[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 22. Novembar 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]


Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

21. Nov 1999 17:22 (GMT+01:00)

Socilog Radomir Đorđević, autor knjige "Vreme skinhedsa", o karakteristikama srpskih "ćelavaca"(3)

Skinse ne treba potcenjivati

Posle razočarenja u socijaliste i radikale oni su na pragu sopstvenog političkog ustrojstva

Sigurno najkompetentniji stručnjak za "problem" skinhedsa u Srbiji je niški socilog Radomir Đorđević koji je prošle godine svoja istraživanja o ovoj potkulturi objavio u knjizi "Vreme skinhedsa". Kao redak stručnjak za pitanje "skins" pokreta, Đorđević u intervjuu za "Glas" objašnjava profil srpskih "ćelavaca".

Da li su skinhedsi u Srbiji grupacija od koje treba imati određeni strah?
Skinhedsi su došli i na naše prostore i ma koliko ih skrivali (ukoliko to želimo) nemoguće je to u potpunosti učiniti. Skinhedse ne treba skrivati, već zapravo društveno kanalisati. Opet, s druge strane je to teško izvodljivo u našoj ukupnoj stvarnosti kojom smo okruženi i u kojoj postoji prevelika socijalna anomija društva.

U takvim okolnostima teško je govoriti o nekoj ozbiljnoj društvenoj regulativi kada u samom vrhu društvene hijerarhije vlada društveno neprihvatljivo ponašanje. Setimo se svih onih ubistava koja su se dogodila u "vrhu" državnog establišmenta kod nas.

Zato, po mom mišljenju, od običnih skinhedsa mnogo su opasniji oni koje možemo nazvati "državnim skinhedsima". Oni su doduše nevidljivi, ali i te kako uspešno deluju. Svakako, ovo ne znači da su sada "ulični" skinhedsi amnestirani i da mogu da rade što im je volja. Prema mojim saznanjima, skinhedsi kod nas još nisu u toj meri devijantni (izuzev onog slučaja u Beogradu kada je nastradao maloletni Rom 1997.) da bi se pristupilo osnovanoj i zakonski utemeljenoj proceduri u zaštiti od skinhedsa. Mislim da su naši skinhedsi (još) agresivni samo na verbalnoj osnovi. O nekoj organizovanoj agresivnosti za sada se ne može govoriti, ali ni potcenjivati. Sve zavisi od toga do koje će mere ići politički i socijalni sunovrat društva.

Šta pokazuju Vaša istraživanja - iz kojih se socijalnih slojeva regrutuju skinhedsi?
- Moja istraživanja koja sam obavio u svojoj knjizi "Vreme skinhedsa" o socijalnoj stratifikaciji skinhedsa kod nas, nisu se drastično izmenila. I dalje ostaje da se skinhedsi regrutuju pretežno iz siromašnih i duboko anemičnih porodica. Deca iz takvih porodica su i sama u "procepu" između onoga što jesu i onoga što drugi jesu. Rat i opšte beznađe na našem prostoru uspostavlja stanje agresivnosti svuda i na svakom mestu.

Kod naših skinhedsa, pripadnici ove grupacije regrutuju se u novije vreme i iz dobrostojećih porodica, što je samo na prvi pogled iznenađujuće. Radi se naime o "lažnom isterivanju socijalne pravde" za koju se deklarativno zalažu skinhedsi. U svemu ovom ima puno želja za pozerstvom, da se neko primeti kao "skinheds" jer to navodno "deluje" moderno među mladima.

Zato, možemo razlikovati autentične skinhedse - koji su to postali delom što ih je na to terala socijalna situacija i lažne skinhedse koji su to što jesu iz određenog snobizma, društvene provokacije ili želje za avanturom. U teritorijalnom smislu postoji takođe razvrstavanje - na skinhedse sa severa naše zemlje i skinhedse sa juga. Ovi drugi, u mnogome su u inferiornijem položaju u odnosu na prve. Razlog je prvenstveno u socijalnoj kataklizmi i ekonomskom kolapsu juga naše zemlje.

