[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 10. Avgust 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

spoljna politika

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

09. Avg 1999 . 15:23 (GMT+01:00)

Nikola Moravčević, američki pisac srpskog porekla, pedantni revizionista istorije

Nismo smeli prkositi Zapadu

Čerčilu je interes bio važniji od časti. Partizani su se malo borili protiv Nemaca. Kraj srpskog režima biće kraj jedne celine

Našoj široj čitalačkoj publici ime Nikole Moravčevića postalo je poznato kada se njegova knjiga "Albion, Albion", objavljena u Nezavisnim izdanjima Slobodana Mašića 1994. godine našla u izboru za Ninovu nagradu.

Taj izvanredno uzbudljiv istorijski roman, nezaobilazan za svakoga ko želi da razume ulogu i sudbinu Srba u Drugom svetskom ratu, značajan je ne samo zbog načina na koji tretira konkretne događaje nego i zbog umešnosti kojom razotkriva gotovo nepromenjive mehanizme delovanja istorije. Opsežno delo pisano je na engleskom jeziku, a potom ga je sam autor preveo na maternji, srpski.

Nikola Moravčević je ranih pedesetih, diplomiravši na beogradskoj Akademiji za pozorišnu umetnost, emigrirao u Sjedinjene Američke Države gde je stekao zvanje doktora nauke o književnosti. Objavio je više od stotinu eseja i kritika iz oblasti ruske, francuske, češke i srpske literature.

Rad na romanu "Albion, Albion" započeo je "isprovociran" studijom "Četnici" koju je objavio američki istoričar hrvatskog porekla Jozo Tomašević i koja je, po Moravčevićevim tvrdnjama, bila prepuna laži. Moravčević je ovih dana na kratko boravio u Beogradu i bila je to prilika da nastane ovaj intervju.

Čerčil, Ruzvelt, Broz, kralj Petar Drugi, Mihailović ...To su, među ostalima, junaci Vašeg romana u koji ste inkorporirali obilje dokumenata koji su i danas nedovoljno poznati javnosti?
- Čovek mora da ide u prave biblioteke i da "šnjura" po pravim policama. Uzmimo, na primer, činjenicu da je Čerčil strahovito pritiskao kralja Petra da razreši Purićevu vladu i zameni je nekakvim Šubašićevim kabinetom koji bi bio prelazna vlada, otvorena prema partizanima. Kralj Petar je to uporno odbijao, pa mu je Čerčil postavio ultimatum, rekavši da će on, šta god kralj odlučio, narednog dana u parlamentu obznaniti da je Vlada raspuštena. Tako je i bilo. Kralj Petar je bio toliko besan da je predlagao Puriću da se zakupi jedna stranica u londonskom "Tajmsu" i da se oglasi da Čerčil laže. Purić ga je jedva odvratio od te namere i nagovorio da napiše pismo Ruzveltu, s molbom za pomoć. U Kongresnoj biblioteci sam pronašao to Petrovo pismo. Ruzvelt je oprao ruke od svega i naložio nekom od podređenih da kralju napišu jedno ljubazno pismo u njegovo ime, da mu prenesu "očinska" osećanja, ali i preporuku da se drži Čerčila. To jeste bila politika diktata, politika velike arogancije. Ali, širom zapadne Evrope je kult velikog državnika do te mere narastao da se sve ovakve argumentovane tvrdnje odbacuju kao nekakav "mali revizionizam" Vinstona Čerčila.

Srpska elita je, tradicionalno, bila vrlo anglofilska. Vaš roman se kritički odnosi prema tom fenomenu?
- U istoriji smo mi često pravili greške da se u periodu nekog savezništva ludo zaljubimo u svoje saveznike, pa pomislimo da i oni nas na isti način vole. U politici, i to ne samo velikih sila, interes je ono što odlučuje. Čerčil je bio sasvim svestan da je Jugoslavija u celokupnom kontekstu zbivanja jedno malo parče, koje nije toliko važno za britansku imperiju. Naša očekivanja da će se on poneti prema nama časno, uprkos nekim većim sopstvenim interesima, bila su krajnje naivna.

Knjigu ste privodili kraju u vreme kada je u Jugoslaviji buknuo rat. Da li Vam je tada Vaša "simpatija prema revizionizmu" postala problem?
- Ja svoje stavove nisam nimalo pomerao. Za moje američke izdavače je raspad Jugoslavije kao aktuelnost bio nesrećna okolnost. Predlagali su mi određene revizije teksta kako oni ne bi izgubili novac. Odbio sam to, naravno.

Da li Vaša tendencija ka ispravljanju eventualnih nepravdi nanetih dinastiji, izbegličkoj vladi, četničkom pokretu, ima možda veze s Vašom porodičnom prošlošću?
- Moj otac je bio kraljev oficir koji je odbio da se vrati u Jugoslaviju posle zarobljeništva, ali mislim da za mene to nije bilo primarno. Najvažnije je bilo to što sam naišao na veliki broj dokumenata koji su rušili oficijelnu hagiografiju Drugog svetskog rata koja je ovde stvorena iz čisto ideoloških razloga. U nemačkim istorijskim podacima se vidi da je Prva proleterska brigada, koja je kasnije prerasla u Prvu proletersku diviziju, u toku rata na frontu prema Nemcima imala borbe u trajanju od 22 ili 23 dana. Za četiri godine! Ostalo vreme su se borili protiv četnika i ustaša, ali jedne elitna partizanska jedinica nije se bogzna kako tukla s Nemcima.

