[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 30. Decembar 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA


29. Dec 1999 16:23 (GMT+01:00)

EKSKLUZIVNO
Soja Jovanović, živa legenda jugoslovenskog pozorišta i kinematografije

Zaborav, najveća sreća čovekova

Pobožna ljubav prema sceni i partnerima. Kritičari koji su nas "urnisali", učinili su nam najveću uslugu

Dovoljno je, a i sasvim je umesno, reći da je Soja Jovanović živa legenda naše kulture. Njena bogata biografija predstavlja i pregled razvoja pozorišnog, filmskog i televizijskog stvaralaštva poslednjih pola veka. Prva je žena među rediteljima igranih filmova kod nas, a njen "Pop Ćira i pop Spira" prvi je jugoslovenski dugometražni film u boji. Dobila je, verovatno, sva umetnička i društvena priznanja koja se ovde mogu dobiti, no, od toga je mnogo značajnija njena nepresušna kreativna energija i volja za radom.

Nedavno je Pozorište na Terazijama premijerno izvelo još jednu njenu uspešnu interpretaciju Fejdoa - "Umrla je gospođa majka gospođina". Iako narušenog zdravlja, Soja Jovanović se ljubazno odazvala pozivu na intervju "Glasa", učinivši našem listu tako veliku čast.

Više od pola veka rada! Da li Vas i samu ponekad čudi taj podatak? Kojom brzinom je prolazio taj veliki komad vremena?
- Brzina protoka vremena se ne menja - menja se čovek, stari, postaje usporen i vreme počinje nemilosrdno da leti što nije osećao kad je bio mlad. Naprotiv, danas kada se okrenem unatrag, ne mogu da shvatim koliko je toga stalo u jedan život: pedesetak pozorišnih predstava, osam igranih filmova, petnaestak TV filmova i drama, TV Serije ("Osma ofanziva", "Mačak Toša", "Tramvaj zvani dvojka", "Pop Ćira i pop Spira"), desetak lutkarskih predstava i bezbroj radio drama i priredbi. Najveća sreća čovekova je zaborav - ima predstava kojima se samo naslova sećam i ničeg više... kao knjige koje ste pročitali! Jer, zamislite kada bi glava bila pretrpana svim i svačim, pa ona bi se kao luda lopta klatila na ramenu. S druge strane, neobično dobro pamtim detalje, danas sve prelepe - makar da su u vreme događanja mogli biti i teški. E, u tim detaljima sa radošću danas svakodnevno živim, a i gomile slika su tu da podsete na izgubljene stranice života.

Bez laskanja - glumci smatraju božijim darom priliku da rade s Vama. Iako ste - naglašavaju i to - strog reditelj. Bata Paskaljević čak kaže da je mnogo puta bio u prilici da umalo dobije i batine od Vas. Koliko na Vaše razumevanje s glumcima ima uticaja činjenica da ste i sami školovani za glumicu?
- Nisam se školovala za glumicu, nego za pozorište, za kolektivnu umetnost koja se odvija u beskrajnoj, pobožnoj ljubavi prema sceni i prema partnerima. Nije teško da vas glumac voli, jer mu i vi ljubav pružate. I ne radi se samo o glumcu, već o čitavoj ekipi koja predstavu ili film pravi. Nikad neću zaboraviti završetak snimanja serije "Pop Ćira i pop Spira" 1982, poslednjeg kadra koji je sniman u kući Ćirićevoj u Sremskim Karlovcima. Već smo zagazili u duboku jesen, kiša je padala. Kola koja su čekala da nas u Beograd odvezu - zaglibljena u blagoslovenom sremskom blatu. Izašli smo svi na ulicu i stajali smo na kiši, po pet-šest puta se opraštali, neki i plakali i nikako da pođemo dok nam nisu oštro šoferi zatrubili. Završetak snimanja ili proba u pozorištu veoma je tužan za reditelja. To su večiti rastanci, zanavek, kao da ih već u životu nije dosta!

