[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 18. Avgust 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

svet

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

17. Avg 1999 15:14 (GMT+01:00)

Kosovo pod Kforom i OVK: hronika poraza, poniženja i stradanja (6)

Lepe žene šetaju kroz avetinjski grad

Priština, 05. jula 1999.

Kod Predraga Obradovića u Kosovu Polju. Poznajem ga preko "imejla". Šalje dragocene informacije Srbima u rasejanju. Priča da su Albanci juče napali njegovo selo. Poseduje dobar kompjuter i fotografsku opremu.

Sa Momčilom Trajkovićem idem u prištinsku bolnicu. Prate nas britanski oficiri. Svi srpski lekari proterani su iz bolnice. Englezi su sada, verujem, shvatili grešku, pa pokušavaju da ubede Srbe da treba da im veruju. Albanski lekari trude se da budu ljubazni, ali kako mi reče jedna medicinska sestra, to je samo igra koja traje dok im engleski oficir ne okrene leđa.

Otac Rade, sveštenik iz Kline, pričao mi kako su njegovi vernici proterani iz sela.
- Kada su 12. juna italijanski vojnici stigli, prvo su nas ubeđivali da smo bezbedni. Posle nekoliko dana jednostavno su nestali iz sela. Šiptari počeli da nas napadaju i danju i noću, a pomoći ni od koga. Šiptara je bilo sto puta više nego naših. Pojave se, tako, na kratko, u neko doba dana, italijanski vojnici i kažu nam hladno: "Ostanite ako želite, ali na sopstvenu odgovornost". Mi njima: "Pa, zar vi niste ovde da nas štitite?" A oni samo sležu ramenima. Ubeđen sam da iz sela nisu pobegli predstavnici vlasti, i imućniji ljudi, da bi se, i pored šiptarskog terora, Srbi održali.

Poslao izveštaj za jedan nemački dnevni list i za nemački radio.

Priština, 06. jula 1999.

Pre nekoliko trenutaka okončan je vanredni Svesrpski crkveno-narodni sabor koji je održan u konaku manastira Gračanica. Među najvažnijim odlukama koje je doneo Sabor pominjem onu pod brojem jedan da se "izvrši dopuna sastava Nacionalno-političkog saveta, i to sa onim ljudima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji! Odluka pod brojem dva kaže da je formiran "Nacionalno-politički savet, koji ima pravo da do izbora zastupa srpsku zajednicu pred predstavnicima UN i Kfora, kao i da uspostavi odnose sa Srbijom i Jugoslavijom i to sa ciljem da se očuva teritorijalni integritet Srbije i Jugoslavije. U odluci se, takođe, ističe da su Srbi bili prisiljeni da se politički organizuju, jer su bili ostavljeni od vladajućih stranaka Srbije i Jugoslavije, čije institucije i organi su prestali da funkcionišu na Kosovu i Metohiji.

Sabor je takođe doneo odluku da se započne sa stvaranjem sledećih službi: odbor za ljudska prava, odbor za humanitarna pitanja, odbor za pripremu povratka prognanih Srba, informativni centar, crkveno-narodni dobrotvorni fond. Od UN se zahteva da pronađe zgradu u Prištini u kojoj će biti smeštene ove službe. U roku od dva dana imenovaće se članovi odbora i službi.

Posle završetka Sabora vladika raško-prizrenski gospodin Artemije izjavio je sledeće:
- Ovo je zaista veoma značajan dan za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Prvo smo jutros imali sastanak sa Kforom, generalom Bejlijem, koji je zamenik Majkla Džeksona, a zatim sa Sergiom de Melom, predstavnikom UN za civilna pitanja na Kosovu. Mi smo podneli protest Kforu zbog događaja koji su se odigrali 2. jula u Prištini, kada je albanska "proslava", kao što je poznato, prerasla u otvoreno nasilje prema Srbima. Posle toga imali smo vanredni Svesrpski crkveno-narodni sabor, koji je upravo okončan. Formirali smo političko telo kosmetskih Srba, koje treba da predstavlja naš narod u razgovorima sa UN i Kforom.

Priština, 07. jula 1999.

Topao, sunčan dan. Pre podne sa jednim Srbinom i njegovom decom otišao sam u Niš. Od Prištine, preko Podujeva, do Merdara,"gde počinje Srbija", vozio sam prosečno 140 na čas. Što je brzina veća, to je sigurnije, manje je verovatno da će da te pogodi neki šiptarski snajperista. Blizu granice Srbije britanska vojna policija izvršila rutinsku kontrolu. Zanima ih, izgleda, samo da li nosite oružje. Konačno, posle toliko dana, u Srbiji! Desetogodišnja Milena:
- Tamo je srpski policajac! Koliko dugo nisam videla tu uniformu. Smem da ga zagrlim?

