[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS JAVNOSTI” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 20. Januar 2000.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


19. Jan 2000 15:30 (GMT+01:00)

Novinar "Glasa" osam dana na Kosovu i Metohiji (3)

NATO doneo samo Albancima slobodu

Od 15.000 Srba u Prizrenu, ostalo ih 100. Ne mogu da ostavim grad u kojem sam rođena, kaže starica Dara Mijatović. Bogoslovija bez bogoslova, sada utočište za izbeglice

Badnji dan

Kelner koji nas je jutros služio oslovio me prvi put na srpskom i to prilično neprijatnim glasom: "Gospodine, šta Vi želite za doručak?" Ja sam, razume se, kao i moje kolege, Mihael i Detlef, nastavio da pričam nemački. Odakle ova promena? Juče i prekjuče govorili su sa mnom nemački. Kako su doznali za moj identitet? Nemcima je takođe neprijatno. Shvatili su ozbiljnost situacije jer sam ih na to pripremio pre nego što smo stigli ovde. Detlef se prvi snašao: "Šta Vi hoćete? Nikola je naš kolega. On već dvadeset godina živi u Berlinu", opomenuo je kelnera.

U zgradi smo Episkopije. Razgovaramo s komandantom Johanesom Štajerom koji je zadužen za bezbednost ne samo Episkopije i Saborne crkve Svetog Đorđa, već i za živote Srba u ovom delu Prizrena. Na zidu je obešena velika karta grada Prizrena. S krstićima i krugovima obeleženi su stanovi i kuće gde još žive Srbi. Imam osećaj da taj zadatak shvata veoma ozbiljno. Procenjuje se da u gradu živi oko sto Srba, uglavnom starijih. Otac Aleksandar reče da je pre dolaska NATO u Prizrenu živelo oko 15.000 Srba.

U pratnji nemačkih vojnika posetili smo Daru Mijatović. Ima 75 godina, a Dimitrije, njen muž, 89. Slep je. Stanuju u Ulici Sezaira Suroja 10. Oko njene kuće postavljena je žica. U redovnim razmacima obilazi ih vojna patrola. Dolazi i lekar. Pričaju kako je pre neki dan opet neko polupao stakla na njihovim prozorima. "Zašto mi to rade Albanci? Samo zato što sam Srpkinja i što ne želim da napustim svoju kuću, što ne mogu da ostavim Prizren, grad gde sam rođena. Nikome nisam ništa zlo učinila."
Bogoslovija. I ovu zgradu čuvaju nemački vojnici. Delom je opasana bodljikavom žicom. Lepo izgleda. Pre NATO bombardovanja je obnovljena. U zgradi nema bogoslova. Sad su u Nišu. Tamo nastavljaju sa školovanjem.

U zgradi Bogoslovije u Prizrenu žive izbeglice. Razgovaram s jednom Srpkinjom, starom oko 35 godina, koja ovde boravi već pet meseci: "Pre nekoliko meseci tu je našlo utočište čak 250 proteranih. Danas je ovde smešteno 60 ljudi, uglavnom Srba, ali ima i pet Albanaca i osam Roma. Takođe, ovde živi i 25 dece. Najmlađe ima deset meseci. Pokušali smo preko UN da organizujemo školu za njih, ali bez uspeha. Kako to izvesti? Troje idu u prvi, dvoje u drugi razred, a petoro treba da krene u treći. Drugi problem. Ovde je i troje albanske dece, sedmoro romske i 15 srpske dece. Po zakonu, svako treba da ima nastavu na svom maternjem jeziku. I na koncu, kakva je to škola?

Ovde smo zatvoreni. Oko zgrade je bodljikava žica. Zar ovo liči na bezbrižan đački život? NATO je doneo slobodu samo jednima - Albancima. Ostali žive u kućnom pritvoru i neprestanom strahu."Jedan stariji Srbin do nje suvo je prokomentarisao: "Miš u tikvi - što je nego sužanj?" i blago se nasmejao. Valjda je osetio da sam jedini ne samo čuo njegove reči, već i da znam čije su. Ta ista starina pričala mi je malo kasnije i pitala za novosti u Srbiji: "Nemamo srpskih novina na Kosovu, a našu televiziju ne možemo da gledamo. Politikom se nisam nikad bavio, ali bih glasao za Koštunicu. To je trenutno jedini srpski političar u koga imam poverenje. Svi ostali su se obrukali. A što Vi mislite? Sigurno imate bolje informacije od mene".

Razgovaram s jednim Albancem: "U ovoj zgradi živim pola godine. Kad bih samo na pet minuta izašao iz ove zgrade, bio bih ubijen. Nemojte da me slikate jer mi na Kosovu žive deca i, kad bi teroristi znali da sam ovde, sa Srbima, ubili bi mi sinove. UČK mi preti ubistvom samo zato jer sam 1992. godine odbio da napustim posao. Vi znate da je te godine većina Albanaca, na zahtev svojih političara, napustila radna mesta, kako bi pred svetom mogli da optuže Srbiju da su izbačeni s posla samo zato što su Albanci".

