[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. Novembar 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Nov 1999 16:45 (GMT+01:00)

INTERVJU
Artur Takač, naš čovek u prvom ešalonu Međunarodnog olimpijskog komiteta

Jugoslaviju greju olimpijske baklje

Međunarodna zajednica mora da zna da su restrikcije u sportu jedna vrsta genocida. Zdravstvo, sport i nauka treba da budu van mera koje sprečavaju razvoj. MOK je to uvideo pa se jugoslovenski sportisti nesmetano pripremaju za Olimpijske igre u Sidneju

Nema mnogo ljudi koji probijajući se kroz život iza sebe ostavljaju svetleći trag. Olimpijska baklja Artura Takača svetli na svih sedam kontinentata, gde se njegovo ime izgovara kao sinonim za svestranog sportistu, atletičara, organizacionog maga i odanog savetnika predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonija Samarana.

- U Beogradu sam sedam dana, a već u ponedeljak u Sarajevu imam promociju moje knjige "Šezdeset olimpijskih godina". Sa sportskog gledišta, utisci su veoma dobri, zadovoljan sam... Sa Erikom Štraser (Evropska atletska unija) obišao sam Partizan i Crvenu zvezdu. Vidim da sport ponovo kreće napred, uprkos svim poteškoćama koje su objektivne i koje zaista nisu bile male - prenosi Artur Takač.

Veoma ste zaslužni za sondiranje temelja jugoslovenske atletike i sporta uopšte. Kako vidite sadašnje stanje?
- Teško je. Sport se nalazi u finansijskim problemima, a bilo je i čestih razaranja. Ovo je veoma težak period koji treba prevazići. Takođe, i međunarodna zajednica mora da zna da su restrikcije u sportu jedna vrsta genocida. Mislim da bi zdravstvo, sport i nauka trebalo da budu van mera koje sprečavaju razvoj. Očekujem da će međunarodna zajednica to uskoro i uvideti. Naša tradicija je velika, to ne treba zaboraviti.

Jednom prilikom ste izjavili kako verujete da je prošlo vreme kažnjavanja jugoslovenskog sporta.
- Mi u Međunarodnom olipijskom komitetu smo to prevazišli. Jugoslovenski sportisti se pod punim imenom i u punoj organizacionoj formi pripremaju za Olimpijske igre u Sidneju i zimske u Lejk Plesidu. Treba se nadati da će međunarodne sportske federacije u specifičnim sportovima krenuti našim putem.

Biografija za divljenje

Tokom bogate sportske karijere koju je počeo kao fudbaler, nastavio kao teniser i hokejaš i na kraju atletičar, Artur Takač se posle Drugog svetskog rata posvetio stvaranju uslova za razvoj sporta. Izvanredne menadžerske sposobnosti pokazao je velikim doprinosom za osnivanje i napredak Sportskog društva Partizan.

Takođe, Takač je rukovodio jugoslovenskim atletskim timom na Olimpijskim igrama 1948, 1952, 1960. i 1964. godine. Vrhunski talenat za organizaciju pokazao je na Sedmom prvenstvu Evrope u atletici koje je 1962. godine održano u Beogradu. Tada je počela njegova karijera u međunarodnoj sportskoj administraciji.

Uvek u službi sporta i sportista, kao tehnički direktor MOK Takač je na funkciji savetnika pridobio poverenje trojice olimpijskih predsednika: Averija Brundažea, Lorda Kilanina i Huana Anatonija Samarana.

Nalazite se na vrhu piramide MOK, kakav je pogled odozgo?
- Olimpijski pokret se razvija sa ostalim delatnostima na svetskoj osnovi i to dobro. Mislim da su u okviru pokreta pokrivene potrebe međunarodnih odnosa kroz sport. Dve osnovne opasnosti koje prete međunarodnom sportu i olimpizmu su bojkot i droga. Bojkot je gotovo prevaziđen... Po drugom problemu preduzete su ozbiljne mere: formirana je agencija za borbu protiv droga. MOK je u tu aktivnost uložio 25 miliona dolara. Naš član iz Kanade je i predsednik te agencije. Sport treba da se oslobodi te more.