Kako danas gledate na svoje, sasvim logične, nesporazume sa estetičarima socrealizma? Vaš "Bal lopova" je prva predstava zabranjena u Titovoj Jugoslaviji?
- Nikakvih nesporazuma sa estetičarima socrealizma nije bilo. Mi smo radili onako kako smo želeli i kako nas je srce vuklo, a neki kritičari koji su nas "urnisali" učinili su nam najveće dobro. Oni su nas promovisali, izašli smo iz anonimnosti i postali zanimljiva grupa koja hoće nešto "drugo", a to je uvek primamljivo. I nije "Bal lopova" prva predstava koju su nam zabranili, već predstava "Sumnjivo lice" 1948. godine u amaterskom akademskom studentskom pozorištu, kojom smo osvojili prvo mesto na festivalu studentskih pozorišta. Predstava je bila pravljena u duhu "Sili simfonije", vedra i prilično naivna. I dok su neki kritičari tražili "satiru", koje kod Nušića nema, dotle su drugi smatrali da je to "novo osveženje Nušića". Oni što su smatrali da je Nušić "izneveren", videli su u nama "opasnu grupu", zapadnjački nastrojenu, pa su uspeli da nas kao takve razbiju i zabrane. Ali, ubrzo je osnovano novo pozorište, pa su nas sve, celu grupu skupili i tako se u Beogradskom dramskom pozorištu desetak godina odigravala sveža, nova struja pozorišnih i umetničkih stremljenja. Igran je i "Bal lopova", takođe zabranjen.

Kad se za to čulo, na trećoj predstavi pozorište je škripalo od broja publike koja se gušila da gleda jednu naivnu komediju - balet od Anuja- opet malo drugačiju, ali ovog puta sa tematskim obrazloženjem: "Mladi će da se ugledaju na simpatične i jadne sitne lopove koji do hleba ne mogu da dođu od novih bogataša što sve uzeše!" Danas se pitam da nije ovo drugo bio razlog zabrane. Tek, u svakom slučaju, i "Bal lopova" je dobio oreol koji ne bi imao da nije zabranjen. Mi smo tada već toga bili svesni i jurili smo bez problema dalje.

Završili ste još jednu predstavu u Pozorištu na Terazijama. Koliko su Vas pogađali neprimereni uslovi u kojem taj teatar radi i kako, s Vašim ogromnim iskustvom, doživljavate krizu u kojoj su se našla naša pozorišta?
- Velika tema, a malo reči za sve to: sramotno za društvo i vek u kojem živimo. Izbačeno iz svoje jadne zgrade na Terazijama, sa objašnjenjem da će se pojava vode u gledalištu rešiti brzo, pozorište jedva životari već deset godina kao neki izbeglica u Domu kulture "Vuk Karadžić" gde zakoni zarade caruju. Foaje u koji publika ulazi s ulice i u kojem treba da je za vreme pauze, pretvoren je u pećinu "Ali Babe" - neke crne hartije, najloni, šta li, oblepljeni od plafona do poda, podsećaju pomalo na onu kuću strave na predratnim vašarima. U stvari, foaje je izdat nekom preduzeću u kojem se dobro jede (postoje i stolovi kroz koje se publika probija) i u kojem sa zvučnika trešti muzika kao besplatna pratnja komediji ili mjuziklu koji se igra u sali. Danas se izgleda o sudbini i repertoaru pozorišta brinu tzv. "zinsins" - kako ih Francuzi nazivaju (jer i tamo u tom belom svetu ne teče svuda med i mleko), a ti "zinsins" su zapravo akviziteri i sponzori koji daju pare za odabrane predstave, a što su ranije činila ministarstva za kulturu koja sada para nemaju i mogu samo da kulturu "predstavljaju". Rekla sam - tema je golema, kao što je i tuga pozorišta pregolema!

R. Kupres
foto: B. Pantelić


vesti po rubrikama

^politika

15:07h

Anan: Misija na Kosovu napravila značajan napredak

15:10h

Sa novogodišnjeg koktela SPO-a poručeno: Protiv Zakona o informisanju

15:20h

Podgorica: Bulatovićevci organizuju doček 13.januara

15:45h

Đinđić: Nastavljamo s mirnim protestima

15:50h

Monah Miron: Život u Prizrenu kao u logoru

16:20h

Sud u Hagu, ipak, razmatra istragu protiv NATO

16:40h

Koštunica o istraživanju javnog mnjenja

22:48h

Prijem kod Miloševića

23:05h

Momir Bulatović: Američka administracija je dirigent

23:25h

Vlada Republike Srbije usvojila uredbu

23:32h

Manje dažbine

 

