[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 26. Januar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


25. Jan 2000 15:00 (GMT+01:00)

Željko Ražnatović Arkan - život u trileru (10)

Minimaksa voleo, Mariću pretio ubistvom

Željko Ražnatović Arkan i nije i jeste voleo novinare. Iskrenu naklonost iskazivao je prema ljubopitljivim, estradnim poslenicima javne reči. Na takve se nikad nije ljutio

Alberto Neracini, novinar skupog milanskog magazina, izašao je avgusta 1998. godine sav oznojen i zajapuren iz Arkanove luksuzne kancelarije na stadionu "Obilića". Tog leta radoznali italijanski kolega naoružan satelitskim telefonima, skupim fotoaparatima i diktafonima došao je u srpsku prestonicu sa samo jednim zadatkom - intervju sa Arkanom. Potegao je Alberto brojne novinarske veze, "mobilno" kontaktirao sa Željkom i konačno zakazao intervju. No, bio je i previše radoznao:

- Dok smo pričali o fudbalu, o njegovom "Obiliću", dok smo ćaskali o njegovoj porodici, bio je krajnje ljubazan i predusretljiv. Pitao me je kako je u Milanu, gde se pije najbolji kapućino... Ali, čim sam počeo da se interesujem o ratnim zločinima za koje ga optužuje Haški tribunal, promenio je stav. Počeo je odmah i oštro, na italijanskom, francuskom i engleskom, da me propituje za koga radim i ko me je to poslao. Na kraju se izvikao na mene i strogo mi zabranio da objavim naš razgovor - jadao se kasnije Neracini beogradskim kolegama.

Ništa bolje nije prošao ni novinar nemačkog izdanja "Plejboja" Mihael Knajsler. Početkom leta 1993. godine Knajsler se na jedvite jade "dokopao" Ražnatovića u njegovoj luksuznoj kući nadomak "Marakane". I čim je počeo da se raspituje o vrućim ratnim temama, zasut je porugama tipa: "Vi nemački novinari ste kao Gebels!" i "Svi Nemci podržavaju Hrvate, svi ste vi moji neprijatelji!".

Željko Ražnatović Arkan i nije i jeste voleo novinare. Iskrenu naklonost iskazivao je prema ljubopitljivim, estradnim poslenicima javne reči. Na takve se nije ljutio nikad. Ni kad bi ga usred nedeljnog poslepodneva prenuli iz lagane dremke, ni kad bi insistirali da se njegova Ceca za naslovnu stranu malo više isprsi. Na sva usta hvalio je Milovana Ilića Minimaksa i još nekoliko njih.
One druge, previše radoznale i hrabre koji se nisu ustručavali da u svojim listovima objave i poneki detalj iz njegove kriminalne prošlosti i koji su bili dovoljno "ludi" da zavire i sa one druge, tamnije strane njegove ratne epopeje, prosto nije podnosio.

Smrt Dade Vujasinović

Krajem 1991. godine u blatu slavonskog ratišta novinarka "Duge" Dada Vujasinović uvek je imala otvoren put do Željka Ražnatovića. Za nju nije bilo prepreka, a i Arkan pred njom nije imao nikakvih tajni. Dada je objavljivala ekskluzivne reportaže koje su se dugo potom dugo prepričavale. U njima nije štedela nikoga, pa ni Arkana. Pod nikad razjašnjenim okolnostima naredne 1992. godine u svom stanu "ubila" se trofejnom dvocevkom (zvanična verzija). Dadini rođaci se nikad nisu pomirili sa verzijom o Dadinom samoubistvu. Otvoreno sumnjaju da je ubijena.

Svojevremeno, početkom devedesetih, koristio je svaku priliku da zapreti novinarima "Duge", tada najpopularnijeg srpskog magazina. Vanji Buliću, koji se onda manje bavio kičom i estradom, a malo više novinarstvom pretio je da će mu lično polomiti obe noge ("neću ništa više, ima čovek puno dece"). Prema glavnom uredniku "Duge" Milomiru Mariću nije imao toliko samilosti. Marić kaže da mu je lično Arkan više puta pretio da će ga ubiti kao psa. Danas glodur "Profila" Marić je o svojim problemima sa komandantom SDG pričao:

- Nisam se obazirao na njegove pretnje sve dok mi jedan kratko podšišani "tigar" lice nije ukrasio upečatljivim ožiljcima. Onda sam u jednim novinama objavio Interpolovu poternicu "deset najtraženijih u Evropi" na kojoj vidno mesto zauzima upravo Arkanova fotografija. Opet me je pozvao telefonom. Obećao mi je da će me ubiti za šest meseci, a da će mi onda na grobu održati govor...- pričao je Marić.