Zbog optužbi za korupciju, priramida MOK tresla se iz temelja!
- Suočili smo se sa teškoćama. Nekoliko članova MOK dali su ostavke i otišli iz organizacije. U skladu sa vremenom i razvojem, menja se i struktura MOK. Predlog je da se članstvo u MOK ograniči do 75. godine, da se članovi biraju ne doživotno nego na osam godina, da se uvede i demokratska rotacija... Mislim da će do kraja mandata Huan Antonija Samarana, do 2001. godine, ta rekonstrukcija, stvaranje novih organizacionih formi, omogućiti da olimpijski pokret i međunarodni sport nesmetano krenu ka daljem usavršavanju.

Da li još smatrate da iza takvih napada stoji multinacionalna kompanija tipa "Koka kole"?
- Nije Koka kola, nego druge krupne agencije koje sport žele da stave pod svoje okrilje da bi okupile najbolje mimo sportskih organizacija. Naravno, kada je ovakav napad izvršen, takvi su apetiti narasli... Međutim MOK i međunarodne federacije kao i nacionalni komiteti bili su dovoljno jedinstveni u protekloj godini da se takvim opasnostima odupru.

Nije tajna da MOK uz FIFA pripada grupi najbogatijih sportskih organizacija sveta. Kada bi se kojim slučajem MOK poredio sa multinacionalnom kompanijom, koliko bi kapitala mogao da iznese na tržište?
- Ne, ne može se tako porediti - tvrdi Takač. - MOK je zajednička organizacija svetskog sporta sa osnovnim ciljem da se uz razvoj sporta Olimpijske igre odvijaju normalno. Mi smo uspeli da animiramo onaj pozitivni deo svetske privrede: televiziju, elektroniku... da skupimo što više sredstava za fond "Olimpijske solidarnosti". Nama je stalo da i one najsiromašnije zemlje pošalju svoje predstavnike na Igre.

Koliko je MOK (ne)zavistan od političkih tokova?
- U velikoj meri. Više od bilo koje sportske i neke druge organizacije.

Kako odgovarate na povremene optužbe o fašizmu u MOK?
- Deplasirane su i neopravdane. Događaji zbog kojih napadaju Samarana odigrali su se pre 60 i više godina. Španska demokratska javnost, rukovodstvo, uključujući i špansku dinastiju, prigrlilo je Samarana kao vrednog i predanog sportskog radnika i dalo mu je društvene titule i priznanja.

Prema stanju u Jugoslaviji, izgleda kao da smo ispali iz svetske trke. Kakve su šanse da se vratimo na stazu?
- Mi nismo ispali iz trke! Fudbalska reprezentacija ide u Evropu, košarka je u Evropi, odbojka je na evropskoj razini i ja mislim da se razvoj normalno nastavlja i da jugoslovenski sport ne zaostaje. Evo, Slovenija je u fudbalu tukla Ukrajinu, a jaka je i u skijanju. Obnavlja se sport u Bosni i Hercegovini. Hrvatska ima uspeha u nekim sportskim granama, vaterpolo je kao i ovde na visokom nivou, košarka je u svetskim razmerama. Ja te stvari ne vidim tako crno - zaključio je Artur Takač.

Nenad Matejić

Rivalstvo i drugarstvo sa Borom Stankovićem

Tokom beogradske promocije knjige "Šezdeset olimpijskih godina" jednu od pozdravnih beseda održao je i Takačev veliki prijatelj Bora Stanković, generalni sekretar FIBA.

- Poznajemo se od vremena kada je on bio generalni sekretar ASJ, a ja sekretar KSJ. Tada baš nismo bili dobri prijatelji jer smo se borili za primat. Međutim, vreme je učinilo svoje, košarka je postala svetski fenomen i pokret. Problem rivaliteta je otklonjen tako da smo sada iskreni drugovi - šeretski je rekao Bora Stanković.

Artur Takač nije propusti priliku da replicira...
- Nismo baš uvek bili u zategnutim odnosima. Prvo je dominirala atletika, a onda je košarka otišla u svetske visine... To priznajem i zbog toga mu poklanjam uveličanu fotografiju iz 1946. godine u sećanje na vreme kada smo igrali malim loptama - obratio se Takač Stankoviću držeći zajedničku fotografiju sa partije stonog tenisa.


vesti po rubrikama

^politika

15:46h

Na severu Kosova ostalo oko 70.000 Srba: Ibar deli Mitrovicu

15:53h

U SZP tvrde da vlast priprema izbore: Nemamo ništa protiv Vuka

16:00h

SZP u iščekivanju Avramovićevih kadrovskih rešenja

16:12h

Kako su radnici "Trepče" ostali bez posla: General Ponset zatvara fabrike

16:32h

"Otpor" organizuje spektakl na Studentskom trgu: Poslednji studentski protest?