Kod Kuršumlije gledam srpsku decu. Šetaju uz kraj puta, slobodno, bez straha da će neko da ih kidnapuje, ubije. U Nišu sam upoznao nekoliko članova Demokratske stranke. Uglavnom mladi ljudi, tipična i-mejl generacija. Video sam i nekoliko lepih žena. Uveče opet u Prištini. Sve je manje preporučljivo za Srbe da se noću kreću po gradu. Jedan Srbin mi je objasnio da ne nosi na ruci časovnik. Iz straha da ga neki Albanac ne bi na albanskome, razume se, pitao da mu kaže tačno vreme. Saznao bi da ne zna"državni jezik", a to bi moglo da se završi kobno po Srbina.

Neki Srbi u svoja kola stavljaju albansku zastavu. Takođe se preporučuje da Srbi nose "Koha ditore" ili neki drugi albanski list u ruci dok prolaze ulicama Prištine. Sve to može da spase Srbinu život, ali i ne mora. Nedavno je ubijen jedan Srbin, premda je odlično govorio albanski. Neko ga prijavio da je bio u specijalnoj jedinici srpske policije. Likvidiran je u podne u samom centru Prištine. Posle se ispostavilo da on ne samo da nije bio "specijalac" već da je u toku NATO agresije sve vreme bio u Beogradu.

*******

Sunčano i toplo. Sa L. sam pošao u Kosovo Polje. Potražio sam Nikolaja Brugina, šefa pres-službe ruske vojske na Kosovu. Našao sam ga u Domu zdravlja. Pola zgrade drže Rusi, a pola Srbi. Srbi veoma lepo govore o ruskim lekarima. U Dom zdravlja dolaze i Cigani i Albanci. Saznao sam da je juče u srpskom selu Batuse ubijen Nenad Jovanović. Prebacili su ga brzo u Dom zdravlja, ali je tokom transporta toliko iskrvario da su ruski lekari mogli samo da utvrde njegovu smrt.

Zorica, Srpkinja, medicinska sestra, priča kako je juče išla u prištinsku bolnicu sa Eminom Ramadani, Cigankom, koja je trabalo da se porodi. Albanski lekari nisu ih pustili da uđu u bolnicu. "Ovo je Albanija. Ako govorite srpski, onda idite u Beograd". Prebacili su je hitno u Kosovo Polje, ali je beba već umrla. Brat Emine Ramadani je ogorčen: "Albanci su rasisti. NJihovi lekari odbijaju da leče Srbe i Cigane. Gde to ima? Samo je kod Hitlera bilo i još imaju podršku Zapada".

Dragica mi priča da su noćas u prištinskom naselju Ulpijana Albanci ubili trojicu Srba. Samo tako. Izvukli ih iz njihovih stanova, odveli iza jedne zgrade i - streljali.

Razgovarao sam sa Dagom Terijerom, potpukovnikom američke vojske. On je stručnjak za borbu protiv terorizma. Nedavno je stigao u Prištinu i usko sarađuje sa britanskim vojnicima iz sastava Kfora. Pre Prištine radio je sedam meseci u Bosni. Pre nekoliko dana Kfor je osnovao "LJUICK REACTION TEAM" (LJRT) - tim za brza reagovanja. Reč je o specijalnim vojnim jedinicama, britanskim i američkim, koje deluju kao leteći odred i to u grupi od po četiri do pet vojnika. Juče je imao naporan dan. Samo u toku poslednja 24 časa, on i njegov tim uhapsili su 24 albanska kriminalca koji su uglavnom optuženi za pokušaje provale u stanove čiji su vlasnici Srbi. Trojica uhapšenih Albanaca su pod sumnjom da su odgovorni za ubistva i kidnapovanja Srba.