Da li su srpski skinhedsi povezani sa političkim strankama?
Zvanično među našim skinhedsima nema javnog izjašnjavanja i da li pripadaju nekoj političkoj stranci, ali ima neformalnih izjašnjavanja da su jedno vreme podržavali opcije Srpske radikalne stranke, čak i Socijalističke partije Srbije. Kako su ove partije izigrale njihovo nacionalno poverenje, oni su se odrekli ovih partija.

Sa tzv. demokratskim partijama ne žele da koegzistiraju jer one navodno i previše uvažavaju ljudska prava, na šta su skinhedsi posve alergični. Ima puno indicija da pribegavaju obožavanju nekadašnjeg LJotićevog "ZBORA" kao i samog Dimitrija LJotića, iako se zvanične pristalice LJotića distanciraju od skinhedsa, smatrajući ih običnim neznalicama o mestu i ulozi LJotića i njegovoj političkoj aktivnosti. Smatraju ih lenjivcima i vagabundima koji ruže intelektualni značaj dela LJotića.

Iznevereni "politički" skinhedsi se ne usuđuju više da se jače vezuju za političke stranke. Oni smatraju da "njihovo vreme tek dolazi" i da će igrati sve važniju društvenu ulogu. Zato (prema neproverenim informacijama koje imam) oni uveliko rade i na svom političkom ustrojstvu, što može iznenaditi neupućene. Svakako, njihova politička platforma je krajnje radikalna i kosi se sa svim dosadašnjim demokratskim ustrojstvima društva. Naci ideologija ih zaokuplja u punoj meri i fanatično veruju u nju.

Kod naših skinhedsa ima i primesa srpskog arijerstva, što prema najnovijim istorijskim otkrićima (J. Deretić,"Serbi, narod i rasa" 1998) ima osnovanost. Svakako, takva saznanja se ne bi smela zloupotrebljavati.

Zašto skinhedsi mrze ostale nacionalnosti, posebno Rome?
- U evropskim razmerama, to je uglavnom poznato. Kod nas, razlozi su heterogeni. Oni leže u poremećenim međunacionalnim odnosima, u verskim razlozima, političkim neusaglašavanjima i neverovanja u suživot sa nekim narodima na našem prostoru. Takođe ima i istorijskog atavizma prema nekim narodima. Ima i socijalne zavidnosti na relaciji mi - oni.

Srbi su iznevereni, ojađeni, osiromašeni i na donjoj lestvici izdržljivosti, dok u isto vreme, neke grupacije (nekih etničkih zajednica) bolje žive od većine srpskog stanovništva. Romsko stanovništvo se tako poistovećuje sa Jevrejima, Cincarima, koji trgovačkim špekulacijama uspešno izgrađuju svoj budući kapital. Srbi za to vreme ratuju, osiromašuju i plaćaju pri tom sve dažbine državi. Ostali to rade ili ne rade. Društveno bogatstvo se opasno naginje u jednu stranu - prema nacionalnim manjinama, što je nespojivo sa ugledom nekadašnjeg srpskog domaćina.

Srpski narod je potpuno nemotivisan za privređivanjem. Duboko povređen kao glavni narod na Balkanu, srpski narod upada u depresiju i apatiju širokih razmera. Za to vreme, ostale nacionalnosti kao da koriste takvu nemoć srpskog naroda. Otuda i mržnja skinhedsa prema svima ostalima koji koriste srpsku muku, želeći da potisnu srpski narod na marginu društvenog i političkog neuvažavanja.

Skinhedsi, ako zaista misle dobro srpskom narodu, moraju se pridružiti energiji znanja srpskog naroda. Jedino tako mogu nadvladati i sebe i druge koje mrze.

Dragoljub Petrovć


vesti po rubrikama

^politika

15:46h

Na severu Kosova ostalo oko 70.000 Srba: Ibar deli Mitrovicu

15:53h

U SZP tvrde da vlast priprema izbore: Nemamo ništa protiv Vuka

16:00h

SZP u iščekivanju Avramovićevih kadrovskih rešenja

16:12h

Kako su radnici "Trepče" ostali bez posla: General Ponset zatvara fabrike

16:32h

"Otpor" organizuje spektakl na Studentskom trgu: Poslednji studentski protest?