^društvo

15:02h

U organizaciji G 17 plus Nova godina dočekana tri dana pre roka

15:24h

Prelević, sudija Petog opštinskog suda, za "Glas": Nisam taj

16:04h

Advokati o "slučaju Vučetić, Ivošević, Prelević"

16:56h

Najveći broj građana Srbije u anketi Instituta društvenih nauka: Prozapadno orijentisani

18:15h

Vlada Republike Crne Gore odlučila: Devizne plate i za pripadnike VJ

18:30h

Tri dana praznovanja

23:15h

Vraćeno još jedno odlikovanje

 

^ekonomija

15:01h

U očekivanju velike potrošnje narednih dana u EPS tvrde: Biće dovoljno struje

15:47h

Prosečno domaćinstvo sa prosečnom platom ne može ni da preživi

22:56h

Rešenje na pomolu

 

^svet

15:33h

Indijska delegacija pregovore s otmičarima aviona nazvala "ratom nerava"

16:34h

Kazna za učesnike neuspelog prevrata u Tadžikistanu

16:43h

Vlasti u Pjongjangu uhapsile japanskog špijuna

17:12h

Kol pod istragom

17:38h

Zagreb: Pevač Drago Diklić najavio predsedničku kandidaturu

18:00h

Ruski obaveštajci o novogodišnjim planovima separatista

18:10h

Šef bugarskih kontraobaveštajaca pretukao trudnicu?

 

^hronika

16:00h

U Privrednom sudu u sredu odložen stečajni postupak protiv "ABC Grafika"; Arežina izbacila novinare iz sudnice

16:16h

Hag: General Galić: Nisam kriv

22:57h

SPO: Tužilaštvo pod pritiskom

23:03h

Okružni javni tužilac u Beogradu: Odbačena prijava SPO

23:07h

Ranjena dvojica ruskih vojnika

 

^reportaža

15:09h

Jedan dan sa Cigankom Makfirom u Kosovskoj Mitrovici

15:44h

Kako se Srbija u kafani sprema na put na Daleki istok

16:18h

"Jugo" sasvim dobro ide i na obična drva

17:10h

Ne postoji strah od letenja, već strah od pada aviona

17:33h

Šta muškarce čini seksepilnim, po ukusu probirljivih Italijanki

 

^kultura

16:54h

Najbolji filmovi decenije: Ostvarenja Mala, Spilberga, Demija

17:06h

Hercegnovsko pozorište: Bolje je voleti nego se plašiti

17:44h

Poznat širi izbor za Ninovu nagradu

18:17h

Poetsko veče Matije Bećkovića u Zvezdara teatru

19:22h

Almodovarov film "Sve o mojoj majci" u konkurenciji za "Goju"

 

^sport

14:50h

Sportska ličnost 1999. godine po izboru "Glasa javnosti" - Vanja Grbić

15:00h

Utakmica mladih reprezentacija Jugoslavije i Argentine 0:1

15:06h

Marakana mirno more

15:18h

Španski prvoligaš, klub našeg Bože Maljkovića, želi da angažuje krilo Partizana

15:30h

Vujošević menja Đokića!

15:49h

Krivokapić: Reprezentacija nije za kukavice!

 

^intervju

15:09h

Arpad Vicko, laureat priznanja Mađarske akademije nauka

16:23h

EKSKLUZIVNO
Soja Jovanović, živa legenda jugoslovenskog pozorišta i kinematografije

19:40h

Nikola Mijailović, bariton, ostaje u Milanu i tvrdi: Sudbina deli karte

 

^slobodno vreme

17:07h

Firenca: Talični štediša ostao bez para

17:18h

Kalifornijski naučnici tvrde: Marihuana izaziva rak

18:09h

Aranđelovac: Robot hvata lisice

18:45h

Britanska vlada obeshrabruje tinejdžerke kako ne bi ostajale u drugom stanju

19:00h

London: Karte unosnije od obveznica

19:10h

Šta vam savetuju zvezde za četvrtak

      


FastCounter by LinkExchange