[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 20. Septembar 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

19. Sep 1999 15:53 (GMT+01:00)

Reporter "Glasa javnosti" na Kosovu i Metohiji

Miris droge i benzina

Pumpe pod kontrolom UČK. Put narkotika radi bez problema. Poseta rođacima kao alibi za pljačku

Novinarsko izveštavanje sa Kosova i Metohije u poslednje vreme ostavlja (u tehničkom smislu) samo jednu dilemu. Ne zna se da li je teže doći tamo, ili otići sa njega. Pokušaj preko Bujanovca prema Gnjilanu - nije uspeo. Nedostajale su razne akreditacije i odobrenja, a obavezno "putujete na vlastitu odgovornost", postalo je učestalo i obično, kao da vam kažu "dobar dan". Slično je bilo i u pokušaju preko Preševa na Mučibabu (sa idejom da se ipak dođe do Gnjilana).

Ovde je američki narednik pozvao američkog poručnika, koji je ponovio tezu o "vlastitoj odgovornosti" dodajući i da je potrebno akreditacija "Kosovskog ministarstva informisanja", koja može da se dobije u Prištini, što je za novinare iz Beograda "dosta dalek i neizvestan put".

Konačno sam uspeo da uđem preko Makedonije, dakle Kumanova i Skoplja na Đeneral Janković. U širem smislu - to je američka zona, ali na samom prelazu su - Poljaci. Prelazimo bez problema. Vodič mi je Goranac, kome je jedan od dedova bio lokalni Turčin, tako da govori srpski, turski i albanski. Živi u Prizrenu, a posluje po celoj Jugoslaviji. U razgovoru me predstavlja kao svog poslovnog partnera "iz Bosne", to mu je najjednostavnije, a kao "dokaz" pokazuje na registarske oznake mog automobila.

Od Đeneral Jankovića do Kačanika ima nekih desetak kilometara i tu, pred ulazom u Kačanik, američki kforovci su mi oduzeli fotoaparat (snimio sam nešto što se "ne sme). Kviz (kako, zašto, kuda, za koga) trajao je gotovo tri časa. Promatram američku patrolu (dok oni proveravaju moje dokumente posredstvom radio-veze) - na vozilu "hamer" je postavljen Bauning 12,7 mm, na glavama im novi kevlarski šlemovi "Fric-šejp" (model "Fric) i armijski tip pancira, sa visokom kragnom.

Konačno nam vraćaju dokumenta uz preporuku da pratimo neko od njihovih patrolnih vozila do Uroševca, tako je (ipak) sigurnije. Čitavom trasom, od Kačanika, preko Uroševca do Prištine i kasnije preko Lipljana i Suve Reke do Prizrena, primećujemo da većina benzinskih pumpi radi, a goriva ima dovoljno (slobodna prodaja). Dizel D-2 košta 1 DM/lit. a super je oko 1,20 DM. Državne pumpe ("Jugopetrol", "Naftagas") su na volšeban način došle do "promene titulara". Sada na njima rade isključivo Šiptari a sve su pod kontrolom "političkog krila UĆK". Privatne pumpe kojima su vlasnici bili Šiptari i dalje rade na istom režimu (uz zanemariv broj izuzetaka) a pumpe čiji su vlasnici bili kosmetski Srbi sada rade pod njihovom upravom. Po cenama (desetak odsto nižim od proseka), ali i po prometu, prednjači velika privatna pumpa "Albpetrol" pred samom Prištinom. Jedino tu smo naišli na gužvu.

Dinar je još široko u upotrebi a kao platežno sredstvo su u opticaju i nemačka marka, američki dolar , švajcarski franak , austrijski šiling , albanski lek i makedonski denar. U poslednje vreme diskretno se pojavljuje i italijanska lira. Prizren je sedište nemačke zone odgovornosti. Tu na severnom izlazu iz grada u Petrovom selu (gde oko 60 odsto stanovništva čine Šiptari - katolici) upravo se proširuje i dograđuje stari poljoprivredni aerodrom. Nemački pripadnici Kfora ovde danima dovoze kolone šlepera tucanika.

Interesantni su i novi - stari nemački šlemovi, po obliku identični ozloglašenim šlemovima iz Drugog svetskog rata, sada se ne rade od čelika, u modi je - kevlar. Sve u svemu - istovetni su novim američkim šlemovima, koji su ih zbog toga i proizveli "model Fric".

Prema procenama britanskog pukovnika (želeo da ostane anoniman) zaduženog za pozadinsko obezbeđenje britanskog kontigenta Kfora u Prištini, dnevno iz pravaca Albanije i Makedonije na Kosmet ulazi 150-200 šlepera. Oni se tovare samo do 20 tona tereta zbog zakonskih ograničenja na drumovima Bugarske i dela Turske. Ipak, to je oko 4.000 tona robe u kojoj prehrambeni proizvodi i sanitarije sačinjavaju 85-90 odsto. Ostatak se odnosi na gorivo i delove za vozila. Velika većina vozila ulazi na prelazima Đeneral Janković i Globočica, a koristi se i prelaz preko Vraca (Dragaš-Žur-Prizren). Sa albanske strane transporti ulaze uglavnom na Vrbnicu, ali i Ćafa Prušit i čitav niz potpuno ilegalnih prelaza (Morina, Dobruna, Paštrik, Velika Korabska vrata). Ovome posebno doprinosi činjenica, da u severnom delu Albanije gotovo ništa ne funkcioniše, državni organi, institucije i službe jednostavno ne postoje.

