[an error occurred while processing this directive]  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 04. Avgust 1999.

 
 
[an error occurred while processing this directive]
 

rubrike

politika

društvo

ekonomija

spoljna politika

hronika

reportaža

kultura

sport

beograd

regioni

feljton

intervju

slobodno vreme

 

video galerija

[an error occurred while processing this directive]

Glavni meni:
 -vesti dana
 -arhiva
 -vaša pisma
 -istorijat
 -redakcija
 -kontakt Kako da koristim ovaj sajt? Pošaljite nam pismo... Vesti dana Arhiva Vaša pisma Istorijat našeg lista Redakcija Stupite u kontakt sa nama

Srpski

English


Links

SINA

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

03. Avg 1999. 14:38 (GMT+01:00)

Beseda Matije Bećkovića na predstavljanju "Memoara" princa Tomislava Karađorđevića u Valjevu

Monarhiju nisu ukinuli Srbi, monarhija ukinuta Srbima

- Veoma sam zahvalan i uzbuđen što mi je ukazana čast da baš u Valjevu kažem koju reč o "Memoarima" kraljevića Tomislava.
Pri jednom susretu pre desetak godina kraljević Tomislav me je upitao šta mislim da bi u ovom vremenu trebalo da radi. "Ništa" odgovorio sam, "dovoljno je da Srbi gledaju Vaš nos i Vaše ruke, stas i crte lica, kako bi se opomenuli Vaših predaka i uverili da je još živ soj iz naše najslavnije kolevke".

- I odista, gledajući ruke princa Tomislava kojima je zarađivao svoj hleb, setio sam se i stihova Sime Milutinovića Sarajlije: "Naš i Vožde, ore pa se hrani!" I ko se opet gledajući sina kralja Aleksandra ne bi setio reči kojima je Jovan Dučić opisao njegovog oca: "Regent Aleksandar je imao oči vrlo smele, nestrpljive, koje sve osmotre i sve vide za trenutak... Regent je naročito imao lepo skrojena usta, uvek na osmeh, i to osmeh detinjast i čist, dobroćudan, nezagonetan. Imao je glas vanredno lepe boje i zvuka, oboji topli i duševni. Naročito je imao lep kroj ruke i prstiju, ruke pravog efeba. Ovaj čovek silan, gotov na sva rešenja, kojeg sam ne jednom video mirna pored bojne linije, dok je sve naokolo praštalo od mitraljenja i artiljerije, imao je u svojoj pojavi nečeg izvanredno delikatnog i krhkog, skromnog i drugarskog. Umeo je da se od srca zasmeje i da se sav zarumeni na jednu nepredviđenu slučajnost i šalu..."

Zaboravili smo ko smo

- Za pedeset godina Srbi i Srbija kao da su zaboravili šta su bili osam vekova. Ustvari, nismo zaboravili ni šta je Srbija ni šta je monarhija, ni ko su Karađorđevići - nego smo zaboravili ko smo mi sami. I da nemamo drugih grehova, osim greha koji smo počinili prema kući Karađorđevića i on bi bio dovoljan za ovoliku kaznu.

Da li je Jovan Dučić opisivao oca ili sina?
- Gledao sam svojim očima kad je kraljević Tomislav izvršio neku vrstu smotre Srba na jednom skupu u Švajcarskoj, a bilo ih je u koloni ne manje od 10.000. Padala je kiša, ali Karađorđević nije zaobišao ni jednu lokvu nego je u jedinim cipelama koje je imao kao gola sablja bez kapi krvi u licu prolazio pored njih. Svima su nam srca bila u grlu, a noge odvojene od zemlje. U njegovoj gestici oživeli su njegovi preci koji su svi bili vojnici i izgnanici, a njegov otac je retko kad i skidao uniformu.
- Kad su toliki s parama i pasošima odlazili iz Srbije kraljević Tomislav se bez pasoša, državljanstva i imovine vratio u opsađenu Srbiju da zajedno sa svojim narodom proživi možda najteže godine njegove istorije. Izgnanik među izgnanicima, sirjak tužni bez niđe nikoga, još se nije ni na šta požalio, ponašajući se kao plemić u oskudici i kao heroj u bolesti.

- Kada me je jedan ostrašćeni partijaš priupitao šta ću ja u Krunskom Savetu kazao sam mu da bih radije bio u Savetu kokoške iz kokošinjca Vožda Karađorđa nego u glavnom odboru njegove stranke.

- I zaista, kad bi se Karađorđeva kokoška obrela u mojim Rovcima, ne verujem da bi joj dopustili da kljuca na bunjištu već bi je uveli u kuću, učinili mesto za trpezom i hranili kao ostale ukućane.