Imamo nesrećnih iskustava sa saveznicima. Danas, međutim, naša država nema saveznika?
- Okolnosti su krajnje zapletene. Mislim da u ovom aktuelnom konfliktu nema časne strane. Pisac, koji bi ove događaje opisivao, morao bi da zauzda svoje tendencije i da pogleda i na drugu stranu. Mi jesmo prošli kroz jedan ilegalan rat, ali smo prošli i kroz stvari koje su do tog rata dovele. Ako se pitamo ko je glavni krivac, mislim da nekom sa strane sadašnji događaji na Kosovu pokazuju da smo mi svi isti. Albanci su pravili apoteozu svog stradalništva, a sada smo promenili uloge. Možemo tvrditi da smo naklonost Zapada odavno izgubili, ali moramo priznati da smo u mnogim prilikama išli uz nos tamo gde je bilo pametnije da to ne činimo. Teško je posmatrati 78 dana bombardovanja kao celinu. Celina počinje od raspada Jugoslavije i završiće se promenom ovog režima.

Radovan Kupres


vesti po rubrikama

^politika

15:10h

Patrijarh Pavle razgovarao sa vođama opozicije i autorima Pakta za stabilnost Srbije: Blagoslov za ekonomski program

15:28h

Dragan Šoć o šefu SRJ: Ne želimo da mu damo šansu

15:38h

Perišić osnovao stranku

15:40h

Britanska štampa: Medeni mesec NATO i terorista pri kraju

15:48h

Odiseja jedne pošiljke pomoći Srbima sa Kosova

15:49h

Bataković o predlogu G 17: Tražiti smenu, a ne ostavku

15:50h

Nastavlja se nasilje na Kosovu: Zabranjene demonstracije u Kosovskoj Mitrovici

16:14h

Rajnhart umesto Džeksona - besmislica

22:28h

Hašim Tači: Kfor nas provocira, granice ne priznajemo

22:34h

Poplašen kod Miloševića

22:37h

Srbi "kampuju" u Bujanovcu

22:43h

Francuzi ubili u samoodbrani

22:50h

Pet Francuza povređeno u saobraćajki

   

^društvo

15:58h

Neobično krštenje u Ljuljacima: Hajnc postao Jovan

16:03h

Preko Bara u Evropu

16:11h

Spomenik žrtvama bombardovanja NATO

16:16h

U dvorištu Gradske kuće u Subotici: Pijaca za mališane

16:42h

Obogaćen asortiman švercovanih cigara: Proradila "albanska veza2

16:43h

Bonovi za gorivo do Nove godine?

16:50h

Biznismeni letuju, radnici ne pitaju

   

^ekonomija

16:23h

Još mesec dana jeftine vekne

16:44h

Jovan Petrović, direktor Centra za istraživanje NBJ: Novac prešao 13 milijardi

22:17h

"Vol strit žurnal" o značaju Borke Vučić za Miloševićev režim: Lična bankarka za keš i privilegije

 

^spoljna politika

16:00h

Jeljcin smenio predsednika vlade Sergeja Stepašina: Novi premijer Vladimir Putin

17:14h

U Makedoniji raspisani izbori za novog šefa države

17:36h

Lider islamista u Groznom poručio: Dagestan je čečenski

 

^hronika

16:36h

Potpukovnik uzeo 200 DEM za uslugu

17:02h

Hrvati predali Štelu

17:22h

Arburova traži i Tutu

 

^reportaža

16:12h

Veliki eks JU rok maraton u Brčkom: Ni veliki, ni jugoslovenski

16:22h

U sredu se smrkava u podne

 

^kultura

15:20h

Dodela nagrade "Stefan Mitrov Ljubiša" Vidi Ognjenović

15:31h

Uskoro "Knjiga o ironiji" Tiodora Rosića

15:43h

Sukob ekipe filma "U ime oca i sina" i predsednice žirija Festivala u Herceg Novom Cece Bojković: Potreban nam je filmski Unprofor

15:52h

Završen festival u Herceg Novom: Bez filma za Gran pri

 

^sport

16:12h

Italijanska štampa optužila našeg vaterpolo reprezentativca za doping: Vujasinović čist!

16:35h

Disciplinski sudija Mihajlo Perišić odlučio: Zvezda dva meča bez navijača

16:49h

Selektor mladih Milovan Đorić saopštio spisak za 17. Avgust: Perica ruši Hrvate

17:08h

Vreme je za Partizan

 

^intervju

15:23h

Nikola Moravčević: Nismo smeli prkositi Zapadu

      


FastCounter by LinkExchange