16:46h

U Strazburu počeo skup posvećen SR J: Stepenice ka Evropi

17:03h

Klinton: Suspenzija sankcija Srbiji samo posle izbora

18:30h

Klinton direktno za Prištinu

21:01h

SNP: Napad na oficira VJ brutalan i vandalski čin

21:08h

Vuković Kutlešiću: Crna Gora nije u procesu secesije

21:14h

Đukanović: Moglo bi doći do sukoba

21:17h

Bulatović poručio Crnogorcima: Suprotstavite se secesiji

22:28h

62. protest SZP: ''Šetao'' i Alan Ford

22:36h

Ahtisari u Prištini

22:47h

''Kontrolisana'' eksplozija u Prištini

23:04h

Strazbur: Opozicija da se izjasni

23:36h

Štrpce: Otkrivena eksplozivna naprava

 

^društvo

16:50h

Narkomanija postaje veliki problem i na jugu Srbije

17:09h

Pravoslavcima 13 neradnih dana

17:24h

Sociolog Darko Broćić o TV programu: Sve počelo sa Vučelićevom erom

18:04h

Spomen-obeležje Raščanima poginulima na Kosovu

18:46h

Sajam prehrane: Izložba hrane uz niže cene

18:52h

Oprezno ka Kopaoniku

19:05h

Suspendovani svi civilni letovi sa prištinskog aerodroma

19:10h

Posmrtno odlikovan Veselin Bošković

 

^ekonomija

17:32h

"Jugo" opet hit

17:48h

Pola Evrope nudilo struju, EPS se odlučio na uvoz iz Slovačke

18:15h

Slobodan Tomović o planovima Vlade: Najvažnije dobro grejanje

18:22h

Slavko Drljević: Dinar treba proterati

19:00h

Penzioner iz Međurečja "rekorder": Najniža penzija ni 20 maraka

 

^svet

17:11h

Hrvatski predsednik nije potpisao akt o raspisivanju izbora: Tuđman nije pri svesti?

17:29h

Najava prinove u porodici Bler tema broj 1 u Britaniji: Politička trudnoća

17:33h

Neviđene mere bezbednosti zbog Klintonove posete Bugarskoj

18:00h

Ekonomski pritisak na Rusiju: Krediti čekaju mir u Čečeniji

18:29h

Uspešno lansiran vasionski brod: I Kinezi u svemiru

22:56h

Ni Bugari neće Klintona

 

^hronika

20:46h

Podaci o vozilima DB ostaju na mikrofilmu

22:13h

Kuršumlija: Dva policajca poginula, šest ranjeno

 

^reportaža

16:17h

Uvrnute komšijske priče s druge strane okeana: Srbin, Hrvat i Tito

17:03h

Kampanja protiv homofobije: Uskoro prvi srpski gej-lezbo skup

17:22h

Beogradski skinhedsi (3): Socilog Radomir Đorđević: Skinse ne treba potcenjivati

 

^kultura

15:30h

Maren Krea Freze, rediteljka filma "Zoe", gošća Festivala autorskog filma

15:37h

Miodrag Radovanović povodom Nagrade "Raša Plaović": Nisam izigrao scensku mladost

15:50h

"Kokoška" šabačkog pozorišta u Ateljeu 212

16:13h

Završeni Osmi dani Zorana Radmilovića: Tri "Zoranova brka"

16:21h

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

18:51h

Obeležena 121. godišnjica Kolarčeve zadužbine

 

^sport

16:45h

Intervju: Artur Takač: Jugoslaviju greju olimpijske baklje

17:10h

Stručnjak FMP Železnika Aleksandar Petrović, prvo ime trenerske struke u zemlji

17:31h

Akcije mlade reprezentacije Jugoslavije na fudbalskoj berzi rastu vrtoglavom brzinom: Mladost na (s)ceni

17:54h

Rukometaši Partizana poraženi od najbolje ekipe Evrope: Barselona sa druge planete

      


FastCounter by LinkExchange