Potpukovnik Terijer priznaje da je nasilje nad Srbima na Kosovu poslednjih dana bilo nedopustivo intezivno i da razume gnev Srba i njihovo nezadovoljstvo, ali dodaje da će ovo nasilje nad Srbima već u toku idućih dana popustiti:

"Imam redovne kontakte sa predstavnicima "UČK". Moj je utisak da je među njima došlo do podele i da su se raspali u četiri grupe. U svakom našem razgovoru sa njima uvek im jasno kažemo jednu stvar: Kfor nije stigao na Kosovo kako bi u saradnji sa "UČK" proterao Srbe sa Kosova. "UČK" i kosovski Albanci su dugo živeli u zabludi da je NATO njihov saveznik. Proces otrežnjenja kod Albanaca teče veoma sporo. Iz SAD uskoro stiže sto američkih policajaca-instruktora, koji će voditi policijsku akademiju u Vučitrnu. Upravo smo raspisali konkurs za tu akademiju u kojoj će biti primljeni prvi policajci sa Kosova - Srbi i Albanci. Biće dobro izvežbani i plaćeni. Koji će da bude odnos između albanskih i srpskih policajaca, da li jedan prema četiri, ili neki drugi, to se još ne zna".


vesti po rubrikama

^politika

15:01h

Prilikom granatiranja sela Klokot ubijeno dvoje dece

15:04h

Mitrovica ostaje podeljena

15:09h

Priština: Staricu prebili, snaha se spasla silovanja

15:11h

Oskrnavljene sve crkve u Uroševcu i Štimlju

16:06h

Srbe istrebljuju u Prizrenu

16:47h

Uhapšen Bogoljub Arsenijević Maki, pokretač građanskog protesta u Valjevu

16:57h

Novak Kilibarda: Šešelj prelazi sa reči na delo

17:01h

ND izbačena iz Skupštine SRJ

17:59h

Uoči mitinga u Beogradu konfuzija u redovima opozicije

18:02h

Visoki državni i partijski funkcioneri o preobraženjskom mitingu: Može li trula guska da guguče

18:05h

Lider SPO ne dolazi na miting: Krunić umesto Draškovića

20:00h

Beko: Ušao bih u svaku vladu

22:01h

Pančevo: Postupak protiv Vesne Pešić

22:13h

Vizel optužuje Miloševića: Bombe su njegova greška

22:16h

EU: Skidanje sankcija Kosovu i Crnoj Gori

23:26h

Prilikom hapšenja Arsenijeviću polomljena vilica

   

^društvo

16:31h

Advokat Tihomir Konstantinović: Suđenje sa državom - jalov posao

16:39h

Vladika hvostanski Atanasije o javnim kućama na Kosovu: Verujem da Amerikanci otimaju Srpkinje

   

^ekonomija

16:17h

"Stranci" diktiraju cene na stočnim pijacama u Srbiji

16:21h

"Glas" istražuje: Da li su zone odgovornosti na Kosmetu crtane prema ekonomskim interesima zemalja Zapadne alijanse? (2)

17:46h

Novi Pazar preplavljen švercovanim cigaretama: Cveta "kosovska veza"

17:49h

Savezna skupština o paketu zakona: Strateški partner ukida "polovnjake"

   

^svet

15:53h

Turska: U snažnom zemljotresu poginulo 200 ljudi

17:03h

Makedonski graničari ubili jednog, ranili dvojicu Albanaca

17:13h

Moskva: Vojni zvaničnici najavljuju skoro slamanje islamista

17:21h

Primakov uz rame Luškovu

17:31h

Sin mongolskog diplomate seče grkljane

22:05h

Pomoć od 10.5 miliona franaka za pomoć nastradalima u zemljotresu

   

^hronika

16:37h

Vlada Makedonije naredila istragu zbog ilegalnog uvoza medicinskog otpada

16:40h

Majka Predraga Petraškova: Samoubistvom se iskupio za oduzeti život

23:27h

MUP hapsio "Delije"

   

^reportaža

15:18h

Beranovac: 340 izbeglih Srba iz Kline u osnovnoj školi i pod vedrim nebom

16:02h

Perućica, najveća evropska prašuma: Divljina, utočište za hrabre

   

^kultura

14:48h

Da li je u B92 nestao rukopis antologije ženske poezije Radmile Lazić?

14:51h

Pozorišna osveženja u Nišu

14:56h

Završen festival u Vrnjačkoj Banji: Najbolja "Crna mačka"

14:59h

Humanitarna akcija Sindikata estradnih umetnika Srbije

   

^sport

15:14h

U sredu (20,30-TV) reprezentacija Jugoslavije dočekuje Hrvatsku: Igra života

23:21h

Bruka mlade reprezentacije protiv Hrvatske - 2:6 (1:1)

   

^feljton

15:14h

Kosovo pod Kforom i OVK (6): Lepe žene šetaju kroz avetinjski grad

   

^intervju

16:43h

Vesna Pešić: Bila sam i ostajem pacifista

   

^slobodno vreme

15:44h

Makedonija balkanski centar prostitucije

17:09h

Turista Bler voli surovost

   


     


FastCounter by LinkExchange