- Ako je Karađorđe otac moderne Srbije, onda je Srbija prošireno Karađorđevo imanje, a srpski narod umnožena Karađorđeva porodica. Kraljevsko dostojanstvo prenosi se s kralja na njegov narod, zato su Srbi kraljevski narod, a svaki Srbin plemić ako se drži svoje slavske ikone.

- Postojale su dve Srbije: jednu su osnovali Nemanja i Sveti Sava, pre osam vekova, a drugu Josip Broz Tito, pre pedeset godina. U jednoj je sva srpska istorija nastala, u drugoj je ta istorija nestala. Jedna je na temeljima, druga na kontratemeljima.

- Na strani 347. "Memoara" princa Tomislava objavljen je možda najsramniji dokument srpske istorije. To je onaj ukaz iz 1947. godine kojim se oduzima državljanstvo i konfiskuje imovina članova dinastije Karađorđević. Kad je ispisan iz Srba, lišen ognjišta i imovine zbog grehova koje je počinio, prestolonaslednik Aleksandar je imao dve godine.

- U Jajcu je 1943. godine izgubljeno Kosovo, porečeno Takovo, oboren Lovćen i poništen Oplenac. I svi su ti ukazi još na snazi u zakonodavstvu Republike Srbije.

- Srbi se ubrajaju u retke evropske narode koji imaju četiri dinastije svoje krvi, ali su još ređi, ako ne i jedini u istoriji ljudskoga roda što im je dinastiju i svu državnu tradiciju ukinuo i poništio tuđin i apostata čiji nadimak i partijsko ime znaju, a za prvo ime i prezime nisu sigurni.

- Da ste regentu Aleksandru, vrhovnom komandantu srpske vojske, pokazali austrijskog kaplara koji je na njega pucao na Ceru i Suvoboru i rekli da će taj useliti u njegovu kuću i da će vladati Srbijom koliko svi Karađorđevići zajedno - i da će ga Srbi decenijama nositi na rukama - Regent bi jedino mogao odgovoriti da taj ne zna Srbe, pa ne zna ni šta priča. A upravo se to dogodilo. Prvi put je jedan narod za svog vođu izabrao neprijateljskog vojnika.

- Obično čujemo kako su i Grčka i Italija i Francuska i Austrija bile monarhije, pa više nisu pa nije ni Srbija. Ali monarhiju u Grčkoj su ukinuli Grci, u Italiji Italijani, u Francuskoj Francuzi, u Austriji Austrijanci, u Srbiji, međutim, monarhiju nisu ukinuli Srbi, nego je ona ukinuta Srbima. I zato je to aporija: vlast uspostavljena nasiljem i bezakonjem ne može postati legitimna ma koliko trajala. Ni Srbija ne može ostati pravna i demokratska država bez uspostavljanja monarhije.

- Posle sloma komunizma počela je potraga za alternativom i drugom Srbijom. Već deset godina tu Srbiju svi traže, ali ni vlast ni opozicija ni međunarodna zajednica ne mogu da se sete ni kakva beše ni kako je izgubljena. Bore se za ljudska prava i građanske slobode, pravnu državu i privatnu svojinu, a ne mogu da se sete ni kome su ta prava najpre uskraćena ni čija je imovina prvo oduzeta... Traže nešto oko čega bi svi bili saglasni, ne mogu da se sete ni temelja ni suština ni šta je zajedničko ni šta je nedeljivo, ni kojim aktom smo dospeli na stranputicu na kojoj smo i sada. A bez tih temelja nema druge Srbije, ni raskid sa prošlošću, ni pravne države, ni povratka među narode i ljude. Zato za uspostavljanje monarhije nisu samo monarhisti nego sve demokrate, svako ko je protiv bezakonja, kao načina vladanja i nasilja kao oblika preuzimanja vlasti.

- Reč je o principu, a ne da li je neko za monarhiju ili nije. O zdravom razumu, pa i o opstanku ili nestanku srpskog naroda. Pomiriti se s tako uspostavljenom republikom značilo bi jednom zauvek reći da laži i nasilju, a ne pravdi i istini.

- Razume se, republikansko uređenje nije nikakvo zlo, ali Srbija nije bila monarhija samo u dva ropstva, turskom i komunističkom. Republika u Srbiji nema drugog pravnog osnova i političke istorije do prava i istorije komunističke partije.

- Zato je vaspostavljanje Kraljevine preduslov za raskid s komunističkom prošlošću i najkraći put ka uklanjanju svih sumnji u odanost Srbije istini, pravdi i slobodi. Pitanje monarhije je najmanje stranačko i političko, a ponajviše etičko, teološko i metafizičko, i ono pored zemaljske ima i svoju nebesku stranu. Niko više nema pravo da ćuti, a najmanje srpska Crkva - tvrđava istine, simbol trajanja, čuvar duhovnih vrednosti i jedinstva srpskog naroda, ovo pitanje ne može ni zaboraviti ni ostaviti bez odgovora.

