[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 26. Avgust 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

Glas nedelje

Srpsko nasleđe

SNAGA

SINA

25. Avg 1999 14:26 (GMT+01:00)

Porazna sudbina beogradske porodice Alander - Prodanović: Od fabrikanata do života u garaži

Tužni stanari sivih domova

U 17 kvadrata u Kotežu kao podstanari žive Ivanka Alander, potomak ugledne i bogate beogradske porodice, njen zet glumac Rajko Prodanović, ćerka Ela i unuka Ida. Od septembra opet na ulici. Život od invalidske penzije

Čudna trojka je ušla u Skupštinu Beograda. Preko puta portira pisarnica.
- Ma, ne treba vam pečat!
- Znam šta radim! - odsečno je saopštila mlada žena.
- U redu. Onda napišite i adresu.
Mlada žena piše ime ulice, naselje Kotež i dopisuje - garaža! Šestogodišnje dete se igra ispred velike zgrade. Suprug odsutno luta pogledom prema Pionirskom parku.

Zajedno odlazimo njihovom domu. Garaži u Kotežu. Žena je Ela Prodanović (1969), dete Ida, suprug Rajko Prodanović(1956). Ela je apsolvent Više škole primenjenih i likovnih umetnosti. Bez posla. Rajko - glumac bez scene, bez uloga, bez adrese... Najbolji u klasi profesora Arse Jovanovića potkraj osamdesetih. Sa njim na Akademiji su studirali Dragana Varagić, LJiljana Blagojević, Erol Kadić. Osamdesetih godina slobodni umetnik. Vreme kojeg se seća sa setom. Pominje druženje sa Zoranom Radmilovićem, Pajom Vuisićem, Slobom Aligrudićem, Perom Kraljom... Bilo je uloga, slobode, života...

Ali Rajka kao da je obeležila uloga Kosketa u kultnoj seriji Darka Bajića "Sivi dom". I sam dete bez roditelja, odrastao je u domu za nezbrinute. Majka mu je umrla kad je imao 10, a otac kad je napunio 13 godina. Jedno vreme je proveo kod ujaka, a onda u dom.
- Jovanka Broz nam je bila pokrovitelj. Jednom je dovela Niksonovu ženu koja nam je delila bombone - ote mu se kiseo osmeh.

Usvojila ga je supruga profesora fiskulture u školi "Pera Popović Aga". Ponavljač u Ekonomskoj školi, propali istoričar na Filozofskom fakultetu... Onda ga je Žarko Miladinović spremio za Akademiju. Iz glume - desetka. U"Šmekeru" glumio sa Žarkom Lauševićem. Pored Mikija Manojlovića i Vladice Milosavljević igrao u "Magbetu". "Ne, ja" sa Sonjom Jauković. Vodio popularne televizijske emisije, imao uloge u "Vuku Karadžiću" i "Kosovskom boju"...

U životu igra - zaboravljene. Godinama se potuca od nemila do nedraga, pet godina nije imao ulogu... Fizički se prepolovio. Senka. Jedino mu je izraz lica ostao isti. Iako načet tegobnim životom, deluje neuništivo. Neka unutarnja snaga potkrepila je beskrajno strpljenje kojim podnosi životne bure. Pomalo zbunjeno se kreće u koteškoj izbi kroz gomilu razbacanih stvari.. Prnje, gomile knjiga, uspomene...

Tu u sedamnaest kvadrata adaptiranog garažnog prostora - mesečna kirija od 120 maraka - sada je njih četvoro. Rajko pokazuje kupatilo u kojem klozetska šolja šeta naokolo (sreća da je pretesno, pa ne može daleko), a vodokotlić stoji kao ukras jer fali pola cevi. Ni sami ne znaju koji im je ovo stan po redu. Nigde da se skrase. Surove beogradske gazde razumeju se samo u kiriju, ne i u ljudsku muku.

Na jednom krevetu leži Ivanka Alander, Elina majka. Invalid prve kategorije. Svi žive od njene invalidske penzije koja je redovna kao i pravda na ovom svetu. U stvari, porodicu krajnjeg očaja spasava temperamentna Ela koja se ne libi da zakuca na sva vrata u potrazi za boljom budućnošću za svoje najdraže. Bez zazora pokazuje torbetinu, čuvenu "rumunku". U njoj ujakova košulja, tesne Idine cipelice, stare a neiznošene stvari njene majke... To prodaje na Bajlonijevoj pijaci.