Odjednom se pojavio Božić Bata koji je doneo pakete za decu u Bogosloviji. Božić Bata bio je ovaj put predstavnik nemačke vlade koji ima svoju kancelariju u Prištini. Pratila su ga četiri nemačka vojnika i svi su bili naoružani puškama. Meni je ta slika bila neobična, apsurdna, nadrealistična. Ličilo mi je na civilizovano silovanje ovih nesrećnih ljudi.

Proterani su, zajedno s decom, iz svojih kuća i to uz prisustvo NATO vojnika. Sada ti isti vojnici koji su, dakle, odgovorni za njihovu nesreću, dolaze da im dele pomoć i poklone! Ove Božić Bate ne umeju ni srpski da govore. Ni deca, a još manje njihovi roditelji, nisu bili preterano oduševljeni ovom predstavom.

Posetili smo Osnovnu školu "Mladen Ugarević". Direktor škole, naravno, Albanac, ostavio je mučan utisak na televizijsku ekipu iz Nemačke. Postavljali su mu "normalna" pitanja kao, da li ste za pomirenje sa Srbima, nedostaju li vam srpska deca u školi, i tako redom. Odgovarao je kruto, neinteligentno. Počeo je da se ljuti na albanskog prevodioca jer mu postavlja takva "provokativna pitanja", jedva ga je ovaj ubedio da nije kriv on, prevodilac, već da samo prevodi pitanja ovog Nemca koji radi emisiju za Prvi program nemačke televizije.

U neposrednoj blizini škole su ostaci pravoslavne crkve Sveti Nikola iz 1348. godine. Jedan nemački oficir objasnio nam je da su nedavno pronašli veliku količinu eksploziva: "Srećom, eksploziv je postavljen nestručno, diletantski, pa crkva nije mnogo oštećena. Sad je i taj objekat pod stalnom kontrolom Kfora".

Direktor škole pokušao je da krivicu prebaci na srpsku policiju koja je, navodno, tajno postavila eksploziv kako bi se optužili Albanci. Niko od prisutnih Nemaca nije mu poverovao. Odgovori dece bili su mnogo zanimljiviji. Čak je jedna devojčica rekla da bi volela da se opet druži i sa srpskim devojčicama.

Badnje veče, Saborna crkva Sveti Đorđe. Služba je počela već u četiri posle podne, "da bi vernici mogli još po danu da se vrate svojim kućama", kako je otac Aleksandar objasnio nemačkom oficiru zaduženom za bezbednost crkve. U crkvu su došle samo dve žene, dva heroja. Razgovaram s jednom od njih, Stanom, koja živi u Potkaljaju: "Ja sam starija žena, pa sam krenula u crkvu. Izvinite što plačem, ali ne mogu drugačije. Da li znate koliko je Srba ovde bilo pre godinu dana? Sve je bilo puno. Više od 1.000 ljudi. A danas? Srbima bi Kfor morao da stavi na raspolaganje vojnu pratnju do crkve i natrag. Barem da to praktikuju za veće crkvene praznike, ali to neće da rade. Kažu da to nije njihov zadatak. E, jadni smo ti mi Srbi".

S nemačkim kolegama izašao sam uveče u grad. Ima mnogo ljudi, posebno mladog sveta. Tokom šetnje nisam čuo nijednu srpsku reč. Večerali smo u restoranu "Flamengo", nedaleko od Saborne crkve. Posluga uslužna, a hrana ukusna. Posle nekog vremena pridružio nam se vlasnik kafane. Kad se uverio da su gosti stranci, Nemci, počeo je da priča mnogo slobodnije. Zove se Lazar.

On je Albanac, ali rimokatolik. Pitao me da li sam nastupao na nemačkoj televiziji pre nekoliko nedelja. Lazar ima satelit i gledao je jednu emisiju "Okrugli sto", a tema je bila posvećena Kosovu. S albanske strane, u toj emisiji nastupila je Donika Gervala koja je, kako ponosno reče, takođe rimokatolik. I gazda Lazar je pristalica Rugove: "Sad su na vlasti na Kosovu ljudi UČK. Većinom dolaze sa sela. Ugrabili su vlast i u Prizrenu, a ne umeju da vode ni gradske poslove. To su obični kriminalci, banditi. Pre nekoliko nedelja hteli su da mi oduzmu kola i kafić. Jedini razlog je što sam rimokatolik.

Mnogi Albanci muslimani veruju da nismo pravi Albanci. Prebacuju nam da Srbi nisu palili naša sela, već samo njihova. S nekima iz UČK morao sam i fizički da se obračunavam. Srećom, imam šestoro braće, pa mi ne mogu ništa. Vidite i sami. Grad često ostaje bez struje, đubre nema ko da čisti, ulice su zaleđene, prljave. U Prizrenu vlada haos i teror, a to nije dobro, a posebno ne za mene, poslovnog čoveka. Radio sam u Nemačkoj, moj novac uložio ovde, i ako NATO brzo ne uvede red i zakon, biću prisiljen da napustim Kosovo".

