bili su jako ljubazni i zamolio sam ih za malo hrane, jer već dva dana ništa nisam jeo.

Dobio sam parče hleba s margarinom. Kako je vreme odmicalo bio sam ubeđen da sam konačno na pravoj strani. Oni su insistirali na mom identitetu i govorili mi da su oni ovde i policija i jedini zakon.

Napokon sam poverovao da su Rusi i ispričao da sam begunac od čečenskih bandita. Ali svesno nisam rekao mesto odakle sam pobegao.

Pravdao sam se da ne znam. Zatočeništvo vas nauči da budete pronicljivi i oprezni. Posle moje priče, oni su bili i dalje ljubazni i bez ikakve vidne reakcije. Dvojica od njih su se nešto šapatom dogovarali i jedan je izašao napolje kod ostalih vojnika.

Par sekundi posle toga ugledao sam na jednom delu kontejnera sliku Dudajeva, čečenskog ubijenog vođe revolucije. Sve dalje se dešavalo u delićima sekunde.

Oblio me je hladan znoj, shvatio sam da sam kod Čečena, a gotovo istovremeno uletela su u kontejner dva vojnika s mitraljezima uperenim u mene. Pitao sam se u sebi da li je moguće da sam napravio takvu grešku, ali, zapravo, drugog izlaza nisam imao.

Kasnije sam ih pitao kako to da imaju ruske tablice na džipu i da savršenim naglaskom pričaju ruski, što me je i zavaralo. Odgovorili su mi da je to normalno. To je slična situacija kao pri raspadu Jugoslavije.

Republike koje su izvršile secesiju još uvek su neko vreme imale jugoslovenske registarske tablice na kolima. To što su izvanredno pričali ruski, razlog je što je za vreme bivšeg SSSR-a, svim sada bivšim ruskim republikama ili onima koje to pokušavaju da budu, zvanični jezik od osnovne škole bio ruski.

DRAGAN JAKOVLJEVIĆ

SUTRA: ČEČENSKI TRETMAN


vesti po rubrikama

^politika

17:33h

Perišić, član GO DS, o "liderima", neophodnosti promena u opoziciji...

17:50h

Ko je ovaj čovek: Vuk Drašković

18:05h

U Kosovskoj Mitrovici: Povređeno 10 Srba

18:19h

Kfor: Potraga do daljeg

18:36h

Kfor u akciji traženja skrivenog oružja u Mitrovici

19:05h

Ovog meseca desilo se najviše zločina od dolaska Kfora na Kosmet

19:12h

Glavni odbor SP RS odlučio: Socijalisti izašli iz "Sloge"

19:30h

Posle imenovanja novih članova Glavnog odbora SPS

19:37h

Posle sednice Glavnog odbora NS: Kilibarda bez podrške

19:40h

Bojkot SRS podržava sve više medija u Srbiji

22:18h

Kosovska Mitrovica: Srbi kamenovali Kfor

 

^društvo

17:20h

Rouč iz MK "Crvenog krsta" o malverzacijama sa humanitarnom pomoći

17:40h

Na Veterini studenti zbog svađe sadašnjeg i bivšeg dekana po drugi put polažu već položeni ispit

18:15h

Progoni aktivista tekovina 4. kongresa SPS, tvrdi Studentski pokret

18:47h

Dr Branka Terzić o neželjenim dejstvima lekova

18:55h

Poljanić uskoro u Kotoru

19:05h

Mr Lutovac o atinskom sastanku posvećenom etničkim odnosima u Vojvodini

22:15h

ANEM: Osuda plenidbe u "Glasu"

23:02h

Prizrenska bogoslovija preseljena u Niš

     

^ekonomija

17:12h

Dr Mijatović o tome koliko vrede kongresna obećanja socijalista o obnovi i razvoju

18:10h

Povodom prekida robnog prometa u crnogorskom MUP-u tvrde

23:10h

Šteta od dinara

 

^svet

16:17h

Ubedljiva pobeda republikanaca na izborima u Južnoj Karolini

16:38h

Mesić neće da bude samo protokolarni šef države

17:05h

Predlog demilitarizacije Severne Irske po viđenju IRA

17:26h

Rusija kritikuje izveštaj visoke predstavnice UN o Čečeniji

22:24h

Stipe Mesić: Savet Srbiji

22:38h

Klark u Skoplju

22:47h

Teheran: Ubijeno 8 demonstranata

 

^hronika

18:39h

Oštećen konzulat SRJ u Vukovaru

18:40h

Posle uvođenja stečaja u Štampariju "ABC Grafika"

18:46h

Novi detalji trostrukog ubistva u Ulici kralja Milutina u Beogradu

19:00h

U autobuskoj nesreći u Limu, poginula trojica

 

^reportaža

16:40h

Čečenski zarobljenik, moskovski biznismen Stanimir Petrović (7)

16:58h

Reporter "Glasa" sa hiljadu lovaca iz šest zemalja

17:20h

Šapčanin završio dva fakulteta s prosekom 10 i "bacio" se na politiku

17:45h

Lenonov pijanino koji je ušao u istoriju muzike na aukciji

 

^kultura

15:43h

Ciklus konceptualnih rok koncerata na Tribini mladih

16:35h

Željko Samardžić o novom albumu, koncertima, planovima i željama

17:05h

Dodelom priznanja sinoć završen 50. filmski festival u Berlinu

 

^sport

15:14h

Sa Brankom Boškovićem na okupljanju mlade reprezentacije

15:37h

Selektor Vujadin Boškov uveliko kombinuje za prijateljski meč s Makedonijom

15:55h

Pobedom protiv Hajduka, Partizan nastavio put ka odbrani titule

16:10h

Dvostruki strelac u Železniku Pjanović ne krije ambicije Crvene zvezde

16:27h

Kapiten Obilića Saša Zorić žali za propuštenim u Kragujevcu

16:45h

Centar Panatinaikosa Željko Rebrača ne sumnja u uspeh protiv Budućnosti

 

^feljton

16:33h

Željko Ražnatović Arkan - život u trileru (36): Prva Arkanova suza

 

^slobodno vreme

19:30h

Horoskop za ponedeljak

19:34h

Ženka koale dobila blizance

19:40h

Spasao psa, ostao bez auta

22:34h

Džon Lenon pomagao Iru?

      


FastCounter by LinkExchange