Samo petnaestak dana posle ubistva Slavka Ćuruvije, Željko Ražnatović se u beogradskom restoranu "Vuk" susreo sa Aleksandrom Tijanićem, eks ministrom informisanja i najčitanijim srpskim kolumnistom. Prijateljski ga je pitao da li se čuva, pazi li kuda se i kada kreće:

- Tehnologiju i sam znaš. Biće dvojica neprepričljive fizionomije, srednjeg rasta, obučeni u crno... - potapšao je Arkan Tijanića po ramenu.

Priča se i da je pokojni Ćuruvija angažovao telohranitelje neposredno pošto mu je Ražnatović dobronamerno saopštio da je i njegov život oročen na pola godine.

Septembra 1991. naoružan "heklerom" u pratnji još teže naoružanog "tigra" upao je u zgradu "Borbe" tražeći mlađanog reportera koji se usudio da na samom početku rata piše o Arkanovim zapadnoevropskim pljačkama. Stvar je jedva uspeo da smiri glodur "Borbe" Manojlo Manjo Vukotić pokazavši pri tom zavidno diplomatsko umeće.

Poslednjih godina Arkan je, međutim, spustio loptu. A i ovdašnji novinari, vođeni nepogrešivim nervom autocenzure koja život znači, nisu ga prečesto uzimali u usta. U novinarskoj čaršiji još se prepričava dogodovština dvojice mladih beogradskih novinara, honorarnih dopisnika zagrebačkog "Jutarnjeg lista". Mesecima su jurili Arkana, ubeđivali ga da kaže koju i za hrvatski dnevnik. Ražnatović je na kraju pristao na razgovor strogo ga uslovljavajući samo fudbalskim temama.

Intervju je odmah potom i urađen, a jeftinih senzacija gladni zagrebački urednici su iskoristili zicer. Razgovor su najavili kao reč, dve sa "najtraženijim ratnim zločincem", a sagovornika u uvodu intervjua predstavili kao "osvjedočenog kriminalca". Već sutradan svi beogradski listovi preneli su delove ovog "skandaloznog" intervjua. Ona dvojica novinara već su uveliko razmišljali o hitnom begu "daleko negde, što dalje", kada je jednog od njih Ražnatović telefonom dobroćudno posavetovao:

- Ma, sine, pusti te Latine! Lepo sam ti ja rekao da ne veruješ Hrvatima ni kad honorar nose... Nego, lepo ti napiši demanti agencijama i gotova stvar!

U jednom intervjuu datom za vreme NATO agresije Arkan je najavljivao da će za neku godinu u penziju kako bi gajio sitnu dečicu. Bio je siguran da će doživeti duboku starost i dočekati "gomilu unuka".

D.J.Vučićević
S. Kraljević

sutra: Arkanovi milioni


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Kušner: Srbi uskoro u PAV Kosova

15:20h

Kosmetski Srbi popis uslovljavaju povratkom izbeglih

15:25h

Vuković: Apsurdno insistiranje na divljem braku sa Srbijom

15:30h

Vujanović ljut na partijske drugove: Niko neće u fotelju šefa diplomatije

15:35h

Poboljšava se informisanje Srba na Kosovu

16:00h

Čović: Šuvaković menja Gajevićku?

16:15h

"Glas" istražuje: Šta Zapad nudi srpskoj opoziciji?