- Imam čizme "unproforke", hteo sam da ih prodam, Ela mi nije dala - kaže Vladimir.
- Ne dam. Lepo mu stoje. Nisi ni ti meni dao da prodam moju kožnu jaknu - odgovara mu supruga. Na trenutak zazvoni smeh u sumornom prostoru. I krupne, uplašene oči male Ide zasvetle. Neće da se fotografiše.
- Slikaj baku, kaže i stavlja ruku preko očiju.

A baka Ivanka je potomak ugledne beogradske porodice. Nema baš mnogo snage za priču. Svoj stan u Ulici vojvode Milenka je prodala 1994. i dala na lekove sestri, majci i ocu... Jedna injekcija - 120 maraka. Nije vredelo. Umrli su.
- Puna sam optimizma, uopšte ne srećem ljude - kaže s gorkim osmehom i pruža pismo upućeno gradonačelniku Beograda g. Vojislavu Mihailoviću. I dokumenta koja potvrđuju navode.

Dedovina drugome na korist

Prvu fabriku cipela "Boston" na današnjem Bulevaru revolucije otvorio je Ivankin deda po majci Radomir Jokić. Deda po ocu Bogoljub N. Milošević bio je protojerej, pisac romantičar i parohiju završio u Svetosavskoj crkvi u Beogradu. U sklopu pomenute fabrike nalazilo se i šest zgrada koji sada služe uglavnom kao stambeni objekti, a kuća u kojoj su stanovali njeni dodeljena je Slavija banci koja ovaj prostor izdaje u zakup. I veliki deo Topole, od ulaza u Oplenac do Kragujevačkog puta bio je imanje Ivankinog dede. Vila "Vera" koja je ime dobila po Ivankinoj majci sada je "muzej narodne odbrane"... Od 1993. godine Ivanka vodi sudski spor sa ovom državom. Stala je, jer nema novca ni za hleb, a kamoli za advokate.

"Meni se ponovila istorija iz 1946. godine kad je mojima sve oduzeto. Majčin otac na sreću ovu pljačku nije doživeo, ali je baba u roku od tri dana presvisla. Ujaci su umrli u emigraciji bez naslednika... Zar nije ružno da se neko bogati mojom dedovinom, dok sam ja sa porodicom na ulici", zapisuje Ivanka u pismu gradonačelniku.

Dvadesetak godina je radila na Aerodromu Beograd. U međuvremenu je postala slikar - keramičar i član je ULUPUDS- a. Samohrana majka koja je othranila ćerku Elu i sina Vladimira. Do pre nekoliko dana u ovih sedamnaest kvadrata živeo je i Vladimir sa verenicom. Pod svećom je diplomirao vajarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti. Odselio se, a stanuje u nus prostoriji jedne zgrade - tamo gde stanari drže četke i metle za čišćenje zajedničkog prostora. Sačeka da se svi smire, pa i on uđe u "svoj" smeštaj. Ela nam pokazuje Vladimirove nacrte i skice koje razjeda vlaga i prži sunce ispred garaže u Kotežu.

- Rekao je da mu sve ostale stvari bacimo. Otišao je sa jednom torbom, kaže Ela i gura nazad bratovljeve papire. NJih bar neće niko da ukrade, kao što su im ispred nosa odneli gotovo celo pokućstvo koje nije moglo da stane u tesni sobičak. Biblioteku, toaletni stočić, fotelje, sto... Sve je to nestalo jedne od onih kišnih noći. Još puno, puno stvari stoji ispred.

Još jedno pismo je predato gradskim ocima. U ime Ivanke Alander. Drugo Udruženju dramskih umetnika. U ime Rajka Prodanovića. Još nekoliko dana će biti na ovoj koteškoj adresi. Maraka za kiriju nemaju. Rajko je već prodao svoje dve pisaće mašine. Ivanka brilijantski prsten. Vladimirovi crteži ne zanimaju nove bogataše. Idine cipelice ne mogu pokriti ni račun za smeće. Još jedna selidba... Da odnekud vaskrsne Edgar Alan Po ovaj put bi mogao napisati beogradski "Pad kuće Ašerovih".