- Nema nikoga pozvanijeg da na to pitanje odgovori i da odgovor na to sudbonosno pitanje oglasi na sva zvona. I ne samo zato, ali i zato, što su sveta Dvojica, Sveti Sava i Sveti Simeon, postavili temelje i Srpskoj crkvi i srpskoj državi. I ne samo zato, ali i zato, što su srpska Kruna i Oltar neodvojivi, što su srpski kraljevi istovremeno i sveci, mučenici i najveći zadužbinari srpske Crkve. I ne samo zato, ali i zato, što Kralj pri stupanju na Presto prvo odgovara na pitanje "Kako veruješ?", kako bi se volja Božja i blagoslov Crkve našli na NJemu. I ne samo zato, ali i zato, što je Kralj po drevnom običaju onaj koji uručuje Panagiju i uvodi NJegovu Svetost Patrijarha u Tron Svetog Save u manastiru Patrijaršije u Peći. I ne samo zato, ali i zato, što su naši preci vekovima živeli i umirali s verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu, i što se srpskim narodom upravljalo "po Milosti Božjoj i Volji Narodnoj", a prvi put u našem poluveku i bez Milosti Božje i mimo Volje Narodne! Nije slučajno jedan od najslavnijih srpskih Episkopa kazao "Bez Kralje ne valja!"

Hvala vam što ste me saslušali, a kraljeviću Tomislavu što me je svojim "Memoarima" podstakao da izgovorim ove reči.


vesti po rubrikama

^politika

14:38h

Beseda Matije Bećkovića : Monarhija ukinuta Srbima

15:31h

Trajković : Neće biti kolektivne seobe

15:38h

Priština : Ubijeni majka i sin

15:49h

Dačić : Srbija nije u krizi, već ekonomskim teškoćama

15:57h

Đukanović : Neizbežan odlazak predsednika SRJ

16:09h

Pred konsultacije kod premijera Bulatovića, SPO i SVM : Idemo da ga podsetimo na naše stavove

16:11h

Volfgang Petrič : Sumnjam da je vlast spremna za promene

17:51h

Stranke u Srbiji o pozivu za miting na Preobraženje : Svi "za", tek poneko uzdržan

21:32h

Bulatović : Rekonstrukcija Savezne vlade sledeće nedelje

21:34h

Kosovsko-albanska granica : "Gledaj, ali ne diraj"

21:46h

Kfor uhapsio sedam Albanaca

21:49h

Na Kosovo stiže još 241 policajac

21:57h

Priština : Za 24 časa ubijeno petoro Srba

22:05h

U Prizrenu još 200 Srba

22:09h

Tomić: G 17 pravi kvislinšku vladu

22:13h

Valjevo : Pobunom do promena

23:14h

Drašković u Rimu

 

^društvo

15:06h

I posle popravke pruge u Štrpcima vozovi ne saobraćaju redovno

16:25h

Podgorica : Mesa dovoljno - za kontejner

16:35h

Novi pozivni brojevi u RS

17:03h

Penzije u Srbiji u sredu

 

^ekonomija

14:54h

Savezni zavod za statistiku : Inflacija od početka godine 13,9 odsto

14:56h

Od subote hleb 4,5 dinar

15:10h

"Daleka predvorja" Miodraga Pavlovića

15:11h

Sima Matić, direktor novosadskog "Žitokopa" : Pekari kao alhemičari

 

^spoljna politika

17:04h

Batler : Anan podrivao razoružanje Iraka

17:21h

Britanska štampa : Džekson sprečio treći svetski rat

17:23h

Banjaluka o razgraničenju Hrvatske i BiH : Procedura nelegalna, RS u manjku 45 hektara

17:37h

Izbor novog generalnog sekretara NATO : Robertsonu već dele zadatke

 

^hronika

16:47h

Uhapšen Fatmir Š. : Krao u Bugarskoj ,prodavao u SRJ

17:43h

Saslušanje Đinđića u septembru

 

^reportaža

17:57h

Kragujevac : Gde otputovati iz Doline gladi

 

^kultura

14:41h

48. venecijansko bijenale : Trijumf eko-umetnosti

15:01h

Bata Mihajlović u Budvi : Bolje da nisam bio prorok

15:08h

"Točkovi" u Torontu

 

^sport

15:16h

Vaterpolo EP : Zlato u Firenci 30.000 maraka !

15:23h

Revanš meč Partizana i Rijeke u sredu

 

^feljton

18:06h

Pomračenje : Sveci zovu na oružje

 

^intervju

14:35h

Živorad Igić : Na Kosovu etnički i duhovni genocid

15:43h

Branko Dragaš : Star sam za premijera

 

^slobodno vreme

17:00h

Majko na Kosovu i kao prosac

17:52h

Prva dama Amerike : Klinton silovan kao dečak

      


FastCounter by LinkExchange