16:20h

Reagovanja: Stranke o neukidanju sankcija SRJ

16:30h

Gračanica: Srbi u načelu prihvatili dokument o lokalnoj samoupravi

16:35h

"Glas" zove Brisel: Bez zvaničnog dokumenta o proširenju projekta "Energija za demokratiju"

17:40h

Akcija studentskog pokreta "Otpor" u Kragujevcu

18:16h

Kušner pozvao izbegle Srbe da "veruju": Lične karte u junu, izbori u septembru

18:30h

Kovačević, portparol SPO, osudio odluku EU i SAD

19:10h

Bler: Vlada u Beogradu eksploatiše narod Srbije

 

^društvo

16:18h

Vojvođanske reke počeo da okiva led

17:21h

Mr Lutovac: Stariji građani u većem procentu za nasilno održanje federacije

17:33h

Čačak: Najpre plate, pa nastava i ocene

17:38h

Niški prosvetni radnici najavili štrajk

18:15h

Despotovac: "Oslobođeni" zavejani radnici

18:20h

Svečana akademija u Centru "Sava" - Svetom Savi u čast

18:41h

U četvrtak se u svim školama proslavlja Sveti Sava - školska slava

23:19h

Uredba Vlade Republike Srbije: Veće premije za mleko

23:28h

Žanka Stojanović odbila spomen-plaketu za svog sina

 

^ekonomija

17:18h

"Markplan" sprovodi reklamnu kampanju domaćih proizvoda

17:45h

Šminkanje dužničke krize

18:08h

Nedovoljno ruskog i domaćeg gasa za temperature ispod nule

19:09h

Visoka potrošnja struje izazvala redukcije širom zemlje

20:00h

Beograd: Pojeftinio benzin na ulicama

 

^svet

15:24h

Zagreb: Mesić i Budiša u drugom krugu

15:49h

Izrael preti Austriji prekidom diplomatskih odnosa

16:09h

Uspešan zaokret u predsedničkoj kampanji aktuelnog potpredsednika SAD (1)

16:31h

Posle diplomatskog skandala, Geremek za dogovor s Rusijom

16:52h

Tajlandski komandosi okončali opsadu bolnice i oslobodili 700 talaca

17:24h

Bilbao: Napad na sedište političkog krila ETA

17:49h

Da li će novi predsednik Ekvadora stanje u zemlji pomeriti s mrtve tačke

18:40h

Rumunski železničari štrajkuju

23:05h

Rusija: Poverenje Putinu

 

^hronika

16:06h

Zbog ispitivanja u vezi sa ubistvom Ražnatovića, Jeftović pritvoren drugi put

16:22h

U utorak nisu ispitani osmunjičeni za Arkanovo ubistvo

17:05h

Pojedinci iz MUP i VJ u službi kriminalaca - "Tezga" u podzemlju

18:05h

Nastavljena istraga protiv petočlane grupe "Pauk"

18:18h

Novi svedoci trebalo bi da rasvetle Arkanovo ubistvo

 

^reportaža

15:22h

Reporter "Glasa" sa zlatiborskim putarima na minus 25 stepeni

16:56h

Dogodilo se pre neki dan u prepunom "Trandafiloviću"...Big Lale preživeo tri "atentata"

17:11h

Ko je Tom Džefris, novi izabranik Klaudije Šifer

 

^kultura

15:07h

Promocija romana "Target" u Ljigu

15:14h

Industrijski tekstil Vande Nešić u Muzeju primenjene umetnosti

16:14h

Ketrin Zita Džons ne zapostavlja karijeru

16:34h

Mini turneja slavnog ruskog ansambla "Aleksandrov"

16:42h

Posle trogodišnje pauze, Brena u studiju

17:13h

Bluz bend "Zona B" objavio novi album

 

^sport

14:50h

Igra, golovi, navijači i mediji na strani Darka Kovačevića

14:55h

Nehumani uslovi za bavljenje sportom profesionalaca i rekreativaca u beogradskim halama i bazenima

15:57h

Treći test Partizana

16:07h

Košarkaši Crvene zvezde konačno našli pobedničku formulu

20:05h

Rivaldo u Laciju

 

^feljton

15:00h

Željko Ražnatović Arkan - život u trileru (10): Minimaksa voleo, Mariću pretio ubistvom

15:55h

Draža Mihailović streljan i ukopan na oko 500 metara od Belog dvora (13)

 

^intervju

15:04h

Ljubiša Samardžić o svom rediteljskom prvencu koji će premijerno biti prikazan na Berlinskom festivalu

19:04h

Srđan Gojković Gile, živa i aktivna legenda ju-roka: S naslovne strane u ilegalu

 

^slobodno vreme

18:35h

Stara Pazova: Sam očistio "pola Srema"

19:00h

London: Frizerke u toplesu

22:09h

Šta vam savetuju zvezde za sredu

      


FastCounter by LinkExchange