Transporti ipak izbegavaju Albaniju zbog učestalih oružanih napada i pljačke. Procenjuje se da dnevno iz Albanije stiže dvadesetak šlepera robe. Ono, što je mnogo opasnije jeste gotovo legalan transport droge. U ovome je "poslu" Albanija u poslednje vreme preuzela ulogu važnog proizvođača - očevici ukazuju na čitave plantaže marihuane na severu zemlje i dobro organizovane (i obezbeđene) transporte težih droga (prekomorskog porekla) koji iz severne Albanije prelaze na Kosmet i preko Sandžaka, Crne Gore, BiH Federacije i Hrvatske putuju dalje na zapad.

Trgovine u Uroševcu, Prištini, Prizrenu i Đakovici su relativno dobro snabdevene. Džak od 100 kg brašna košta 30 DM, litar ulja je 1,40 DM, ali se slabo prodaje jer veće količine dolaze kao humanitarna pomoć. Paklo "malbora" je 2-2,20 DM , a "partner" je 0,40 DM. Kao veliki "bos" trgovine na Kosmetu se (u po glasa) pominje švajcarski "biznismen" Bedžet Pacoli.

Tačno se ne zna broj albanskih državljana, koji ilegalno prelaze iz Albanije (bilo je dana kad je prelazilo i po 5.000 lica). Deo ih se vraća u Albaniju, posle nekoliko dana (ovde se bezočna pljačka naziva "poseta rođacima") a deo privremeno ili stalno ostaje u nadi da će nepostojanje dokumenata pripisati "teroru jugoslovenskih vlasti".

U Đakovici srećemo italijanske "bersaljere" sa karakterističnim perima na malim šlemovima. Pored njih tu su i karabinjeri i pripadnici elitne italijanske padobranske brigade "Folgore". Ukupno gledano, uniforme Italijana su najelegantnije.

Vraćamo se prema Prizrenu i prolazimo pored puteljka za selo Mamuše, gde žive gotovo isključivo kosmetski Turci. Obezbeđuju ih turski vojnici iz sastava Kfora. U Prizrenu skrećemo udesno prema Žuru i dalje na jug do Dragaša. Goranci tvrde da je situacija mnogo stabilnija posle dolaska turskih vojnika u Goru. "Askeri" ovde uživaju posebno poverenje - zbog vekovne netrpeljivosti prema Albancima.

Aleksandar Smiljanić


vesti po rubrikama

^politika

15:09h

Planirana demilitarizacija terorista: Sve dogovorili Kfor, UNMIK i Tači

15:11h

Srbi obišli razrušeno groblje

15:16h

Dinkić: Opozicija će EU obećati smenu vlasti

15:18h

Komandant Druge armije VJ: Zapad namerava da se nastani u SRJ

15:31h

Dr Dana Popović: U sedlu samo četvrti jahač apokalipse

15:31h

Koštunica: Pitanje Kosmeta neće se rešiti promenom režima

16:51h

Ivan Marković optužuje: Đinđić kao fašista

16:54h

SZP: Miting po ceo dan

17:26h

Srbi ne veruju ni vlasti ni opoziciji

17:38h

Australijanac koga je Milošević pomilovao: Slobodan zahvaljujući bebi

17:40h

Miodrag Vuković o crnogorskoj platformi: Nema drugog puta

17:44h

Đinđić uoči mitinga za Malu gospojinu: Samo strpljivo!

17:51h

Odloženo potpisivanje sporazuma o novom obliku "OVK"

22:17h

SRJ u EU za deset do petnaest godina

23:07h

Dragiša Burzan: Srbi će "uteći" u Crnu Goru

01:10h

Rok istekao, pregovori traju

   

^društvo

15:48h

Štićenici Doma za decu i omladinu iz Aleksinca na izletu u Beogradu

16:37h

Putari traže od države traže svoj deo: Rupe od bombi plaćaju se životima

16:48h

Postrojenja termoelektrana u Kostolcu u pogonu početkom oktobra

17:13h

Most na Limu skoro završen

17:21h

TV Pirot od srede uprkos zabrani obnavlja rad

17:32h

Umro akademik Pavle Ivić

23:04h

Priština: Počeo program RTK

   

^ekonomija

17:14h

U Crnoj Gori bez povišice za penzionere

   

^svet

15:19h

Rusi sprečavaju nove upade islamista: Preventivno bombardovanje

15:23h

Spoljna politika EU: Ili zajedno, ili nikako

15:27h

Prethodnica međunarodnih mirovnih snaga u Istočnom Timoru

21:43h

Berlin: Ubedljiva pobeda CDU

21:56h

Nova eksplozija u Moskvi

   

^hronika

21:51h

Madrid: Poginulo 20 penzionera

 

^reportaža

15:53h

Reporter "Glasa javnosti" na Kosovu: Miris droge i benzina

16:00h

Retorička darežljivost SAD preskupo košta Makedoniju: Mahanje šakom dolara

   

^kultura

15:34h

Gabrijela Teglaši: Sve za "besan" baletski repertoar

15:38h

Bitef u gorkoj godini

15:39h

"U2" u Beogradu?

16:47h

"Balantajns milenijum sinemanija": Vesterni, komedije, trileri

   

^sport

16:07h

Muslin u ponedeljak iz Francuske stiže na "Marakanu"

16:12h

Nikola Damjanac razapet na krst posle poraza Partizana od Lidsa

16:18h

Posle poraza u pobedi protiv Portugala (23:22) Jugoslavija neće biti učesnik rukometnog EP u Hrvatskoj

20:46h

Vojvodina-Partizan 2:2

   

^intervju

15:04h

Predrag Drecun: Faktički smo dve odvojene države

   

^slobodno vreme

17:16h

Izabrana mis Amerike

17:18h

Maribor: Vetar oduvao papinu kapu

   


     


FastCounter by LinkExchange