16:46h

U Strazburu počeo skup posvećen SR J: Stepenice ka Evropi

17:03h

Klinton: Suspenzija sankcija Srbiji samo posle izbora

18:30h

Klinton direktno za Prištinu

21:01h

SNP: Napad na oficira VJ brutalan i vandalski čin

21:08h

Vuković Kutlešiću: Crna Gora nije u procesu secesije

21:14h

Đukanović: Moglo bi doći do sukoba

21:17h

Bulatović poručio Crnogorcima: Suprotstavite se secesiji

22:28h

62. protest SZP: ''Šetao'' i Alan Ford

22:36h

Ahtisari u Prištini

22:47h

''Kontrolisana'' eksplozija u Prištini

23:04h

Strazbur: Opozicija da se izjasni

23:36h

Štrpce: Otkrivena eksplozivna naprava

 

^društvo

16:50h

Narkomanija postaje veliki problem i na jugu Srbije

17:09h

Pravoslavcima 13 neradnih dana

17:24h

Sociolog Darko Broćić o TV programu: Sve počelo sa Vučelićevom erom

18:04h

Spomen-obeležje Raščanima poginulima na Kosovu

18:46h

Sajam prehrane: Izložba hrane uz niže cene

18:52h

Oprezno ka Kopaoniku

19:05h

Suspendovani svi civilni letovi sa prištinskog aerodroma

19:10h

Posmrtno odlikovan Veselin Bošković

 

^ekonomija

17:32h

"Jugo" opet hit

17:48h

Pola Evrope nudilo struju, EPS se odlučio na uvoz iz Slovačke

18:15h

Slobodan Tomović o planovima Vlade: Najvažnije dobro grejanje

18:22h

Slavko Drljević: Dinar treba proterati

19:00h

Penzioner iz Međurečja "rekorder": Najniža penzija ni 20 maraka

 

^svet

17:11h

Hrvatski predsednik nije potpisao akt o raspisivanju izbora: Tuđman nije pri svesti?

17:29h

Najava prinove u porodici Bler tema broj 1 u Britaniji: Politička trudnoća

17:33h

Neviđene mere bezbednosti zbog Klintonove posete Bugarskoj

18:00h

Ekonomski pritisak na Rusiju: Krediti čekaju mir u Čečeniji

18:29h

Uspešno lansiran vasionski brod: I Kinezi u svemiru

22:56h

Ni Bugari neće Klintona

 

^hronika

20:46h

Podaci o vozilima DB ostaju na mikrofilmu

22:13h

Kuršumlija: Dva policajca poginula, šest ranjeno

 

^reportaža

16:17h

Uvrnute komšijske priče s druge strane okeana: Srbin, Hrvat i Tito

17:03h

Kampanja protiv homofobije: Uskoro prvi srpski gej-lezbo skup

17:22h

Beogradski skinhedsi (3): Socilog Radomir Đorđević: Skinse ne treba potcenjivati

 

^kultura

15:30h

Maren Krea Freze, rediteljka filma "Zoe", gošća Festivala autorskog filma

15:37h

Miodrag Radovanović povodom Nagrade "Raša Plaović": Nisam izigrao scensku mladost

15:50h

"Kokoška" šabačkog pozorišta u Ateljeu 212

16:13h

Završeni Osmi dani Zorana Radmilovića: Tri "Zoranova brka"

16:21h

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

18:51h

Obeležena 121. godišnjica Kolarčeve zadužbine

 

^sport

16:45h

Intervju: Artur Takač: Jugoslaviju greju olimpijske baklje

17:10h

Stručnjak FMP Železnika Aleksandar Petrović, prvo ime trenerske struke u zemlji

17:31h

Akcije mlade reprezentacije Jugoslavije na fudbalskoj berzi rastu vrtoglavom brzinom: Mladost na (s)ceni

17:54h

Rukometaši Partizana poraženi od najbolje ekipe Evrope: Barselona sa druge planete

      


FastCounter by LinkExchange