Ranko Pivljanin


vesti po rubrikama

^politika

15:04h

Holbruk ponovo na Balkanu

15:07h

Nestao Dejan Sedlarević

15:10h

Treći dan blokade u Orahovcu: Albanci i dalje ne puštaju Ruse

15:19h

Pokušaj otmice kamiona

15:24h

Sa Kosmeta proterano 200.000 Srba

15:31h

Priština: Kidnapovana četiri Srbina

16:14h

Patrijarh tražio ostavku od Milutinovića

16:20h

Ivan Stambolić: Srbija ima lažnu opoziciju

17:22h

Drašković i Batić o optužbama da su sabotirali miting: Dinkić - trivijal

17:31h

Opozicija posle razgovora sa Dobinsom: Ni ljubav ni mržnja već interes

17:45h

Treći sastanak najvišeg savetodavnog tela misije UN

19:31h

Zbog masakra gnjilanski Srbi odbili pregovore sa Albancima

19:47h

Dušan Bataković u Prištini: Srbija gubi dragoceno vreme

21:55h

U Prizrenu ubijena dva Srbina i tri Roma

22:00h

Povodom hapšenja Talića, ogorčenje u Vladi RS

22:10h

Fišer: Protesti u Srbiji - znak demokratizacije

22:17h

Mirko Marjanović: O merama republičke i savezne vlade

22:25h

Na Kosovo ušlo više od 100.000 Albanaca

22:55h

Miting u Lebanu: Frizer pozvao na protest

23:40h

SR Jugoslavija trazila hitnu sednicu Saveta bezbednosti

23:55h

Načelnik Generalštaba Vojske RS premešten u Hag

 

^društvo

16:07h

92 slobodna mesta u pirotskim srednjim školama

17:16h

Štrajk prosvetara u Pirotu

17:19h

Za nestašicu šećera kriva i rakija

22:20h

Obnovljena dva mosta kod Raške

 

^ekonomija

15:46h

Srboljub Antić: Kamo sreće da su Kosovo "zaposeli" akcionari

16:42h

Dr Boško Mijatović: Do kraja godine još dve i po penzije?

16:48h

Plate pirotskih funkcionera: Ni državne jasle nisu što su bile

 

^svet

18:01h

Bombaški napad na kuću lidera Talibana

18:13h

Bosni vraćeno pravo glasa u UN

18:24h

Tomsk: U predizbornoj kampanji zloupotrebljeno ime režisera Mihalkova

18:29h

Rusija pozvala Kinu da pariraju Americi

22:15h

Protiv Hrvatske podneta tuzba Ujedinjenim nacijama

 

^hronika

16:00h

Beč: Policija u sredu uhapsila generala Momira Talića

16:36h

Zvaničnici RS o Talićevom hapšenju: Težak nacionalni udarac

17:28h

Manojlo Milovanović, ministar odbrane RS: Talić uhapšen bez optužbe

17:35h

Od načelnika korpusa do prvog oficira RS

22:30h

Albanska policija zaplenila veliku količinu oruzja

 

^reportaža

14:26h

Porazna sudbina beogradske porodice Alander - Prodanović: Od fabrikanata do života u garaži

14:45h

Dve zastave u Šapcu: Obrenovići i Karađorđevići zajedno u podrumu

 

^kultura

14:18h

Predrag Ejdus: Još se nismo osvestili

14:31h

Povratak Ramba Amadeusa

14:37h

34.festival u Nišu: Rekordan broj gledalaca

14:39h

Antiratni "Vindouz 99" u KCB

 

^sport

14:13h

Pižon u Atinaikosu

14:18h

U četvrtak (18) Zvezda dočekuje Nefči

14:23h

Krstajić za Irce!

 

^intervju

14:41h

Protojerej-stavrofor dr Lazar Milin: Budite mudri kao zmije, a nevini kao golubovi

14:51h

Goran Milašinović, autor romana "Heraklov greh": Neprepoznate bolesne ličnosti su i sada među nama

 

^slobodno vreme

17:38h

Beograd: Poludela žirafa u borbi za slobodu

      


FastCounter by LinkExchange