Nikola Živković

SUTRA: U Velikoj Hoči


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Prilužani opstaju na svojim ognjištima

15:20h

Film NATO iz Grdeličke klisure ubrzan skoro pet puta

15:40h

UNMIK ne odustaje od popisa stanovništva na Kosmetu

15:46h

Posle sastanka tripartitne komisije u Budvi: Nafta i avioni bez embarga?

15:48h

Predstavnici opozicije poručili s drugog sastanka u sedištu DSS: Od sada samo zajedno!

17:14h

Vujanović: Otvaranje granice s Albanijom - uskoro

22:02h

Trajković najavio odlazak opozicije u Gračanicu

 

^društvo

15:00h

Ministar Babović: Mleko neće poskupeti

15:23h

Pola penzije svaka 22 dana?

16:42h

Čačak: Smrtnost veća 40 odsto

17:13h

Bor sve zagađeniji, njegovi žitelji sve bolesniji

17:20h

Patrijarh Pavle u bolnici

17:50h

Srpska pravoslavna crkva svetkuje u čast Krstitelja Jovana

21:38h

UO Studija B zahteva od državnih organa: Otkriti kradljivce opreme

21:42h

Marjanović u Kragujevcu

21:57h

Apel Komrakova IFJ-u

 

^ekonomija

15:12h

Zanatlije i preduzetnici traže izmenu Zakona o poslovnom prostoru

16:13h

Beograd: Problemi s grejanjem kad fabrike prorade

 

^svet

16:24h

Policija Severne Irske gubi kraljevsku oznaku

16:44h

Zaslužni stranci u BiH nagrađeni njenim državljanstvom

17:12h

Raste optimizam predsedničkog kandidata hrvatske četvorke

17:35h

Gnevni Dagestanci za istrebljenje Čečena

18:00h

Ostavka Helmuta Kola ništa ne rešava

18:15h

Beč: Još četiri godine "velike koalicije"

18:30h

Bugarski sveštenici "bojkotovali" papu

21:03h

Papandreu u poseti Turskoj

21:16h

Italija: Preminuo Kraksi

21:21h

Poternica za Basajevim

 

^hronika

16:00h

Komemoracija u Domu sindikata povodom ubistva Željka Ražnatovića Arkana: Živeće dok živi Garda

16:15h

Boljkovac ponovio: Zna se ko je naredio trampu

16:57h

Hag ne šalje patologa radi potvrde da je Arkan ubijen

17:05h

Moskva: Političko ubistvo?

17:15h

Goran Matić, savezni ministar za informisanje, u "Njujork tajmsu": Arkana je ubila crnogorska mafija

17:30h

Arkanov stric Krsto demantuje Grke

19:00h

Martin Bel, bivši novinar BBS: Moj "prijatelj" Arkan

19:15h

Polako se rasvetljava pozadina ubistva Željka Ražnatovića Arkana: Policija hapsi osumnjičene

21:25h

Preminuo pisac Vojislav Despotov

 

^reportaža

15:53h

Užičanin Boško Radonjić, spektakularno uhapšen u Majamiju: Srbin šef irske mafije; pripremao atentat na Tita

16:40h

Beograd: Tridesetak učesnika u trci za Bogojavljenski krst

 

^kultura

15:51h

Glumac Dragan Mićanović u Nacionalnom teatru u Londonu

16:06h

Branko Bauer, hrvatski i jugoslovenski reditelj u penziji

17:55h

Tiseranova drama u Kišovom prevodu

18:10h

Glen Klouz, Vinona Rajder, Mariza Tomei u brodvejskom hitu

 

^sport

15:06h

Jokanović u dresu Deportiva, analizira reprezentaciju Španiju

15:19h

Fudbaleri Partizana pobedom počeli turneju u Tunisu

15:28h

Kapiten Partizana Ilić i u 2000. godini nastavio golgetersku seriju

15:52h

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Olimpiju u 13. kolu Evropske lige

 

^feljton

15:30h

Novinar "Glasa" osam dana na Kosovu i Metohiji (3): NATO doneo samo Albancima slobodu

15:45h

Željko Ražnatović Arkan - život u trileru (4): Prezirao "bandu komunjarsku"

16:20h

Ekskluzivno: Posle 54 godine "Glas javnosti" otkriva: Draža Mihailović streljan i ukopan na oko 500 metara od Belog dvora (7)

 

^slobodno vreme

16:33h

London: Grip stigao iz vasione?

17:42h

Vitni Hjuston švercovala marihuanu

21:28h

Šta vam savetuju zvezde za četvrtak

00:25h

Umrla holivudska diva Hedi Lamar

      


FastCounter by LinkExchange